Instrumentul Financiar de Management Centralizat (IFGC), un program promovat și coordonat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației (MAPA) pentru a facilita accesul la credite în sectorul agroalimentar, are deja 17 entități financiare afiliate, după constituirea Banco de Sabadell.

Acordul de colaborare dintre Ministerul și această entitate bancară a fost publicată în Monitorul Oficial de Stat (BOE) la 1 martie.

IFGC este un mecanism de sprijin financiar care are ca scop promovarea acces mai ușor la credit pentru fermieri, fermieri, pădurari și industriile agroalimentare. Permite susținerea investițiilor viabile și a capitalului de lucru legat de sectorul agricol și agroalimentar în condiții de finanțare avantajoase.

Sprijinul financiar oferit de IFGC constă a acordării de garanții pentru împrumuturi și a depăși astfel unul dintre obstacolele care de obicei este cel mai limitativ pentru accesul la credit. O mare parte a riscului (80 %) este asumată de IFGC și nu de entități bancare.

IFGC este voluntar, atât pentru entitățile financiare, cât și pentru comunitățile autonome care decid să ofere acest tip de sprijin sectorului primar din forma unei garanții de împrumut cu condiții bune de finanțare, comună tuturor solicitanților.

Comunitățile autonome aderate la IFGC sunt Castilla y León, Extremadura și Galicia, deci, deocamdată, aceste teritorii sunt cele care au decis să susțină acest tip de finanțare cu participarea corespunzătoare a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

. Pentru perioada Politicii Agricole Comune (PAC) 2023- 2027 se așteaptă o consolidare a utilizării instrumentelor financiare de către comunitățile autonome, în mare parte motivată de o agilitate sporită și flexibilitatea oferită de aceste instrumente în comparație cu subvențiile. Ele reprezintă, de asemenea, o mai bună utilizare a fondurilor, deoarece sunt ajutoare rambursabile care pot fi refolosite de câte ori sunt disponibile.

Ministerul, împreună cu Sociedad Anónima Estatal de Caución Agraria (SAECA), îndeplinește sarcinile de execuție și management ale IFGC sub responsabilitatea autorităților de management ale comunităților autonome participante.

. Pentru a avea acces la acest tip de sprijin, persoana fizica sau juridica interesata trebuie sa solicite, prin intermediul comunitatii autonome in care are domiciliul sau al entitatilor bancare afiliate -conform celor indicate in apel-, un imprumut garantat de IFGC. Comunitatea autonoma, dupa un proces agil de 1 si 3 luni, solutioneaza cererea de recunoastere a dreptului la un imprumut garantat. Odată ce această rezoluție este disponibilă, solicitantul merge la bancă pentru a procesa semnătura împrumutului.

Mai multe informații Mai multe informații despre Instrumentul Financiar de Management Centralizat (IFGC) aderat Apel permanent deschis prin care se pot solicita aceste credite: Castilla y León Sună deschis permanent prin care se pot solicita aceste credite: Extremadura Convoacă Atoria deschisă permanent prin care se pot solicita aceste împrumuturi: Extremadura Apel deschis până la 30 din martie prin care se pot solicita aceste credite: Galicia Sursa: Guvernul Spaniei – 040322 Instrumentul Financiar de Management Centralizat pentru facilitarea accesului la credite in sectorul agroalimentar adauga deja 00 entități bancare afiliate