#Spania – Sediul Ministerului Sănătății, Madrid

Ministrul Sănătății, Mónica García, cu participanții la conferința „Transformarea sistemelor de sănătate în fața schimbărilor climatice”.

Ministrul Sănătății, Mónica García, a anunțat că departamentul său va promova în această legislatură cadrul de reglementare necesar pentru ca Sistemul Național de Sănătate (SNS) să fie complet decarbonizat înainte de jumătatea secolului și să contemple în legile sale fundamentale necesitatea de a fi un sistem rezistent adaptat crizei climatice.

Trebuie amintit, în acest sens, că sistemul global de sănătate reprezintă în jur de 5% din emisiile globale anuale, mai mult decât toate transporturile aviatice sau maritime.

„Este angajamentul nostru de a ne îndrepta către un sistem de sănătate al secolului 21: mai uman și, de asemenea, mai ecologic”, a spus el la inaugurarea, la sediul ministerului, a conferinței organizate de Alianța pentru Acțiunea Transformative privind Clima și Sănătatea (ATACH) a lumii. Organizația Sănătății (OMS) privind „Transformarea sistemelor de sănătate în fața schimbărilor climatice”.

În acest scop, împreună cu Observatorul Sănătății și Schimbările Climatice, și cu toate ministerele implicate, vom lucra pentru ca SNS să fie exemplar în acest sens și pentru ca sistemul de sănătate, cel puțin la jumătatea secolului, să aibă emisii zero, „Pentru că cred că îi datorăm Planetei”, a spus el.

„Trebuie să ținem cont de faptul că criza climatică este o criză de sănătate publică și că, pentru a proteja pacienții, pentru a proteja oamenii, trebuie să ne angajăm să ne protejăm Planeta”, a insistat el.

Pentru a face acest lucru, dorim să stabilim cadrul și să începem dialogul și să facem vizibil că și sistemele de sănătate contribuie cu 5% la emisii și acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Deci, pe de o parte, trebuie să ne adaptăm la schimbările climatice și, pe de altă parte, să atenuăm această schimbare cu măsuri care implică și sistemele de sănătate.

La inaugurare a participat ambasadorul Regatului Unit, Hugh Elliott; directorul Departamentului de Sănătate, Schimbări Climatice și Mediu al OMS, María Neira; și directorul AECID, Antón Leis García.

Evenimentul include și participarea secretarului de stat pentru sănătate, Javier Padilla, și a directorului ATACH, Elena Villalobos.

García a reamintit că criza climatică este o criză de sănătate publică, care este cea mai mare amenințare la adresa sănătății globale în secolul 21 și că Spania este țara din Uniunea Europeană cea mai vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice.

Din acest motiv, a afirmat el, Guvernul Spaniei și Ministerul Sănătății „sunt absolut angajați în lupta împotriva schimbărilor climatice și, în special, în protejarea sănătății oamenilor de impactul acestora”.

„Nu există sănătate umană fără sănătate planetară”, a subliniat ministrul, care s-a referit la abordarea „One Health”, pentru a accepta interdependența noastră cu natura și a presupune că planeta are limite ecologice care nu pot fi depășite fără a o deteriora.

Primul pas pe această cale, a spus el, este respectarea mandatului COP 28 și abandonarea în mod ordonat, progresiv și echitabil a combustibililor fosili, a căror ardere este cauza finală a crizei climatice și a poluării aerului, responsabile pentru peste opt milioane de decese suplimentare în fiecare an în lume.

În acest sens, această zi ar trebui să fie o oportunitate unică de a împărtăși experiențe și de a asculta și întâlni lideri mondiali din peste 80 de țări care promovează o revoluție verde a sistemelor de sănătate în ceea ce privește rezistența la schimbările climatice, nutriția și noile forme de finanțare. decarbonizarea și sustenabilitatea, în special a lanțurilor de aprovizionare.

Pe lângă explorarea formelor de colaborare între țări care se bazează pe responsabilitatea lor inegală pentru emisiile de gaze cu efect de seră și pe efectul inegal pe care îl au schimbările climatice între nordul și sudul global, se caută noi forme de cooperare și fonduri de dezvoltare axate pe intersecția dintre sănătate și climat.

bijuteria coroaneiMónica García a reamintit încă o dată că sistemul nostru național de sănătate este o sursă de mândrie pentru toți spaniolii și coloana vertebrală a statului bunăstării, bijuteria sa coroanei. Și acum este timpul să avem grijă de asta și să redăm mândria profesioniștilor și cetățenilor după reducerile și austeritatea și consecințele pandemiei de covid-19.

Acest lucru se întâmplă, a subliniat el, prin modernizarea acestuia în fața provocărilor viitoare, inclusiv a marii provocări climatice, pentru a o transforma într-un sistem de sănătate rezistent și cu emisii scăzute de carbon.

„Nu putem uita că primul lucru pe care se învață în Medicină este Primum non nocere, primul lucru este să nu faci rău; și, prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l facă sistemele de sănătate ale acestui secol este să nu facă rău planetei noastre. și, prin urmare, atât de mult pentru oameni”, a explicat García.

Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul Sănătății urmează să promoveze cadrul de reglementare necesar pentru ca sistemul să fie decarbonizat în 2050