2200 de autobuze din Madrid vor fi dotate cu 9 mii de camere de supraveghere, prin proiectul Video Vigilancia Embarcada en el Autobús (VEA).

Prezentat de primarul Alberto Ruiz Gallardon, proiectul costă 20 de milioane de euro şi primele camere au fost instalate în 325 de autobuze. Implementarea noului sistem înseamnă dotarea autobuzelor cu echipamente speciale şi punerea în funcţiune a unui sistem central de gestiune şi recepţionare a alarmelor. Imaginile înregistrate se păstrează în hard-discul din autobuz, timp de şapte zile şi în sistemul central maxim o luna. Videocamerele transmit în timp real în Centrala Receptoare de Alarme (CRA), când şoferul activează alarma în cazul unei situaţii de risc sau urgenţă.

Autobuzele serviciului de transport public din Madrid, EMT, transportă anual 425 milioane de pasageri şi parcurg aproximativ 100 de milioane de kilometri. Este, după aprecierile edilului Gallardon, una din firmele de transport public de cea mai bună calitate din Spania şi din Europa, dar şi una din cele mai sigure.

Proiectul VEA are ca scop îmbunătăţirea siguranţei în autobuze şi beneficiari sunt, în egală măsură, atât pasagerii, cât şi şoferii EMT.

Camerele video, instalate în diverse unghiuri din autobuz, transmit în centrala de control, minut cu minut, imagini din autobuz, astfel încât, în caz de urgenţă, din centrală, operatorii să poată transmite, la rândul lor, apelul de urgenţă către poliţie sau serviciile de urgenţă (SAMUR sau pompieri), care pot interveni cu maximă rapiditate în funcţie de caz.