#Spania – Imagine cu afișul Zilei Cărții 2024

Distribuie pe Ministerul Culturii, prin Direcția Generală Cărți, Benzi desenate și Lectură, a pregătit o agendă largă de activități literare în jurul sărbătoririi Zilei Cărții și Dreptului de Autor, care va avea loc în perioada 15-26 aprilie, cu ocazia botezului. ‘Săptămâna Cervantes’.

Programul evenimentelor va avea ca imagine afișul conceput de Luci Gutiérrez, Premiul Național de Ilustrație 2023. Lucrarea a fost inspirată dintr-o frază a lui Luis Mateo Díez, actualul Premiu pentru Literatură în Limba Spaniolă ‘Miguel de Cervantes’premiat anual de Ministerul Culturii, Luis Mateo Díez: „Trăiesc spunând și povestesc trăind, ficțiunea este o parte esențială a existenței”.

După agățarea de bannere pe fațada Ministerului Culturii luni, 15 aprilie, programul evenimentelor va începe în aceeași după-amiază cu un eveniment organizat de Direcția Generală la Ateneo de Madrid. Aceasta este o seară de omagiu adus ultimului câștigător al Premiului Cervantes, care va discuta cu Antonio Monegal, Premiul Național de Eseu 2023, și Aurora Luque, Premiul Național pentru Poezie 2022, pe această temă ‘Regândește lumea’. Seara este organizată în colaborare cu Trobades & Premis Mediterranis Albert Camus. Evenimentul este transmis în direct.

Prezentarea Premiului CervantesActul principal al ‘Săptămâna Cervantes’ Va fi ceremonia de acordare a Premiului Cervantes 2023 scriitorului leonez. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie, în Auditoriul Universității din Alcalá și va fi prezidat de Regi, cu participarea ministrului Culturii. În acea după-amiază, însuși câștigătorul va începe cea de-a XXVIII-a Lectură continuă a lui Don Quijote, la Círculo de Bellas Artes din Madrid. Cu o zi înainte, Mateo Díez va ține o întâlnire cu mass-media, moderată de directorul general de Cărți, Benzi desenate și Lectură, María José Gálvez, la sediul Bibliotecii Naționale a Spaniei.

Activitățile vor continua joi, 25 aprilie, cu vernisajul expoziției ‘Numărătoare în direct’ în jurul vieții și operei lui Mateo Díez, co-organizat de Universitatea din Alcalá și Ministerul Culturii. Ulterior, va fi prezentat la Institutul Cervantes ‘Zilele și lucrurile’, o carte foto în omagiu adus autorului. În sfârșit, vineri, 26 aprilie, scriitorul va purta o discuție cu studenții de la Universitatea Complutense.

Aniversarea în bibliotecile publiceÎn paralel, rețeaua de biblioteci publice se alătură sărbătoririi Zilei Cărții, printr-o varietate de activități destinate tuturor tipurilor de cititori, de la expoziții tematice și întâlniri cu autorii, până la ateliere de promovare a lecturii și activități pentru copii. Prin aceste acțiuni, ei urmăresc nu doar să onoreze bogăția literară, ci și să „favorizeze un dialog viu și continuu între cărți și cei care le iubesc”.

În agenda aniversării organizate de Bibliotecile Publice de Stat din diferite părți ale Spaniei, se remarcă exemple precum Biblioteca Publică de Stat din Santiago de Compostela, care va desfășura o plimbare literară prin oraș pe 23 aprilie; sau cel al Bibliotecii Publice de Stat din Sevilla, cu păpuși pentru cititorii mai tineri.

Toate informațiile despre Ziua Cărții 2024 sunt disponibile pe portalul web de unde, în plus, puteți descărca gratuit afișul oficial în toate limbile statului sau consultați activitățile pe care alte unități dependente de Ministerul Culturii le-au pregătit. în jurul lui.această aniversare, în special Muzeele de Stat.

Zile de carte la Muzeele de StatMuzeele de Stat se alătură sărbătorii cu un program de activități al căror obiectiv este să evidențieze valoarea cărților pentru a-și aduce colecțiile mai aproape de public și a le cunoaște în profunzime. Muzeul Casa de Cervantes, din Valladolid, își va desfășura evenimentul instituțional anual în care a fost invitat să citească un pasaj din ‘Quijote’ scriitorul nicaraguan Sergio Ramírez, Premiul Cervantes 2017.

Dintre activitățile diferitelor muzee răspândite pe întreg teritoriul se remarcă și atelierul de scriere creativă ‘La jumătatea timpului’ de la Muzeul Cerralbo, din Madrid; atelierul de ilustrare ‘imagini de imagini’ de la Muzeul Național de Sculptură, din Valladolid; el ‘bookcrossing’ a muzeelor ​​și centrelor de artă ale Muzeului Sefard, din Toledo; Povestitorul ‘Răpirea Europei’ la Muzeul Național de Artă Romană, din Mérida; sau întâlnirile ‘LEETRAS: Experimente etnografice pentru transformarea socială’ în Muzeul Naţional de Antropologie, printre multe altele.

Despre Ziua Cărții și a Drepturilor de AutorZiua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor este sărbătorită în fiecare 23 aprilie. Motivul este că a fost pe 23 aprilie 1616 când au murit Cervantes, Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega. Tot pe 23 aprilie s-au născut – sau au murit alți scriitori eminenti precum Vladimir Nabokov, Josep Pla sau Manuel Mejía Vallejo. Din acest motiv, această dată simbolică pentru literatura universală a fost aleasă de Conferința Generală a UNESCO în 1995, ca modalitate de promovare a lecturii, de recunoaștere a figurii autorului și de a urmări consolidarea industriei editoriale a fiecărei țări.

Mai multe informatii Site-ul Zilei Cărții 2024 Sursa: Guvernul Spaniei – Cultura sărbătorește Ziua Cărții 2024 cu un program amplu de activități în jurul Premiului Cervantes