Primăria a aprobat un Plan Municipal destinat Familiei, Copiilor şi Adolescenţilor cu proiecte şi măsuri susţinute până în 2013 pe fonduri totale de 1,619 miliarde de euro.
Cu ocazia anunţării acestui plan, primarul Madridului, Alberto Ruiz-Gallardón, a precizat că dintre nou-nascuţi aproximativ 30% sunt de origine străină.

Primarul a spus că Planul Municipal pentru Familie şi Copii va avea 6 linii strategice (informare şi promovare; prevenire şi integrare socială; concilierea vieţii familiale cu cea laborală; sprijin pentru familie, copii şi adolescenţi cu necesităţi speciale; oraşul ca spaţiu de convieţuire şi cooperare) şi cuprinde 206 măsuri. Obiectivul principal al planului este în opinia primarului să se atenueze conflictele care au apărut în ultimii ani în viaţa familiei odată cu accelerarea ritmului de viaţă din capitala Spaniei.

În Madrid sunt din ce în ce mai multe persoane singure, perechi fără copii şi doar 1 din 4 locuinţe adăpostesc un minor, iar numărul familiilor care aduc un copil din căsnicii anterioare este în creştere.
A crescut şi numărul familiilor cu un simgur părinte, ca urmare a înmulţirii divorţurilor. La Madrid au loc din ce în ce mai puţine căsătorii şi se încheie la vârste înaintate. Drept dovadă stă şi faptul că 36 % dintre copiii născuţi în Madrid s-au născut în afara căsătoriei. Un alt argument pentru acest plan este faptul că minorii madrileni reprezintă 17 % din populaţie, iar măsurile prevăzute până în 2013 ar trebui să diminueze factorii care ar putea duce la exclusiunea socială a minorilor.