-Lorenzo Love: „Este timpul ca Guvernul să ușureze povara fiscală asupra independenților, și nu vorbim de reducerea impozitelor, vorbim de reducerea reținerii pe care le percepe independenții, reținerea de 15% pe factura brută. , sau pentru plățile în contul impozitului pe profit”.

Madrid, 2 martie 2023. Numărul șomerilor înregistrați în Birourile Publice de Ocupare a crescut cu 2.618 persoane la sfârșitul lunii februarie, față de scăderea de 11.394 înregistrată în februarie 2022. La rândul său, numărul afiliaților la asigurările sociale a câștigat în februarie o medie de 88.918 contribuabili. față de luna ianuarie, o cifră ușor mai mare decât cea înregistrată în aceeași lună a anului trecut (+67.111).

„Deși comportamentul ocupării forței de muncă în luna februarie a fost foarte asemănător cu cel pe care l-am avut în februarie anul trecut, 2023 a avut un început prost pentru țesutul de afaceri. Datele pentru luna februarie reflectă că de la începutul anului s-au pierdut 17.300 de lucrători independenți și 10.000 de companii. Dacă analizăm datele din ultimele trei luni, am vorbi despre o pierdere de 18.000 de companii și 18.300 de independenți.”, spune Lorenzo Amor, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Lucrători Independenți – ATA.

La rândul său, Regimul Special pentru Lucrători Independenți (RETA) a adăugat 3.448 de cotizatori în cursul lunii februarie. Realitatea este că situația pe care o trăiește țesutul de afaceri este o situație foarte complicată: deși ocuparea forței de muncă și-a menținut standardele pe care le are timp de o lună de februarie, ne confruntăm cu o distrugere semnificativă a țesutului de afaceri, distrugerea companiilor și auto- angajat.

Creșterile de costuri care au loc îngreunează activitatea de afaceri și dăunează multor companii și independenți și, prin urmare, închiderea firmelor și distrugerea persoanelor care desfășoară activități independente.

„Solicităm Guvernului, având în vedere această creștere a costurilor energetice, de producție, financiare, ipotecare, forței de muncă și fiscale, să ajute țesutul de afaceri și să nu pună obstacole în cale. Este timpul, și o cerem de luni de zile, ca Guvernul să ușureze povara fiscală asupra independenților, și nu vorbim de reducerea impozitelor, vorbim de reducerea reținerii pe care le percepe auto-ul. angajat, reținerea de 15% pe factura brută sau plățile în cont a impozitului pe profit”, susține președintele național al ATA. „Odată cu creșterile de costuri, majoritatea independenților cu reținerile care se aplică în decurs de un an sau un an și jumătate, când trebuie să depună declarația de venit, Trezoreria va trebui să returneze banii care sunt. fiind livrat în acest moment: trebuie să încetăm să mai fim instituția financiară a statului”.

Dacă Guvernul nu ia măsuri și nu încetează să pună pietre în cale și nu ajută fiscal să dea lichidități independenților, distrugerea independenților și a țesăturii de afaceri va continua și în următoarele luni.

În februarie se adaugă 3.448 de independenți

După cum am subliniat, Regimul Special pentru Lucrători Independenți (RETA) a adăugat în februarie 3.448 de cotizatori, o cifră similară cu cei 3.424 înregistrați în aceeași lună a anului trecut. Dacă analizăm datele din ultimele trei luni, am vorbi despre o pierdere de 18.000 de firme și 18.300 de lucrători independenți.

Avem în prezent cu 4.607 de lucrători pe cont propriu mai puțin decât în ​​urmă cu un an, față de luna februarie a anului trecut. „Aceste date sunt date proaste. Gândiți-vă doar că în februarie anul trecut erau cu 53.407 de lucrători independenți mai mulți în termeni anuali decât în ​​februarie 2021”, subliniază Lorenzo Amor.

În ciuda creșterii numărului de persoane care desfășoară activități independente în februarie, au existat șase comunități care continuă să piardă persoanele care desfășoară activități independente: Castilla y León (-131 persoane care desfășoară activități independente), Asturias (-84 persoane care desfășoară activități independente), Castilla-La Mancha (-66). lucrători independenți), Extremadura (-35 lucrători independenți), Aragón (-18 lucrători independenți) și La Rioja, cu doi lucrători independenți mai puțini decât în ​​ianuarie.

Pe sectoare, comerțul își continuă căderea liberă deosebită, cu o scădere cu 1.317 de colaboratori independenți mai puțini într-o singură lună. Cea mai mare creștere a lunii a fost înregistrată de construcții, cu o creștere de 1.219 de colaboratori independenți la asigurările sociale în luna februarie.

TABELE ANEXĂ


Sursa: Început prost de 2023 pentru țesătura de afaceri: 17.300 de freelanceri și 10.000 de companii au fost pierdute