Comunitatea Madrid a creat prima bancă de semințe forestiere pentru a păstra exemplarele care sunt în pericol de dispariție în regiunea noastră. Această facilitate științifico-tehnică este promovată de Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Madrid (IMIDRA) și este situată în ferma experimentală La Isla, în Arganda del Rey.

Guvernul Autonom are printre priorități apărarea și protecția mediului și pentru aceasta desfășoară diferite acțiuni pentru a favoriza conservarea biodiversității, în principal a acelor specii ale căror populații sunt în pericol. Din acest motiv, a fost publicat Catalogul speciilor pe cale de dispariție, care cuprinde 95 referințe botanice, și un altul specific care include 283 Copaci singulari pentru a-i conserva.

Noua bancă de germoplasmă (BIFORMAD) inaugurată astăzi de managerul IMIDRA, Sergio López, va adăposti și păstra mostre de material genetic forestier și floră sălbatică capabile să transmită caracteristicile ereditare din de la o generație la alta. Cercetătorii acestui organism public le vor identifica, le vor documenta și le vor păstra în condiții corespunzătoare pentru conservarea și folosirea lor. Colecțiile vor fi în principal semințe, dar și spori, părți de plante sau țesuturi naturale.

Printre obiectivele acestui serviciu de conservare se numără și depistarea speciilor cu răspândire redusă în regiune, cu posibilitate de disparitie, sa promoveze refacerea acestuia si sa contribuie la imbunatatirea diversitatii vegetale a mediului natural. În plus, va facilita accesibilitatea și distribuirea repertoriului forestier public către alte bănci și organizații.

Această instalație începe să funcționeze cu prima

. semințe, dintre care 25 sunt considerate în risc și incluse în catalogul regional. Printre cele mai reprezentative găsim ulmul de munte (Ulmus glabra), care poate fi găsit în Parcul Național Sierra de Guadarrama și în Hayedo de Montejo; tisa (Taxus baccata), care apare în mici boschete și petice de formă izolată; sorbus; pinul pudio (Pinus nigra), prezent în populația relictă din Guadarrama , cunoscut sub numele de Pădurea de Argint; ienupărul alb (Juniperus thurifera) și ienupărul negru (Juniperus phoenicia), situat în câteva locații, precum și vegetația sălbatică a Hayedo de Montejo .

Mai multe despre 25 copaci agățați de Filomena

Comunitatea Madrid a lansat un protocol de acțiune în februarie 2020 pentru clonarea arborilor străvechi și unici din regiune care au fost demolați după furtuna Filomena, în scopul refacerii patrimoniului vegetal pierdut în acele zile.

Această acțiune a fost realizată în pepiniera complexului La Isla și până în prezent a avut au putut reproduce 13 exemplare în municipiile Sevilla la Nueva, Coslada, Ambite, Rivas Vaciamadrid , capitala Madridului, Cadalso de los Vidrios, Fuenlabrada, Rascafría, Canencia, Aranjuez, Alcalá de Hen Ares, San Martin de Valdeiglesias și Soto del Real.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid creează primul banc de semințe forestiere pentru conservarea exemplarelor aflate în pericol de dispariție