Administraţia regională a Madridului a impus printr-un decret de lege, încă din 2009, ca aprinderea focului în spaţiile amenajate pentru ieşirea la iarbă verde să fie interzisă sau reglementată în mod special.

Decizia a fost luată atunci de guvernul regional pentru a evita producerea de incedii de pădure şi, în acest sens, au fost stabilite aproximativ 20 de locuri în care se poate face focul pe grătarele special amenajate până la data de 15 mai.

Pe tot parcursul anului, aprinderea focului în astfel de zone se poate face doar în locurile specificate de administraţie şi doar în perioada 31 octombrie – 15 mai.

Spaţiile amenajate pentru grătar cu foc se pot găsi pe pagina web a guvernului regional – www.madrid.org, care îi sfătuieşte pe toţi cei care doresc să iasă la iarbă verde până în 15 mai să sune şi să se informeze la Direcţia Generală de Protecţie a Cetăţeanului (Dirección General de Protección Ciudadana – tel: 91 580 52 63) şi la primăria localităţii în raza căreia doresc să facă focul pentru grătar.