#Spania – La reuniunea informală a miniștrilor desfășurată la León, miniștrii europeni ai telecomunicațiilor și afacerilor digitale au convenit asupra unei declarații comune promovate de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene pentru dezvoltarea neurotehnologiei umaniste care protejează drepturile fundamentale ale oamenilor și contribuie la competitivitatea și autonomia strategică deschisă a Europei.

Prin aceasta, miniștrii se angajează să promoveze colaborarea public-privată pentru dezvoltarea neurotehnologiilor securizate cibernetice, acordând atenție provocărilor pe care aceasta le presupune în domenii precum educația, sănătatea și timpul liber. De asemenea, se propune promovarea unui ecosistem dinamic care aliniază C&D&I și piața și măsuri de însoțire și investiții prin incubatoare și acceleratoare de neurotehnologii în UE, precum și investiții în capital de risc sau fonduri de garantare în fazele de dezvoltare crearea și creșterea proiectelor. .

Obiectivul este ca Uniunea Europeană să devină un jucător cheie prin încurajarea inovației și promovarea investițiilor în acest domeniu, respectând drepturile fundamentale și valorile democratice ale UE – inclusiv Declarația Europeană a Drepturilor și Principiilor Digitale -, garantând un umanist.

„Declarația de la León” promovează dialogul între Comisia Europeană și statele membre pentru a menține o poziție comună în forurile internaționale și îndeamnă inovatorii europeni să protejeze drepturile omului în dezvoltarea produselor lor.

Prim-vicepreședintele și ministrul interimar al afacerilor economice și al transformării digitale, Nadia Calviño, a indicat că „este timpul ca Uniunea Europeană să anticipeze provocările viitorului și să-și consolideze conducerea în acest domeniu atât de important pentru viața oameni.” cetățeni europeni”.

Irlanda nu a putut semna Declarația în cadrul reuniunii, deoarece neurotehnologia este responsabilitatea unui alt departament guvernamental, dar este de așteptat ca această țară să adere în curând la document.

O neurotehnologie europeană orientată spre drepturiNeurotehnologiile non-invazive pot fi folosite pentru a conecta creierul la computere, pentru a participa la lumi virtuale sau pentru a îmbunătăți funcțiile creierului.

Declarația include provocările pe care le ridică dezvoltarea sa la nivel social, legal, etic sau în domenii precum securitatea cibernetică și sănătatea, în special, în prelucrarea și utilizarea datelor cu caracter personal.

Cele două zile de lucru din cadrul Reuniunii Informale a Miniștrilor Telecomunicațiilor de la León au inclus și dezbateri privind protecția și promovarea drepturilor digitale, sustenabilitatea sectorului telecomunicațiilor și avansarea digitalizării în Europa.

Viitorul TelecomunicațiilorMiniștrii au abordat nevoia de reglementare a telecomunicațiilor în următorul deceniu în UE pentru a garanta sustenabilitatea sectorului și investițiile în infrastructura digitală competitivă la nivel global care favorizează suveranitatea digitală.

Miniștrii și-au arătat acordul cu privire la necesitatea îmbunătățirii în continuare a infrastructurii de telecomunicații, a rețelelor de bandă largă, a conectivității mobile și a implementării 5G și dorința de a continua să consolideze colaborarea public-privată în promovarea acestor infrastructuri, accelerând investițiile necesare.

Inteligenţă artificialăUna dintre prioritățile momentan este reglementarea dezvoltării Inteligenței Artificiale care este în curs de negociere în timpul președinției spaniole a UE.
Noul regulament, care se negociază în format trilog la Bruxelles, trebuie să reglementeze Inteligența Artificială cu scopul de a genera un ecosistem garantat cu drepturi, precum și un mediu competitiv european stabil pentru furnizorii și clienții europeni.

Pe marginea întâlnirilor desfășurate la León, la care a participat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, s-au înregistrat progrese în negocierile acestui nou regulament, care va fi discutat marți în cadrul unui trilog la Bruxelles.

Acest dosar, o prioritate pentru președinția spaniolă, urmărește să consolideze cadrul de reglementare european care promovează inovația prin garantarea drepturilor cetățenilor, protejând intimitatea și securitatea acestora.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și naționale precum Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), asociația globală GSMA și Comisia Națională a Piețelor Concurenței (CNMC).

Vicepreședintele Nadia Calviño, cu Declarația comună convenită cu miniștrii europeni ai telecomunicațiilor și afacerilor digitale.

Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miniștrii Telecomunicațiilor și Digitalului convin asupra primei declarații europene de protejare a drepturilor digitale în dezvoltarea neurotehnologiei