#Spania – Peste 30 de experți europeni din aproximativ douăzeci de țări din Uniunea Europeană se întâlnesc, de luni, la Madrid, în persoană și prin videoconferință, pentru a avansa în îmbunătățirea coordonării operaționale în lupta împotriva criminalității cibernetice, într-o conferință organizată de Biroul de Coordonare a Securității Cibernetice. (OCC) al Ministerului de Interne în cadrul Președinției spaniole a Consiliului UE.

„În această societate globalizată, din ce în ce mai interconectată și dependentă de tehnologiile informației și comunicațiilor, securitatea cibernetică trebuie să fie o prioritate”, a declarat Rafael Pérez, secretar de stat pentru Securitate, în prezentarea de deschidere a „Conferinței privind situația actuală a 24/7”. rețeaua Directivei 2013/40/UE privind atacurile împotriva sistemelor informaționale și alte forme de schimb internațional de informații privind criminalitatea cibernetică”.

Participanții la conferința, care se va încheia marți, vor dezbate aplicarea Directivei 2013/40, „o reglementare de pionierat care a făcut posibilă armonizarea legislației penale în UE privind atacurile împotriva sistemelor informaționale și îmbunătățirea cooperării dintre autorități și organizații specializate. în securitatea cibernetică”, a precizat Pérez în timpul discursului său.

Secretarul de Stat a încurajat participanții și vorbitorii să profite de conferință pentru a reflecta asupra stadiului actual de funcționare a directivei și asupra oportunității consolidării acesteia, implementării mecanismelor de coordonare cu alte platforme de schimb de informații sau integrării acesteia într-una dintre acestea.

Pérez a susținut continuarea îmbunătățirii canalelor de schimb de informații între organizațiile europene și naționale implicate în securitatea cibernetică, „care sunt din ce în ce mai agile, utile, sigure, eficiente și eficiente”, pentru a facilita lupta împotriva criminalității cibernetice. „Acțiunile solitare riscă să devină eforturi inutile care nu duc decât la frustrare și la cheltuirea ineficientă a resurselor”, a adăugat Pérez.

Pe lângă experții în securitate cibernetică din țările UE și Comisia Europeană, la conferință au participat și reprezentanți naționali ai justiției și ai Parchetului, precum și agențiile UE pentru Securitate Cibernetică (Enisa) și pentru Cooperare Polițienească (Europol). Din partea Spaniei, au participat membri ai Departamentului de Securitate Națională, Poliției Naționale și Gărzii Civile, Centrului Criptologic Național (CCN), Institutul Național de Securitate Cibernetică (Incibe) și Comandamentul Cibernetic Comun (MCCE).

Secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, intervine în prezentarea inaugurală a conferinței privind securitatea cibernetică.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Interior reunește experți europeni la Madrid pentru a consolida cooperarea în domeniul securității cibernetice în cadrul UE