Partidul premierului Mariano Rajoy a suferit o victorie si o infrangere la alegerile regionale din provinciile Galitia si Tara Bascilor.

Socialistii spanioli au pierdut in ambele regiuni 16 mandate, iar Tara Bascilor a fost recucerita de Partidul Nationalist Basc. Noutatea este accesul formatiunii BILDU in parlamentul regional, partid sustinut de membri organizatiei ETA.

Popularii lui Mariano Rajoy au reusit sa castige din nou alegerile regionale din Galitia, provincie traditional conservatoare. Rezultatul era de asteptat mai ales ca Mariano Rajoy provine din Galitia, zona in care masurile de asuteritate nu au fost atat de criticate ca in restul Spaniei.

Nu este normal ca intr-o astfel de criza, un guvern sa primeasca atata sprijin, precum cel pe care l-am primit noi„, a spus Alberto Nunez Feijoo, liderul PP Galitia.

Popularii spanioli vor guverna Galitia cu 3 mandate in plus fata de alegerile din 2009, iar socialistii pierd teren la fel ca si in celalata regiune unde au avut loc alegeri regionale.

In Tara Bascilor au castigat detasat partidele nationaliste dupa 4 ani cu o guvernare pactata intre populari si socialisti. Partidului Nationalist Basc a obtinut 27 de locuri, iar Bildu, urmas al Batasuna, partid sustinut si de organizatia ETA, a reusit sa-i depaseasca si pe populari si pe socialisti, primind 21 de mandate. Liderul Partidului Nationalist, Inigo Urkullu, anunta aseara ca obiectivele sale sunt somajul si definitivarea procesului de pace.

Suntem intr-o criza financiara. Avem un somaj si saracie in crestere si avem probleme financiare la nivelul instituttiilor. Ne confruntam si cu inevitabila provocare de a o construi pacea definitiva pentru convietuire in Tara Bascilor„, a declarat Inigo Urkullu, liderul PNV.

Partidele mari pierd puterea in Tara Bascilor, iar liderii formatiunii Bildu au anuntat deja ca nu vor accepta directivele Madridului. Se poate deschide astfel, pentru guvernul spaniol un nou front de tensiuni separatiste dupa discutiile initiate in Catalunia de partidele regionale.