Decretul-lege regal aprobat stabilește obligația specifică de a prevedea măsuri adecvate împotriva oricărui risc legat de fenomene meteorologice nefavorabile, inclusiv interzicerea îndeplinirii anumitor sarcini în orele zilei în care acestea apar. Atunci când agențiile meteorologice lansează avertizare de fenomene de nivel portocaliu sau roșu, va fi esențială adaptarea condițiilor de muncă Prevederea face parte din dezvoltarea recentei Strategii spaniole de sănătate și siguranță 2023-2027 și a Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030.

Consiliul de Miniștri a aprobat Decretul-lege regal prin care se adoptă măsuri urgente în materie agrară și de apă ca răspuns la secetă și înrăutățirea condițiilor sectorului primar derivate din conflictul armat din Ucraina și condițiile meteorologice, precum și promovarea utilizării transportul public terestru de către tineri și prevenirea riscurilor profesionale în episoadele de temperaturi ridicate care are în vedere măsuri în materie de muncă pentru păstrarea sănătății lucrătorilor care își desfășoară activitățile în aer liber.

Pe parcursul verii anului 2022, potrivit datelor Agenției de Stat de Meteorologie (AEMET), temperatura medie înregistrată în perioada 1 iunie – 31 august a fost cea mai ridicată de la începutul seriei istorice. Schimbările devin din ce în ce mai extreme, după cum a subliniat în repetate rânduri Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. Nu se mai poate concepe acest fenomen ca pe un eveniment izolat, ci mai degrabă ca pe o tendință de creștere care va duce la reproducerea tot mai frecventă a scenariilor precum cel actual.

În timpul verii anului 2022, s-a înregistrat o creștere de peste 4.800 de decese atribuite temperaturii la nivel național, conform estimărilor sistemului zilnic de monitorizare a mortalității al Institutului de Sănătate Carlos III.

Mediul de lucru este un domeniu deosebit de vulnerabil și este urgent să se acționeze pentru a garanta reglementări preventive eficiente.

Astfel, acest context de temperaturi ridicate a costat viața, printre alte cazuri dramatice, a unui muncitor de 60 de ani în timp ce își îndeplinea obligațiile de muncă în sarcinile de curățenie stradală pe străzile cartierului Vallecas, din Madrid, și a unui alt muncitor. din Campo de Murcia, în Lorca, care nu avea nici măcar apă sau mijloace de hidratare la dispoziție.

Regulamentul care tocmai a fost aprobat stabilește obligația specifică de a prevedea măsuri adecvate împotriva oricărui risc legat de fenomene meteorologice nefavorabile, inclusiv interzicerea efectuării unor sarcini în orele zilei în care acestea au loc, care va fi obligatorie atunci când agențiile vor avea loc. de meteorologie emit avertizare de fenomene de nivel portocaliu sau roșu.

Prevederea face parte din dezvoltarea recentei Strategii spaniole de sănătate și siguranță 2023-2027 și a Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, legate de efectele schimbărilor climatice.

Condiții de siguranță și sănătate și în aer liber

Trebuie luate măsuri adecvate pentru a proteja lucrătorii împotriva oricărui risc legat de fenomenele meteorologice nefavorabile, inclusiv temperaturile extreme. Aceste măsuri se vor baza pe o evaluare a riscurilor profesionale care Se va lua în considerare atât caracteristicile sarcinii, cât și caracteristicile individuale ale lucrătorilor.

Măsurile preventive vor include interzicerea efectuării unor sarcini în orele zilei în care apar fenomene meteorologice nefavorabile care o impun, fără a aduce atingere adoptării măsurilor de protecţie individuală corespunzătoare.

În cazul în care agențiile meteorologice emit o avertizare portocalie sau roșie de fenomene meteorologice nefavorabile care determină că măsurile preventive anterioare nu garantează protecția lucrătorilor, va fi obligatorie adaptarea condițiilor de muncă, inclusiv reducerea sau modificarea orelor de desfășurare. a zilei de lucru programate.


Sursa: Guvernul protejează lucrătorii de efectele schimbărilor climatice