După închiderea apelului pentru Planul Cuprinzător de Promovare a Economiei Sociale, valoarea proiectelor depășește 100 de milioane de euro Mai mult de două treimi dintre solicitanți sunt întreprinderi mici și mijlocii „Cererea enormă de proiecte de către entitățile din economia socială demonstrează succesul promovării PERTE a Economiei Sociale și de Îngrijire și vremurile bune ale sectorului. Vom continua să promovăm acest model verde, feminist și democratic”, a subliniat ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz. Noul apel pentru Plan cuprinzător de promovare a economiei sociale Lansat în ianuarie de Ministerul Muncii și Economiei Sociale, a fost un succes de participare cu peste 400 de proiecte prezentate pentru o sumă mai mare de 100 de milioane de euro.

Planul Cuprinzător de Promovare a Economiei Sociale, care face parte din Proiectul Strategic de Redresare și Transformare Economică (PERTE) din Economie Socială şi Îngrijirea încheiat apelul pe 12 februarie pentru proiecte care contribuie într-un mod inovator la generarea și promovarea acestui model economic care reprezintă deja în jur de 10% din PIB-ul spaniol.

„Cererea enormă de proiecte de către entitățile din economia socială demonstrează succesul promovării PERTE a Economiei Sociale și de Îngrijire și vremurile bune ale sectorului. Vom continua să promovăm acest model verde, feminist și democratic”, a subliniat ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz.

Apelul a pus 80 de milioane de euro la dispoziția entităților din economia socială, precum cooperative, societăți mutuale, societăți de muncă, societăți de inserție, centre speciale de ocupare, bresle de pescari sau societăți de transformare agrară.

Impulsul pe care acest ajutor îl poate aduce sectorului a dus la existența unui mare diversitate de inițiative a caror Buget totalinclusiv partea sa de cofinanțare, depășește 200 de milioane de euro.

Subvențiile, care constau într-o sumă minimă de 10,00 euro și maxim 3,5 milioane euro per proiect să fie executat înainte de iunie 2025 cu un domeniu de acțiune de cel puțin două comunități autonome, acestea au fost împărțite în cinci programe (Transforma_ES, Initiative_ES, Impulsa_TEC, Alianzas_ES, Sostenibles_ES).

Cele mai căutate, cu peste 100 de aplicații fiecare, fac parte din programele Sostenible_ES (pentru a sprijini îmbunătățirea condițiilor de mediu, sociale și de gen) și Impulsa_TEC (pentru a încuraja digitalizarea companiilor/entităților).

Ele sunt urmate de programele Initiative_ES (pentru promovarea antreprenoriatului tinerilor sau consolidarea proiectelor inovatoare) și Alianzas_ES (pentru a încuraja proiectele de rețea care oferă noi servicii complete), cu peste 80 de aplicații fiecare, și în final programul Transforma_ES (inițiativă pentru companiile care au nevoie de schimbare generațională sau de ajutor în management).

Aproximativ mai mult Două treimi dintre entitățile solicitante sunt companii mici și mijlocii (IMM-uri), astfel încât această investiție facilitează creșterea lor economică și contribuie la transformarea lor digitală și/sau de mediu, care, la rândul său, are ca rezultat durabilitatea lor.

„Interesul ridicat pe care l-a generat acest ajutor este, de asemenea, un exemplu nu numai al dinamismului sectorului, ci și al impulsului pe care îl au aceste entități și companii, capabile să ofere soluții mai echitabile și mai corecte la provocările economice”, a explicat vicepreședintele. presedinte..

În 2023, această subvenție a fost acordată pentru 44 de proiecte ale entităților din Economie Socială în valoare totală de 10,2 milioane de euro.

PERTE-ul Economiei Sociale și de Îngrijire este singurul de acest fel din Uniunea Europeană. Este dotat cu peste 1,7 miliarde de euro și implică 10 ministere.


Sursa: Peste 400 de proiecte se vor califica pentru ajutor din Planul cuprinzător de promovare a economiei sociale