Se numeste partid, dar seamana mai degraba cu un antipartid. Nu are lideri, nu are membri cotizanti, nu are buget, dar toata lumea face ce stie mai bine ca sa schimbe definitiv modul de a face politica in Spania.

Asa se prezinta dupa un an de la inregistrare in actele Ministerului de Interne, Partidul X, formatiunea nascuta din Miscarea Indignatilor 15M.

Reprezentantii Partidului X au lansat marti la Madrid formatiunea politica prin care se urmareste nici mai mult nici mai putin decat „resetarea politicii spaniole„.

Lansarea partidului nu a fost deloc una tipica. Au lipsit muzica, mancarea si bautura, iar cheltuielile de inchiriere a salii de la Circulo de Bellas Artes din Madrid au fost achitate in 48 de ore prin donatii pe internet, prin crowdfunding.

Au avut loc lansari similare in mai multe orase din Spania, la care membrii Partidului X au explicat celor prezenti la ce a lucrat pana acum Miscarea Indignatilor.

Primul pas: Un plan alternativ de salvare a Spaniei si a cetatenilor

Miscarea Indignatilor a izbucnit in 15 mai 2011 pe fondul crizei economice. Sute de mii de oameni au inceput atunci sa-si arate indignarea fata de politica de taieri bugetare si preocuparea fata de lipsa unei perspective de viitor pentru o generatie intreaga.

Miscarea Indignatilor a trecut apoi in planul doi al protestelor anti-austeritate, dar a continuat sa dezbata in grupuri din ce in ce mai mari viitorul societatii spaniole, din ce in ce mai nemultumita de politica anticriza a guvernului.

Peste 6000 de oameni participa acum in cadrul miscarii la evenimentul de lansare a programului de salvare urgenta a Spaniei. Se lucreaza in retea, cu ajutorul internetului, unde hashtagul miscarii este #redCiudadana si toata lumea face ce stie mai bine, gratis. Oricine poate contribui la imbunatatirea programului pe pagina web a Partidului X.

Este vorba de a gasi o iesire din situatia actuala. Este greu, dar asa cum lucram noi, in retea, alegem ce este mai bun de la fiecare dintre noi ca sa gasim solutia„, ne-a declarat Iñaki Vallejo, un reprezentant al miscarii de sustinere a Partidului X.

Planul de Salvare a Spaniei se doreste a fi un proiect sustenabil de iesire din criza, care sa apere drepturile cetatenilor si cele ale categoriilor sociale, afectate de prabusirea economiei spaniole in 2008.

X este reprezentativ pentru toti cetateni

Prezentarea oficiala a Partidului X a fost prima actiune publica de la inregistrarea formatiunii. Se numeste partidul X pentru ca trebuie sa-i reprezinte pe toti cetatenii si nu se doreste nici o asociere cu o personalitate sau un individ. X mai inseamna si faptul ca partidul nu are o ideologie anume, pentru ca indignatii considera ca doctrinele politice nu fac decat sa-i separe si sa-i infrunte pe cetateni.

Misiunea principala a partidului este, in opinia indignatilor, sa schimbe definitiv sistemului politic spaniol si sa aluge coruptii din parlament.

Atunci cand un Parlament poate sa adopte legi impotriva a 75 – 85 la suta din populatie inseamna ca sistemul a esuat undeva. Ceea ce ne dorim noi sunt mecanisme de control care sa impiedice adoptarea unor decizii legale in contra majoritatii populatiei„, declara unul dintre reprezentantii formatiunii.

Un buton rosu pentru alegatori

Indignatii reclama faptul ca articolul 23 din Constitutia Spaniei prevede deja dreptul cetatenilor de a participa in mod direct si indirect la deciziile politice. 

De aceea, Partidul X propune un sistem de vot permanent, prin care cetatenii sa poata bloca in timp real, legi cu care nu sunt de acord. Argumentul este acela ca exprimarea unui vot o data la 4 ani nu mai reprezinta demult un control asupra alesilor din Parlament.

Partidul X vrea sa se introduca o formula de vot electronic si prin posta pentru toti cetatenii. Scopul final este ca atunci cand majoritatea cetatenilor se declara impotriva unei legi, aceasta sa fie anulata.
Daca ai posibilitatea sa-i faci pe parlamentari sa-si respecte promisiunile si binele comun, acest buton rosu va fi folosit in cele din urma de putine ori„, Simona Leví – reprezentant Partidul X.

Metode inspirate din Porto Alegre si Islanda

Indignatii au studiat in ultimii ani sisteme similare din alte tari sau regiuni din lume, precum Porto Alegre (Brazilia) sau Islanda. Au copiat metodele care au functionat impotriva coruptiei politice acolo unde cetatenii au instaurat un astfel de control asupra politicii, in urma crizei.

Scopul unui control constant si real asupra politicienilor ar evita, spun reprezentantii Partidului X, sa se adopte decizii criticate masiv de populatie, asa cum a fost salvarea sistemului bancar sau aplicarea reducerilor bugetare din sanatate si invatamant.

„Partidul X are sanse de reusita”

Pentru analisti si ziaristii spanioli, partidul X ar beneficia de un bazin electoral cuprins intre 1,5 si 3,5 milioane de votanti si ar putea reuseasca acolo unde partidele traditionale au gresit.

Daca o astfel de initiativa vrea sa stimuleze participarea cetatenilor de jos in sus, s-ar putea sa reuseasca. Nu zic ca poate fi vorba de Partidul X sau altul, dar cred ca o initiativa care urmareste ca cetateanul sa aiba mai multa voce, da, poate sa aiba succes. Am vazut pana acum numeroase manifestatii si miscari sociale prin care cetatenii cer alte masuri. Si daca acest partid care se prezinta acum poate sa canalizeze nemultumirea cetatenilor si sa o transforme in ceva pozitiv, cred ca poate sa fie bine primit„, ne-a precizat Alejandro López de Miguel, jurnalist la Publico.es.

20 octombrie – Ziua decisiva pentru Partidul X

Viitorul Partidului X depinde de felul in care va fi primit de cetateni Planul de Salvare a Spaniei, pe 20 octombrie. De aceea, deocamdata, nimeni nu a dorit sa anunte oficial participarea la viitoarele alegeri, locale sau europene.

Reprezentantii partidului X au precizat ca daca se va forma un partid cu aspiratii electorale acesta nu va fi nicidecum o formatiune politica a individualitatilor, iar candidatii se vor autofinanta cu sprijinul retelei de colaboratori care formeaza acum Reteaua Cetateneasca „Red Ciudadana„.

{loadposition publi-in-article}