Spaniolii s-au saturat de austeritate si ies zilnic la manifestatii si proteste spontane impotriva noilor taieri bugetare. Situatia este tot mai tensionata, iar nemultumirea cetatenilor este din ce in ce mai mare.

Intre timp, guvernul face apel la responsabilitate si la calm si se apara spunand ca doar austeritatea poate salva Spania de la dezastru.

Peste 100 de mii de oameni au strigat ieri, la Madrid, impotriva masurilor guvernului. Manifestantii critica faptul ca guvernul cere 100 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor falimentare, ofera amnistie fiscala celor care au comis evaziune fiscala, dar in schimb taie salarii si ajutoare de somaj. 

Cele mai strigate lozinci in aceste zile in Spania sunt „Aceasta nu e o criza e un jaf” si „Mainile sus, acesta este un jaf armat„. Protestatarii marturisesc ca se simt dezamagiti de masurile guvernului si cer ca austeritatea sa inceapa de la cei bogati.

Protestele au ajuns la ordinea zilei. Minerii din nordul tarii protesteaza zilnic si blocheaza sosele si cai ferate, pompierii dintr-o localitate din Asturia au pozat dezbracati ca sa arate cat de mult ii afecteaza austeritatea, iar sindicatele si functionarii au jurat ca protestele vor continua si se vor intensifica pe toata durata verii.

Nemultumirea celor afectati de majorarea de taxe si de taierile salariale o impartasesc acum si militarii, dar si politistii care in mai multe randuri si-au dat jos castile in semn de solidaritate cu demonstrantii. Inaintea protestelor de ieri, mai multe dube de politie au fost gasite cu cauciurile taiate, inainte de a fi scoase la demonstratii.

Acest lucru nu a impiedicat insa ca politia spaniola sa intervina in forta azi noapte, in centrul capitalei spaniole, dupa manifestantiile masive care au avut loc ieri in 80 de orase.
Zeci de mii de spanioli s-au manifestat aseara impotriva noului plan de austeritate al guvernului care mareste TVA-ul, reduce ajutorul de somaj si elimina prima de Craciun a functionarilor publici. 

In timp ce parlamentul aproba planul de austeritate care ar trebui sa produca o economie de 65 de miliarde de euro, sindicatele au invadat centrul capitalei. Puerta del Sol a devenit neincapatoare pentru cei care strigau impotriva guvernului si impotriva austeritatii bugetare. 

Nemultumirea cetatenilor s-a vazut la Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao si in alte zeci de orase din Spania, care au fost marcate de proteste masive impotriva austeritatii bugetare. Alaturi de functionari, medici, profesori, pompieri au protestat si vedete precum fratii Bardem, cunoscuti actori spanioli, care critica in special majorarea TVA-ului in domeniul culturii.

La Madrid, dupa ce majoritatea manifestantilor s-au imprastiat, o parte au incercat sa ajunga la sediul Camerei Deputatilor si s-au ciocnit cu fortele de ordine care pazeau cladirea, care fusese inconjurata cu garduri. Pe strazile din centrul capitalei, protestatarii au dat foc la tomberoane si au improvizat baricade. Politistii au tras cu gloante de cauciuc, iar unii manifestanti au aruncat cu sticle in fortele de ordine.

De abia spre dimineata s-au linistit lucrurile pe strazile Madridului si 16 persoane au fost arestate, iar 39 de oameni au fost raniti. Ciocniri cu fortele de ordine s-au inregistrat si la Barcelona, unde politia a retinut cateva persoane.