Ancheta în cazul accidentului de tren produs la Santiago de Compostela scoate la iveală posibile imprudenţe ale Companiei Naţionale de Infrastructură Feroviară – ADIF.

Judecătorul Luis Aláez a decis să acuze personalul responsabil de siguranţa circulaţiei din cadrul ADIF pe lângă mecanicul care conducea trenul în momentul accidentului. Instanţa consideră că tragedia s-a produs din cauza depăşirii limitei de viteză, dar semnalează şi faptul că au fost „omise măsuri preventive elementare de catre cei care aveau misiunea să garanteze siguranţa circulaţiei feroviare”.

Personalul responsabil din cadrul ADIF este acuzat de imprudenţa pentru că în zona în care s-a produs tragedia, linia feroviară nu a fost dotată cu un sistem de siguranţă automat care ar fi trebuit să elimine pericolul.

De asemenea, judecătorul a cerut documente suplimentare din partea Companiei Feroviare spaniole Renfe şi a solicitat să-i fie prezentate toate incidentele care au fost înregistrate pe linia trenului de tip Alvia care a deraiat în 24 iulie, la câţiva kilometri de Santiago de Compostela.

În urmă cu doua săptămâni, preşedinţii Renfe şi ADIF au declarat în faţa unei comisii parlamentare că la Santiago de Compostela au fost respectate normele de securitate şi ca trenul trecuse cu bine toate controalele.

Aceştia au specificat şi faptul că în porţiunea de cale ferată de la intrarea în Santiago de Compostela sistemul de securitate a fost înlocuit ca să fie scurtată durata călătoriei.

Trenul cu 218 de pasageri la bord a deraiat într-o curbă din apropierea oraşului Santiago de Compostela, care se pregătea de cea mai mare sărbătoare a regiunii.

{loadposition publi-in-article}