Guvernul Spaniei a solicitat oficial a treia plată de la Mecanismul de redresare și reziliență pentru o valoare de 6 . milioane de euro legate de îndeplinirea 19 etape și obiective (23 repere și 6 obiective), care au fost îndeplinite pe parcursul primului semestru al 2022.

Odată cu solicitarea, transmisă vineri și formulată de Secretariatul General al Fondurilor Europene, dependent de Ministerul Finanțelor și Administrației Publice, Spania devine primul stat membru în solicitând a treia debursare și arată că este cea mai avansată țară în execuția Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR).

Legea falimentului, FP și lucrători independenți: câteva repere notabile

Această cerere de plată dă continuitate procesului intens de reforme deja început. Astfel, merită subliniată intrarea în vigoare a reformei Legii falimentului, care instituie o procedură a doua șansă și introduce o procedură specială care vizează microIMM-urile care reduce durata și costul acesteia și care va fi procesată integral de către mijloace electronice.

În domeniul învățământului, una dintre repere este intrarea în vigoare a Legii privind sistemul cuprinzător de formare profesională, al cărei scop este reglementarea unui sistem de formare și suport profesional capabil să răspunzând cu flexibilitate intereselor și aspirațiilor de calificare profesională ale oamenilor de-a lungul vieții și competențelor cerute de noile nevoi productive și sectoriale.

În ceea ce privește pensiile și securitatea socială, s-au înregistrat progrese foarte importante precum reforma sistemului de contribuții la asigurările sociale pentru lucrătorii independenți pentru a implementa treptat un nou sistem de contribuții bazat pe venitul real. .

De asemenea, este important de evidențiat intrarea în vigoare a Legii privind măsurile de prevenire și combatere a fraudei fiscale. Această regulă, care echivalează Spania cu țările din jur, permite adaptarea instrumentelor de combatere a noilor tipuri de fraudă asociate noilor tehnologii și întărește mecanismele de combatere a evaziunii fiscale de către marile multinaționale prin planificarea fiscală abuzivă. La fel, regula interzice amnistiile fiscale.

Au fost adoptate și alte reforme care pun bazele dezvoltării și promovării investițiilor legate de energiile regenerabile inovatoare.

Această solicitare de plată implică și avansuri în proiecte de cercetare-dezvoltare în sectorul auto cu scopul de a favoriza dezvoltarea de componente și platforme pentru vehicule electrice, hibride plug-in și propulsate.prin hidrogen sau conducere autonomă. , printre alții. Unul dintre angajamentele Guvernului este de a facilita intrarea și participarea întreprinderilor mici și mijlocii.

De asemenea, merită menționată finanțarea proiectelor de promovare a durabilității și competitivității agriculturii și a creșterii animalelor și a investițiilor în sectorul pescuitului pentru promovarea cercetării în acest domeniu.

De asemenea, printre obiectivele acestei cereri de plată se abordează și consolidarea luptei împotriva incendiilor forestiere cu modernizarea aeronavelor pentru stingerea incendiilor.
De la din punct de vedere al coeziunii sociale și al egalității, această a treia plată include acțiuni de îmbunătățire a ratei de acces la venitul minim vital și proiecte de promovare a egalității în sport.

Investițiile apar și în domeniu de cultură, cu sprijin pentru digitizarea serviciilor culturale la Muzeul Național Prado, Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia, Biblioteca Națională și INAEM, printre altele.

De acum înainte, Comisia Europeană va avea la dispoziție un termen de două luni pentru a efectua analiza și verificarea documentației prezentate de Guvernul Spaniei pentru efectuarea plății, în conformitate cu art. din Regulamentul privind mecanismul de redresare și reziliență .

Aproape un 24% din reperele și obiectivele îndeplinite
The evaluarea satisfăcătoare a conformității cu acest pachet de etape și obiective va presupune plata sumei de 6.00 milioane de euro, care s-ar adăuga la 31.30 milioane de euro deja primite, din care 9.42 milioane euro au fost primiți ca prefinanțare și 22. milioane de euro corespunzătoare primei și celei de-a doua plăți.

În cazul obținerii unei evaluări pozitive de către Comisia Europeană, Spania s-ar fi conformat deja 416 etape și obiective pentru un total de 416, care ar fi echivalent cu aproape un 23% din totalul jaloanelor și obiectivelor
Viteza de croazieră și addendum planului

Solicitarea pentru a treia plată plasează Spania drept cea mai avansată țară în desfășurarea fondurilor, fiind primul stat membru care a solicitat atât a doua, cât și a treia plată. către Comisia Europeană. Acest lucru a făcut ca implementarea PRTR să accelereze viteza de croazieră, deoarece există deja solicită .000 milioane de euro repartizați pe 53 .416 Proiecte. Din acest total, 42.000 corespund firmelor, 5.800 către entități locale și mai mult de 2. 800 sunt dezvoltate de universități și centre tehnologice. Domeniile de investiții variază de la industrie, comerț și turism până la digitizare, transport și mobilitate sau tranziția verde și știință și sănătate. De asemenea, trebuie menționat că apelurile lunare ajung deja la 2.11 milioane de euro.
Cele mai recente date publicate arată că aproape 53% din 23.80 milioane bugetate pentru acest an a Planului de redresare. Și, între 2021 și 2022, Administrația Centrală a repartizat comunităților autonome 11.600 milioane din fondurile Next Generation.
Piscină Moncloa

Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul Spaniei solicită a treia plată a Planului de redresare pentru o valoare de 6.000 milioane de euro