#Spania – Cu această ocazie s-a concentrat pe promovare, un instrument pe care l-a considerat esențial pentru a ridica nivelul de cunoaștere a alimentelor ecologice în rândul consumatorilor, care îi pot distinge la punctele de vânzare prin așa-numitul logo Green Leaf.

La întâlnire, care a avut loc la sediul ministerial, au participat 19 delegații din diferite state membre. În această ediție sub Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene (UE), participanții au dezbătut și au făcut schimb de informații cu privire la diferitele experiențe, acțiuni și bune practici de promovare a beneficiilor consumului de alimente ecologice la nivel european, național și sectorial.

În discursul său, Luis Planas și-a exprimat „angajamentul ferm pentru promovarea și consolidarea sectorului producției ecologice în Spania și Europa”.

În opinia sa, viitorul sectorului agricol al UE trebuie să implice o producție ecologică, digitală, durabilă și neutră din punct de vedere climatic, astfel încât, de acum până în 2050, să se consolideze ca motor de investiții și creștere. „Viitorul va fi ecologic sau nu va fi și, evident, producția agroalimentară ecologică este o mare prioritate pentru Spania și UE”, a asigurat el.

În ceea ce privește producția ecologică, acesta a subliniat că „este unul dintre modelele de urmat”, întrucât „este cel care contribuie cel mai bine la protecția mediului și a climei, la fertilitatea solului, la îmbunătățirea și protecția biodiversitate, bunăstarea animalelor și menținerea raselor autohtone sau pe cale de dispariție”.

În acest sens, el și-a amintit efortul său prin strategiile „Farm to Fork” și „Biodiversitate” din European Green Deal, care urmăresc să se asigure că cel puțin 25% din terenurile agricole din UE sunt folosite în agricultura ecologică în 2030, cu obiectivul este de a obține un sistem alimentar mai durabil, de calitate și mai rezistent și, în același timp, o dietă sănătoasă pentru populație.

Pentru Planas, promovarea produselor ecologice și extinderea lor ulterioară a consumului are un impact pozitiv asupra celor trei piloni ai sustenabilității sectorului primar: economic, social și de mediu. Și, în plus, oferă consumatorului informații pentru a diferenția un aliment certificat ecologic de unul care nu este, și despre cerințele care sunt necesare pentru certificarea acestuia, aspecte asupra cărora, potrivit ministrului interimar, trebuie să lucrăm în continuare, întrucât „ „Există încă o oarecare ignoranță”.

„Sunt convins că un consumator loial este acela care cunoaște bine caracteristicile produselor și le apreciază. Și că un consumator instruit este un consumator responsabil din punct de vedere social și de mediu. Realizarea acestei instruiri și loialitate este o responsabilitate colectivă pentru la care contribuie ceea ce am făcut în Spania și în Uniunea Europeană, cum ar fi această întâlnire a ambasadorilor ecologici”, a indicat el.

„Aici suntem ecologici”o campanie cu rezultate foarte bune În 2021, Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației a început campania „Aici suntem ecologici. Nimic de ascuns”, în cadrul unei alte campanii de publicitate instituțională, cea „Cea mai bogată țară din lume”, care a continuat să se răspândească. anul acesta.

Ministrul interimar s-a referit la acesta indicând că este cel mai ambițios care s-a realizat până în prezent în sectorul ecologic – ministerul a alocat 1,35 milioane de euro -, cu un rezultat foarte pozitiv. O parte din succesul său se datorează colaborării cu sectorul privat, deoarece au participat cele mai reprezentative cinci organizații ale lumii ecologice spaniole.

O activitate foarte rezistentă, cu mare potențialDe asemenea, ministrul interimar a profitat de ocazie pentru a trece în revistă evoluția sectorului ecologic din Spania. Potrivit acestuia, impulsul său a fost „spectaculos” pe termen lung, fapt demonstrat de faptul că consumul de produse ecologice s-a înmulțit cu 19 în ultimii douăzeci de ani. Covid-19 și invazia Ucrainei nu au oprit traiectoria de creștere și consolidare a producției ecologice, ceea ce demonstrează „potențialul mare de rezistență și importanță” al acestei activități în Spania.

Cele mai recente date disponibile pentru 2022 indică faptul că Spania este, după Franța, a doua țară în zona dedicată producției ecologice. Mai exact, are 2,67 milioane de hectare, ceea ce a fost cu 1,5% mai mult decât în ​​2021.

În plus, este a treia țară europeană, după Franța și Italia, ca număr de operatori din sectorul bio, cu o cifră de 60.621, și este și al doilea exportator mondial de alimente bio, de data aceasta doar depășit de Italia.

La campaniile de promovare precum „Aici suntem ecologici”, Luis Planas a adăugat relevanța prezenței sale la târgurile internaționale agroalimentare și prin alte acțiuni. Printre acestea din urmă, el a menționat Premiile Spaniole pentru Alimentație, care sunt cele mai importante recunoașteri acordate de minister în fiecare an. Pentru următoarea ediție, premiile pentru cel mai bun ulei de măsline extravirgin au o nouă categorie care va premia cel mai bun EVOO produs ecologic.

Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său.

Mai multe informatii Video: Ministrul intervenției, Luis Planas, ședința de închidere a Grupului de experți ecologici Campania „Aici suntem ecologici”. Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: Schimbarea climei Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas subliniază importanța promovării pentru creșterea nivelului de cunoaștere a alimentelor ecologice în rândul consumatorilor