Ministrul Diana Morant a prezentat Planul Complementar pentru Agroalimentare, un program de C+D+I care are în vedere mobilizarea 49, 2 milioane de euro , din care va contribui Ministerul Științei și Inovării 49 milioane.

În cadrul din acest plan complementar, Ministerul va colabora cu Navarra, Aragón, Comunitatea Valenciană, Extremadura, La Rioja, Asturias și Murcia pentru a realiza un sector agroalimentar mai durabil, sănătos și digital prin știință și inovare.

Ministrul a subliniat că acest program de colaborare în domeniul C&D&I face posibilă construirea de punți între administrații și unirea potențialităților diferitelor teritorii de a avansa către un obiectiv comun. știință și cunoștințe în slujba societății și a sectorului agroalimentar pentru a-i oferi acestuia o mai mare durabilitate ecologică, economică și socială.

Acest Plan face parte din Proiectul Strategic pentru Redresarea și Transformarea Economică (PERTE) Agroalimentară, promovată de Guvern și care va avea o investiție de 1.500 milioane de euro pentru a sprijini creșterea economică durabilă a sectorului, digitizarea acestuia și coeziunea teritorială.

Ministrul Economiei, Științei și Agendei Digitale din Extremadura a participat și el la eveniment , Rafael Spania; directorul general al Centrului de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară (CITA) din Aragon, Lucía Soriano; secretarul autonom pentru universități și cercetare al Comunității Valenciane, Carmen Beviá; directorul general de cercetare și inovare științifică din Murcia, Isabel Fortea; ministrul dezvoltării regionale din La Rioja, José Ángel Lacalzada; ministrul Științei, Inovării și Universității din Asturias, Borja Sánchez; și consilierul pentru Universitate, Inovare și Transformare Digitală, Juan Cruz.

Opt planuri complementare
Planurile complementare sunt un nou instrument de promovare a programelor de C&D&I co-guvernate și cofinanțate între Ministerul Științei și Inovării și comunitățile autonome, în cadrul Planului de redresare, Transformare și reziliență.Prin acest instrument, Ministerul Științei și Inovării intenționează să consolideze sistemul spaniol de C&D&I, direcționând cercetarea către domeniile în care țara își poate crește competitivitatea , nu doar în generarea de cunoștințe, ci și în transferul către sectorul productiv.

În total, Guvernul a aprobat opt ​​Planuri complementare în domeniile energiei regenerabile și hidrogen, biotehnologie aplicată sănătății, științe marine, comunicare cuantică, agroalimentare, astrofizică și fizica energiilor înalte, biodiversitate și materiale avansate.

După aprobarea ultimei faze a Planurilor complementare în Consiliul Politicii Științifice, Tehnologice și de Inovare, se preconizează mobilizarea acestor opt programe 466 milioane de euro până la 2022, din care Ministerul Științei și Inovării va finanța 466 milioane euro și CCAA, 167 milioane. Fiecare dintre Planurile complementare are participarea a cel puțin șase comunități autonome și este coordonat de o comunitate.

Mai mult de 250 centrele de cercetare și universitățile vor participa la aceste Planuri, în care vor lucra mai mult de 2.466 oameni de știință și tehnicieni din toată țara. În plus, se așteaptă ca aceste programe să aloce 161 milioane de euro personalului nou, care ar presupune angajarea a mai mult de 1.0000 cercetători și tehnicieni .

Vizită la Centrul Național pentru Tehnologie și Siguranța Alimentelor
După prezentarea Planului, ministrul a vizitat facilităţile Centrului Naţional pentru Tehnologie şi Siguranţa Alimentelor, care contribuie la dezvoltarea de noi produse pentru o alimentaţie sănătoasă, durabilă şi accesibilă.

Acestea includ produse adaptate pentru persoanele cu disfagie, alimente pe bază de plante care imită alte alimente de origine animală și produse cu ambalaje reciclabile sau înveliș comestibil.

) Proiect în regiunea La Rioja
Ministrul a vizitat și vineri, împreună cu președintele La Rioja, Concha Andreu, podgoriile și laboratoarele de la Institutul de Științe ale Viei și Vinului (ICVV) și Crama Instituțională din La Grajera, din Logroño.

În timpul vizitei sale, ministrul a subliniat angajamentul La Rioja pentru știință și inovarea ca axe prioritare ale transformării sectoarelor sale productive și, în special, a sectorului vitivinicol.

În plus, Morant și Andreu au abordat proiectul Enorregion of La Rioja, care este inclusă în Planul complementar pentru agroalimentare. Obiectivul său este de a promova transformarea durabilă și digitală a întregului lanț valoric al sectorului vitivinicol, care este strategic pentru această regiune.

Ministrul a anunțat că La Rioja va au 5 ,8 milioane euro din investiția totală a Planului complementar agroalimentar.

Ministrul Științei și Innovation, Diana Morant, a vizitat Centrul Național pentru Tehnologie și Siguranța Alimentelor din San Adrián (Navarra).

Sursa: Guvernul Spaniei – Știința și Inovarea alocă 000 milioane de euro Planului complementar pentru agroalimentare