#Spania – Ministerul Educației și Formării Profesionale dă undă verde extinderii rețelei de stat de centre de excelență de Formare Profesională prin publicarea unei noi cereri de ajutor în valoare de 24 de milioane de euro.

În prezent, rețeaua are 45 de centre publice situate în cele 17 comunități autonome, care impulsionează ecosisteme inovatoare, metodologii noi și tehnologii de ultimă oră în slujba Pregătirii Profesionale. Extinderea acestei țesături reprezintă un progres important în consolidarea noului model de Formare Profesională conectat la diferite sectoare productive și bazat pe cercetare aplicată, durabilitate și antreprenoriat.

Aceste fonduri, din componenta 20 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, vor fi utilizate pentru finanțarea proiectelor de încorporare a centrelor selectate în rețea.

Administrațiile regionale, beneficiare ale investiției și responsabile de justificarea acesteia, pot solicita această finanțare începând cu data de 7 septembrie pentru acele centre care oferă oferte de Formare Profesională aferente Catalogului Național al Calificărilor Profesionale și aparținând unor sectoare profesionale predefinite.

Cu acest articol suplimentar de 24 de milioane de euro, investiția în crearea acestei rețele de excelență ajunge la 74 de milioane de euro în doi ani.

Membrii acestui ecosistem acționează ca creatori de medii de inovare, sustenabilitate și antreprenoriat în domeniul formării profesionale, trei axe transversale fundamentale ale noului model de formare profesională promovat de Guvernul Spaniei.

Proiecte de inovare în formarea profesionalăPe de altă parte, cel Ministerul Educației și Formării Profesionale a publicat o nouă cerere de ajutor în valoare de 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte de inovare aplicată și cercetare și transfer de cunoștințe în domeniul formării profesionale.

Această finanțare, provenită tot din componenta 20 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență, va merge către centrele de Formare Profesională care oferă Formare Profesională pentru studenți sau lucrători, precum și către organizații și companii care dezvoltă în comun acest tip de proiecte. La acestea vor participa cel puțin două centre de formare profesională și o companie, fundație, asociație sau entitate, până la maximum trei.

Cu această acțiune, Ministerul Educației și Formării Profesionale își propune să promoveze inovarea și transferul de cunoștințe între profesori, formatori, studenți și profesioniști din companiile participante pentru a îmbunătăți calitatea formării profesionale în Spania.

Inițiativele selectate vor fi legate de inovarea tehnologică sau de mediu, dezvoltarea competențelor legate de digitalizare, industria 4.0, rețelele de comunicații 5G, economia circulară sau reducerea decalajului de gen în accesul femeilor la profilurile de Formare Profesională aferente diplomelor STEAM, printre alții.

Fiecare dintre centrele de Formare Profesională care participă la proiect poate solicita o sumă maximă de 50.000 de euro. În cazul companiilor sau entităților, această sumă nu poate depăși 20.000 de euro. Suma maximă solicitată pe proiect nu poate depăși 120.000 euro.

Student la formare profesională

Mai multe informatii Consiliul de Miniștri finalizează reforma formării profesionale și îmbunătățește îngrijirea pentru dependență (18.07.23) Plan de recuperare, transformare și reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Educația alocă 54 de milioane pentru inovație și excelență în formarea profesională