Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale și președintele Agenției de Deșeuri din Catalonia (ARC), Teresa Jordà i Roura, a semnat joi un acord cu Consiliile Urbane Commonwealth for Integral Waste Management din Camp de Tarragona (constituit din municipiile Cambrils, Constantí, Reus, Salou, Tarragona, Valls, La Canonja și Vila-seca) și consiliile județene din Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i el Tarragonès pentru gestionarea, amenajarea și raționalizarea tratării fracției organice colectate selectiv (FORM) și a fracției rămase, în Camp de Tarragona

Coordonarea și îmbunătățirea

Acordul stabilește un cadru de colaborare și cooperare reciprocă, sub supravegherea ARC, pentru coordonarea stațiilor publice de epurare a fracțiunii rămase și a FORMULUI și a setului de facilitati complementare, in vederea optimizarii programarii si functionarii acestuia. În ceea ce privește instalațiile publice de tratare a fracției rămase, în plus, ne dorim să realizăm un preț unic de tratare, inclusiv pe cel al fracției rămase și gestionarea fracției sale de deșeuri, prin valorificare energetică. Un obiectiv care, in conformitate cu vointa organismelor publice semnatare, poate fi extins si la fractiunea FORM si la alte fractii, daca este cazul.

Infrastructurile de coordonat sunt statia de epurare. Botarell al Consiliului Județean Baix Camp (răman și FORM), stația de valorificare energetică a Commonwealth și stația de epurare FORM de l’Espluga de Francolí a Consiliului Județean Conca de Barberà. Va fi necesar să se adauge cele care sunt în curs de desfășurare sau în studiu. Este cazul, în ceea ce privește fracțiunea rămasă, a stației de epurare Tarragonès de la Mancomunitat, cu colaborarea Consell Comarcal del Tarragonès, și a stației de epurare Espluga de Francolí a Consell Comarcal de la Conca de Barberà, în pe lângă extinderea uzinei Botarell, și centrele intermediare din Baix Penedès și Alt Camp care vor acționa ca integratori ai fluxurilor de deșeuri din aceste două județe. În ceea ce privește FORM, este planificată creșterea capacității uzinei Botarell și îmbunătățirea proceselor din Espluga de Francolí. În cele din urmă, Uzina de valorificare energetică a Commonwealth-ului a aprobat un plan de actualizare tehnică pentru a se conforma cu modificările de reglementare ale activității.

Actualizare tehnică

) În sfârșit, Uzina de valorificare energetică a Commonwealth-ului a aprobat un plan de actualizare tehnică pentru a se conforma modificărilor de reglementare în activitate. În această instalație, în Catalonia se studiază o acțiune demonstrativă, strategică și de pionierat care vizează captarea emisiilor de CO 2 și producerea de hidrogen verde pentru transportul greu de deșeuri (camioane cu motor H 2 ) și alte utilizări industriale.

Studiile și acțiunile necesare implementării planificării, managementului și raționalizarea fluxurilor de deșeuri care fac obiectul prezentului acord-cadru se estimează că a fost realizată și va fi operațională între anul 2024 și anul . . Toate aceste acțiuni în infrastructuri sunt dezvoltate în cadrul Planului Teritorial Sectorial al Infrastructurilor de Deșeuri Municipale din Catalonia (PINFRECAT).

Sursa: Ministrul Jordà semnează un acord pentru promovarea gestionării cuprinzătoare a deșeurilor urbane în Camp de Tarragona