#Spania – Ministrul Transporturilor și Mobilității Durabile, Óscar Puente, în timpul unei vizite în portul Algeciras

Astfel, șeful Departamentului a anunțat investiții de 1.775 de milioane de euro (TVA inclus) pentru a consolida Portul Algeciras ca poartă de intrare către Europa și Marea Mediterană.

După cum a explicat ministrul în cadrul unei vizite în Port, Ministerul Transporturilor lucrează la reînnoirea și crearea infrastructurii rutiere și feroviare cu scopul ca conectivitatea orașului și a portului pe partea terestră să fie comparabilă cu cea maritimă și astfel încât , se îmbunătățesc reciproc, acordând prioritate decarbonizării transporturilor. Nu degeaba, Portul, prin locația sa strategică, este poarta de intrare în sudul Europei pentru traficul comercial din Africa și America. Are rute maritime către peste 200 de porturi din 75 de țări și a depășit bariera de 100 de milioane de tone pe an de trafic de mărfuri, o cincime din totalul țării.

Topoare
Planul de modernizare și consolidare a legăturilor feroviare și rutiere care vor determina viitorul portului și orașului Algeciras pivotează pe trei axe principale:

Master Planul pentru linia Algeciras-Bobadilla, pe care ministrul l-a prezentat astăzi, îndeplinind angajamentul asumat de Minister, și care urmărește să ofere certitudine oamenilor de afaceri și operatorilor logistici. Planul include investiții de 472,7 milioane de euro.Promovarea autostrăzii feroviare Algeciras-Zaragoza cu execuția de acțiuni în valoare de 468 de milioane de euro, care va permite culoarul de marfă de 1.074 de kilometri proiectat pentru trenuri de 740 de metri să devină pe deplin operațional.Acțiuni de îmbunătățire a accesului rutier în zona Algeciras, cu investiții de 287 de milioane de euro în curs.Un plan de acțiune rutieră și feroviară de 1.228 milioane de euro (TVA inclus), care va fi completat cu o altă serie de acțiuni rutiere care vor îmbunătăți legătura dintre Algeciras și Cádiz, Sevilla și Málaga, permițând îmbunătățirea traficului de pasageri și mărfuri către interior. peninsula și de-a lungul Mediteranei, și cu care suma totală investită se ridică la 1.775 milioane de euro menționate anterior (TVA inclus).

„Sunt infrastructuri rutiere și feroviare care vor permite mărfurilor să circule prin lanțul logistic într-un mod mai durabil și mai decarbonizat și care vor spori dezvoltarea economică a Algecirasului și a întregului Campo de Gibraltar, care a fost întotdeauna o problemă prioritară pentru acest guvern. „ , a asigurat ministrul Transporturilor după vizita sa la dotările Portului și prezentarea acțiunilor planificate, dintre care multe sunt deja în derulare. „Dacă sunt în politică este să fac și să nu fiu. Acesta a fost întotdeauna felul meu de a concepe serviciul public”, a reiterat el.

Master Plan al liniei Algeciras-BobadillaMaster Plan Algeciras-Bobadilla

Master Planul pentru linia Algeciras-Bobadilla prevede o investiție de 472,7 milioane de euro, din care 60% au fost deja mobilizate între proiecte finalizate, licitate sau în curs de adjudecare. Se preconizează finalizarea tuturor lucrărilor asociate Planului pe tot parcursul acestui mandat, obiectiv care este acum mai aproape ca niciodată de când a fost deja rezolvată informarea publică a Studiului Informativ de electrificare a tronsonului Bobadilla-Ronda. Astfel, după cum a anunțat ministrul, acesta a fost deja transmis Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice pentru prelucrarea finală a Declarației de Impact asupra Mediului (DIA).

Obiectivul Master Planului, care avansează exponențial cu peste 100 de milioane de euro licitați doar în 2023, este reînnoirea și electrificarea liniei astfel încât să fie interoperabilă pe baza parametrilor europeni și să permită atingerea vitezei maxime de până la 200 de kilometri pe oră. .

„Planul are o natură strategică pentru El Campo de Gibraltar, Andaluzia și Spania în ansamblu, deoarece face parte din ramura centrală a coridoarelor mediteraneene și atlantice și a autostrăzii feroviare către Zaragoza”, a spus Óscar Puente.

Autostrada feroviara Algeciras-ZaragozaAutostrada feroviara Algeciras-Zaragoza

Ministerul, prin Adif, are pe masă investiții de 468 de milioane de euro pentru adaptarea infrastructurii feroviare la nevoile transportului de marfă și, astfel, să-și activeze întregul potențial de autostradă feroviară. În acest sens, pe parcursul primei jumătăți a anului 2024, vor fi întreprinse licitații și acțiuni pentru extinderea ecartamentului în tuneluri și pasaje aeriene, precum și pentru a permite siding și șine pentru trenuri de 750 de metri lungime în 14 stații.

Această investiție în infrastructură în sine este completată de ajutorul de 83 de milioane de euro din Planul de redresare acordat companiilor pentru achiziționarea de vagoane și locomotive electrice, în cadrul Programului de sprijin pentru transport durabil și digital.

Îmbunătățirea accesului rutier în zona Algeciras Îmbunătățirea accesului rutier în Algeciras

Îmbunătățirea infrastructurii rutiere include acțiuni privind accesul sudic și îmbunătățirea accesului nordic în port, construcția ocolirii exterioare Algeciras, pentru canalizarea traficului pe distanțe lungi între N-340 și A-351/A-7 și creșterea capacității A-7 către San Roque (prelungire pe banda a treia). Aceste lucrări au un buget de 287 de milioane de euro, dintre care 41,9 milioane de euro sunt deja în curs de executare și sunt 80 de milioane de euro în proiecte aflate la licitație.

Mai exact, se derulează proiectul de reformare a accesului sudic la Portul Algeciras. Cu aceste lucrări, finanțate din fondurile europene ale Planului de Recuperare, problema care există în prezent privind capacitatea rutieră va fi îmbunătățită, sporind siguranța rutieră, pe lângă îmbunătățirea integrării urbane a infrastructurii și a condițiilor de acces rutier către Port.

În plus, Ministerul are mai multe proiecte în derulare, cum ar fi dezvoltarea terminalului extern Botafuegos. Astfel, se lucrează cu Autoritatea Portuară pentru optimizarea capacității feroviare a acesteia și evitarea manevrelor în zonele de intrare și ieșire, care îngreunează traficul rutier și îi limitează posibilitatea de creștere și funcționalitate.

ETS maritimÎn discursul său, ministrul a insistat asupra necesității de a concepe măsuri corective și preventive care să garanteze aplicarea ETS maritim fără a submina suveranitatea comercială europeană și competitivitatea porturilor noastre. În acest sens, Óscar Puente a explicat că Spania a fost prima țară care a apărat includerea figurii „portului transparent” în reglementările comunitare. Cu acesta, escalele sau transbordările într-un port non-european situat la mai puțin de 300 de mile de un port UE și a cărui activitate de transbordare a containerelor depășește 65% vor fi, de asemenea, supuse regimului de comercializare a certificatelor de emisii.

În plus, este esențial să se utilizeze mecanismul de revizuire prevăzut în directivă pentru a monitoriza și a stabili măsuri preventive care pot fi implementate rapid atunci când este detectată o amenințare iminentă. Un mecanism care a fost introdus datorită muncii Spaniei.

„Împărtășim obiectivul ca sectorul maritim să își reducă emisiile cu 55% în 2030 și să ajungă la neutralitatea climatică în 2050. Dar dacă nu suntem vinovați de ceva, este naivitate. Suntem conștienți că reglementările pot provoca scurgeri de apeluri. către porturile neeuropene „Din acest motiv, nici Guvernul Spaniei, nici acest ministru nu vor privi în altă parte asupra unei chestiuni”, a asigurat ministrul înainte de a explica că, în cadrul întâlnirii lor, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a transmis poziția și îngrijorarea noastră față de această privință.

Săptămâna viitoare o delegație a ministerului va continua această întâlnire și va discuta aceste probleme cu departamentele responsabile ale Comisiei.
Strategia spaniolă de decarbonizare este pe deplin aliniată cu pachetul legislativ Fit for 55 al Uniunii Europene, în care, pentru prima dată, și treptat, sectorul maritim este inclus în regimul drepturilor de emisie de gaze cu efect de seră (STD).

Această includere implică faptul că companiile de transport maritim trebuie să plătească 100% din aceste taxe între porturile UE și 50% pentru conexiunile a căror destinație și origine este un port european.

Etichete: Transport Sursa: Guvernul Spaniei – Óscar Puente anunță investiții de 1.775 milioane de euro pentru a consolida portul Algeciras ca poartă de intrare către Europa și Marea Mediterană