#Spania – Campanie pentru venituri 2023.

Distribuie pe Retururile, ca de obicei, vor începe în doar 48 de ore, vinerea viitoare. Principala noutate a Campaniei Venituri care începe acum este implementarea, începând cu luna mai, a unui plan special de asistență în pregătirea și prezentarea declarației destinate în mod special persoanelor cu vârsta peste 65 de ani care au domiciliul în micile municipii din geografia spaniolă. .

Anul acesta se preconizează depunerea a 23.281.000 de declarații, cu 1,2% mai multe, dintre care 14.614.000, aproape 63%, se așteaptă să dea dreptul la rambursare pentru o sumă globală estimată la 11.650 milioane de euro. La rândul lor, contribuabilii cu declarații de depus (conform prevederilor, 7.092.000 de declarații în valoare de 18.908 milioane euro), la fel ca în anii precedenți, nu vor fi nevoiți să efectueze primele plăți până la finalul campaniei.

Calendarul campanieiPerioada de depunere se va încheia pe 1 iulie pentru declarațiile care urmează să fie depuse și returnate, deși termenul de depunere a declarațiilor cu debit direct se va încheia pe 26 iunie.

Asistența telefonică pentru întocmirea și prezentarea declarațiilor (planul „Le Llamamos”) va începe pe 7 mai, cu cerere de programare începând cu 29 aprilie, iar asistența personală în birouri va începe pe 3 iunie, cu cerere de programare începând cu mai. 29. Planul special pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani din municipiile mici va începe cu aceleași date ca și planul „Le Llamamos”. Atenția personalizată, telefonică și în birouri, va avea în continuare sprijinul CCAA și al consiliilor municipale.

Anul acesta s-a menținut disponibilitatea timpurie a principalelor servicii de asistență (obținerea numărului de referință pentru depunere din 12 martie, iar din 19 martie atât descărcarea și vizualizarea datelor fiscale, cât și actualizarea „aplicației” pentru campanie și primul conținut informativ al campaniei, atât în ​​sediul electronic, cât și în „aplicația” în sine.

Printre aceste conținuturi suplimentare au fost incluse secțiuni specifice pentru a explica într-un mod simplu ipotezele extinse de deducere pentru cheltuielile de maternitate și de îngrijire, noile deduceri pentru vehicule electrice și puncte de încărcare, precum și sistemul de rambursare pentru membrii mutuali la prezentarea formularului de cerere. . .

Datorită acestei anticipări a serviciilor, peste 1,6 milioane de contribuabili și-au accesat acum datele fiscale, iar un număr similar au obținut numărul de referință pentru gestionarea și prezentarea declarației, astfel încât au avut ocazia să se Pregătească din timp pentru a fi capabil sa prezinte declaratia, daca doriti, din prima zi prin ‘Renta Web’, urgentand astfel si retururile care, daca este cazul, va corespund.

Plan de asistență pentru persoanele în vârstă din municipiile miciPrincipala noutate a acestei campanii este implementarea unui plan special de intocmire si prezentare a declaratiilor de impozit pe venit pentru persoanele in varsta de peste 65 de ani care au domiciliul fiscal in municipiile mici. Planul va începe pe 7 mai, cu o cerere de programare începând cu 29 aprilie, și va ajunge la locuitorii mai în vârstă din peste 500 de municipii din cele 46 de provincii ale teritoriului comun.

Pentru selectarea acestor municipii (lista localităților va fi accesibilă pe sediul electronic al Agenției) s-a luat drept referință că, în general, sunt orașe cu mai puțin de 3.000 de locuitori care nu au centru AEAT.CCAA sau consiliul orășenesc care oferă serviciul de asistență în campanie.

În aceste municipii, și datorită colaborării și mijloacelor tehnice puse la dispoziție de către consiliile orășenești, cei peste 65 de ani care își rezervă o programare vor fi asistați de personalul Agenției Fiscale prin asistență video, astfel încât să beneficieze de aceeași atenție personalizată ca oricare. alt contribuabil, dar în facilitățile puse la dispoziție de primăria dumneavoastră și, prin urmare, fără a fi nevoie să vă deplasați la cel mai apropiat punct de îngrijire obișnuit.

Cu acest plan special, care va fi difuzat prin afișe și broșuri în municipiile incluse în plan, Agenția Fiscală își propune să avanseze un model de asistență cetățenească care să combine toate modalitățile de deservire a clienților în funcție de fiecare serviciu și de disponibilitatea fiecărui moment, menținerea unei sensibilități deosebite față de grupul de vârstnici în conformitate cu protocolul semnat cu Platforma pentru Vârstnici și Pensionari.

În același sens, pentru această campanie a fost actualizată și secțiunea privind Sediul Electronic pentru Seniori, care cuprinde broșura cu servicii de ajutor, broșura de informare pe scurt și manualul mai amplu cu reglementările privind impozitul pe venitul persoanelor fizice care pot rezulta dintr-un interes mai mare pentru acest grup.

Îmbunătățiri ale „Închiriere web”, „aplicație” și „asistent virtual”Pe de altă parte, după îmbunătățirile semnificative de navigație încorporate în ultima campanie, anul acesta s-au făcut adaptări pentru a facilita încorporarea informațiilor în cazuri specifice, în cazul garajelor și depozitelor (proprietăți accesorii), sau noile deduceri pt. vehicule electrice și puncte de încărcare.

La fel, „aplicația” încorporează îmbunătățiri concrete pentru a facilita în continuare prezentarea declarației și în acest mod. Ca în fiecare an, pe lângă faptul că permite prezentarea declarației, direct sau prin Renta Web, acest instrument puternic de asistență facilitează obținerea și reînnoirea numărului de referință, vizualizarea datelor fiscale și primirea de mesaje push’ cu informații de interes, modificarea alocației fiscale. și codul IBAN, consultați datele fiscale ale campaniilor anterioare, anulați o programare programată anterior și consultați starea posibilei rambursări.

„Aplicația” poate fi utilizată pe diferite dispozitive (telefoane mobile și tablete) fără limitare, și acceptă până la 20 de utilizatori identificați, fiecare cu numărul de referință, ceea ce permite pregătirea și prezentarea declarațiilor pentru membrii familiei și prietenii, precum și calcularea variantei celei mai favorabile dintre declarațiile individuale și cele comune și vizualizarea rezultatelor diferitelor declarații pe același ecran. De reținut că, pentru a accesa servicii personalizate precum depunerea declarațiilor, din motive de securitate terminalul va fi obligat să aibă un sistem de blocare a ecranului activat.

La rândul lor, contribuabilii vor avea anul acesta o versiune extinsă a „asistentului virtual” de impozit pe venit care a fost lansat în campania anterioară pentru a rezolva îndoielile contribuabililor, care pun întrebări în limbaj natural pentru a ajunge la răspunsurile de care au nevoie. În cazul în care răspunsurile de la „asistentul virtual” nu conțin toate informațiile solicitate, contribuabilul poate accesa „Informer” de venit, cu toate informațiile structurate pe blocuri de conținut, sau se poate conecta prin chat cu specialiști din cadrul Administrației Digitale Cuprinzătoare (ADI) -de la nouă dimineața până la șapte după-amiaza-, obținând astfel asistență personalizată pentru problemele care rămân în așteptarea rezolvării.

Planul „Te sunăm”.În această campanie, planul „Le Llamamos” de întocmire a declarațiilor telefonice va menține capacitatea și programul din ultimii ani având în vedere rezultatele bune ale acestei formule, care a permis anul trecut să se întocmească 1.070.000 de declarații și a continuat să fie principalul mijloc de personalizare. asistenţă.contribuabilului.

În acest fel, contribuabilii care au nevoie de asistență personalizată au din nou o alternativă puternică la asistența personală în birouri, putând grăbi prezentarea și, odată cu aceasta, eventuala returnare corespunzătoare.

Odată ce contribuabilul își face programarea (se recomandă să se solicite online sau printr-un serviciu automat la 91 535 73 26, sau la 901 12 12 24) și alege o oră de dimineață sau după-amiază, sistemul vă propune o zi și o oră în care va primi apelul de la Agentia Fiscala. În favoarea agilității serviciului, este foarte convenabil ca contribuabilul să aibă la dispoziție informațiile și documentația necesară pentru a face declarația atunci când Agenția îi sună.

Notificări preventive pentru evitarea erorilorCampania din acest an își propune, de asemenea, să avanseze conformarea voluntară prin înștiințări preventive către contribuabili pentru a evita erorile și omisiunile care pot duce ulterior la o eventuală regularizare a Agenției. În acest sens, pe de o parte, alături de avizele uzuale din documentele de date fiscale pentru a reține necesitatea declarării imobiliare, venituri din străinătate sau monede virtuale, în acest an se adaugă informații pentru acei contribuabili care au efectuat operațiuni în anul 2023. .de jocuri ‘online’, pentru a ne aminti că trebuie să declare aceste operațiuni.

La randul lor, pe toata durata campaniei vor fi transmise si alte tipuri de instiintare, de data aceasta prin scrisoare, (pe langa Renta Web si in ‘app’ din sectiunea stare procesare declaratie), contribuabililor care si-au depus declaratia de modificare a informatiilor. furnizate de Agenție, pentru a evalua dacă trebuie sau nu să prezinte o declarație complementară care să se adapteze la informațiile conținute în bazele de date AEAT.

Dacă contribuabilul înțelege că declarația sa a fost corectă, în mod logic nu trebuie să o modifice, dar dacă consideră că a comis un fel de eroare sau omisiune, i se oferă preventiv posibilitatea de a o corecta prin intermediul declarației complementare corespunzătoare, evitându-se astfel o eventuală verificare ulterioară a Agenției, generarea de interes și impunerea unor eventuale sancțiuni.

În legătură cu toate acestea, anul acesta s-a simplificat navigarea prin Renta Web pentru rectificarea unei declarații sau prezentarea uneia complementare, astfel încât contribuabilul va trebui pur și simplu să modifice sumele corespunzătoare, iar sistemul va efectua automat restul acțiunilor necesare. . În cazul contribuabililor care au primit sesizarea de neconcordanțe, pe lângă Sistemul de mai sus în Renta Web va oferi modificarea cu datele deja încorporate.

Cine nu este obligat să declareÎn general, contribuabilii cu venituri exclusiv din muncă până la o sumă de 22.000 euro pe an nu sunt obligați. Cu toate acestea, această limită se reduce dacă venitul provine de la mai mult de un plătitor (cu excepții), sau și atunci când plătitorul nu este obligat să rețină și când venitul este supus unei cote fixe de reținere la sursă. În astfel de cazuri, limita a fost ridicată la 15.000 de euro pe an.

Ambele limite rămân valabile pentru a nu declara dacă contribuabilul are, în schimb, sau în plus, următorul venit integral:

Dividende, dobânzi și câștiguri de capital supuse reținerii la sursă cu o limită comună de 1.600 euro.Venituri imobiliare imputate, venituri integrale din capitalul mobiliar nesupus reținerii la sursă provenite din bonuri de trezorerie și subvenții pentru achiziționarea de locuințe protejate oficial sau la preț evaluat, precum și alte câștiguri de capital provenite din ajutor public, cu o limită comună de 1.000 euro.Ca și în anul precedent, contribuabilii care au venituri din muncă, capital și activități economice, precum și câștiguri de capital (subvenții, premii și altele), nu vor fi obligați nici, cu limita comună de 1.000 de euro, alături de pierderi de capital de mai putin de 500 euro.

Pe de altă parte, se reamintește că beneficiarii Venitului Minim de Viață trebuie să depună declarația, în conformitate cu reglementările stabilite de IMV, precum și lucrătorii independenți înregistrați la RETA sau la Regimul Special Lucrătorilor Marini. , în conformitate cu reglementările care aprobă noul regim de contribuție pentru persoanele care desfășoară activități independente.

Revizuirea datelor personale și economiceEste întotdeauna recomandabil să revizuiți proiectul de declarație oferit de Agenția Fiscală. Prin intermediul „Renta Web” informațiile vor fi cât mai la zi, dar, în orice caz, Agenția poate să nu aibă toate datele relevante pentru declarație, date pe care contribuabilul ar putea avea nevoie să le încorporeze în proiectul de declarație.

Unele cazuri tipice care recomandă această revizuire sunt următoarele:

Proprietăți și referințele lor cadastraleCircumstanțele personale și familiale (dacă s-au schimbat în 2023)Închiriere imobiliarăTransmisiiContribuții la planurile de pensiiCotizații unicePercepții din subvenții și alte ajutoareDeduceri de familie și maternitateDeducere pentru investitie in locuintaDeduceri regionaleCum să obțineți „Cheie” și numărul de referință?Numărul de referință și „Codul” continuă să fie, alături de certificatul electronic și DNI, sistemele de acces la „Renta Web” și alte servicii ale Campaniei de Venit, precum consultarea datelor fiscale și stadiul procesării rambursării.

Obținerea unei „Chei” necesită doi pași, o singură înregistrare prealabilă și o solicitare ulterioară de fiecare dată când contribuabilul are nevoie de ea. Înregistrarea prealabilă se poate efectua online, urmând instrucțiunile din scrisoarea pe care Agenția o va trimite celor care o solicită prin opțiunea oferită în secțiunea site-ului AEAT „Înregistrare în Cod”. De asemenea, este posibilă preînregistrarea prin apel video, sau la sediile Agenției. Odată înregistrat în sistem, atunci când contribuabilul dorește să efectueze o procedură, acesta poate solicita PIN-ul de acces din link-ul disponibil în procedura propriu-zisă, sau din „aplicație”.

La rândul său, pentru obținerea numărului de referință, se vor solicita NIF-ul, căsuța 505 din Impozitul pe venit 2022 și data de valabilitate a DNI-ului propriu-zis. Pentru nedeclaranții din anul precedent sau cu caseta Venit 2022 cu valoare zero, în loc de caseta 505, vor fi solicitate ultimele cifre ale codului unui cont bancar al cărui proprietar este contribuabilul.

Modalitati de depunere a declaratieiExistă mai multe modalități de depunere a declarației, în funcție de dacă rezultatul urmează să fie returnat sau depus, și dacă plata este debitată direct sau nu. Domiciliarea plății înseamnă că Declarația de Impozit pe Venituri poate fi depusă în orice zi, până pe 26 iunie, dar plata nu va fi făcută efectivă până la 1 iulie, ultima zi a Campaniei pe Venituri. Debitul direct nu împiedică împărțirea plății în două rate (a doua, 5 noiembrie).

De asemenea, pentru declarațiile de înscris, dacă se dorește, declarația poate fi depusă cu cerere de amânare, bifând opțiunea ‘Recunoaștere creanță cu cerere de amânare’, în cadrul altor modalități de plată, și solicitând-o prin ‘Proces datorie’ care va apărea în fereastra în care este vizualizată declarația depusă.

Metode non-face-to-face (fără deplasări la birouri), până la 1 iulie (26 iunie dacă este vorba de plăți prin debit direct):

Trasee personale, din 3 iunie – 7 mai în cazul planului pentru cei peste 65 de ani din municipiile mici – până la 1 iulie (26 iunie dacă plata este domiciliată):

Declarație de patrimoniuÎn această campanie se menține obligația de a declara Impozitul pe avere pentru contribuabilii cu taxă de plătit (după aplicarea deducerilor și sporurile corespunzătoare) și, de asemenea, pentru cei fără taxă de plătit, dar care au bunuri și drepturi cu o valoare mai mare de două milioane de euro. Declarația se depune electronic prin internet.

Prin reglementări de stat, scutirea minimă este de 700.000 de euro, iar reședința obișnuită este și ea scutită până la 300.000 de euro, deși ambele limite pot varia, în funcție de Comunitățile Autonome. Toți contribuabilii care trebuie să declare Activ trebuie să facă acest lucru exclusiv online, folosind un cod PIN, un număr de referință, sau folosind DNI electronic, sau certificatul electronic.

Termenul limită de depunere începe astăzi și durează până pe 1 iulie (26 iunie pentru plățile prin debit direct). În cazul declarațiilor care urmează să fie introduse fără debitare directă, este necesară în prealabil efectuarea depunerii (prin debitarea unui cont) într-o instituție financiară și obținerea numărului de dovadă a plății furnizat chiar de entitate (Număr de referință complet, NRC).

Principalele servicii de asistență și informareInternet: https://sede.agenciatributaria.gob.es și „app” (ofera informatii si proceduri fara orare).Cerere telefonică „Te sunăm” (din 29 aprilie): 91 535 73 26 și 901 12 12 24 (serviciu automat, 24 de ore), 91 553 00 71 și 901 22 33 44 (operator, de la 9:00 la 19:00). )Cerere telefonică Plan special de asistență pentru persoanele peste 65 de ani din municipiile mici (din 29 aprilie): 91 553 00 71 și 901 22 33 44 (operator, vineri, de la 9.00 la 19.00)Informații de închiriere telefonică: 91 554 87 70 și 901 33 55 33 (pentru a rezolva îndoielile; de la 9:00 la 19:00, MF) Mai multe informatii Sediu electronic AEAT AEAT: Închiriere WEB AEAT: Managementul veniturilor oferit de APP-AEAT AEAT: Virtual Income Assistant AEAT: Plan „Te sunăm noi” Mai multe stiri Declarație de impozit pe venit 2023-2024: ce este impozitul pe venitul personal și când… Venitul minim vital (IMV): ce este și cum îl pot solicita? Etichete: Autoritățile fiscale Sursa: Guvernul Spaniei – Începând cu luna mai, Agenția Fiscală va lansa un plan special de asistență pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani din municipiile mici