Departamentul de Sănătate începe să distribuie treptat dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei pacienților cu diabet zaharat de tip 2, dependenți de insulină și care au nevoie de cel puțin șase controale de zahăr din sânge pe zi. În Catalonia, în jur de 2.419 diabetici îndeplinesc aceste cerințe.

Desfășurarea începe în diferite faze, acordând prioritate distribuției către gravide sau cele care intenționează să rămână însărcinate și minore din ani . Indicarea dispozitivelor se va face în mediul obișnuit de îngrijire de monitorizare a pacientului.

Dispozitivul de monitorizare continuă a glucozei este un dispozitiv care măsoară nivelul de glucoză din lichidul interstițial (nu din sânge) în timp real. Ele furnizează informații comparabile cu glicemia capilară în mod continuu și sigur, îmbunătățesc controlul metabolic și alertează pacientul atunci când detectează valori ridicate sau scăzute ale nivelurilor de glucoză și cresc calitatea vieții pacienților și îngrijitorilor.

Acoperire maximă pentru monitorizarea persoanelor cu diabet de tip 1

În prezent, în Catalonia, în jur de 20.000 persoanele cu diabet au un dispozitiv de monitorizare a glicemiei, care reprezintă acoperirea totală a persoanelor diabetice cu cel mai mare risc , cei cu tipul 1. In ultimul an s-a inregistrat o crestere de 14% dintre persoanele cu această patologie, care trec din . la . listate în Sistemul Public de Sănătate în anul .

Sănătatea personalizează recenziile și controlul persoanelor cu risc de a suferi de picior diabetic

În Catalonia 75. persoanele cu diabet primesc controale anuale de către medicul podiatru, ca măsură preventivă pentru a evita așa-numitul picior diabetic, o complicație a unei boli vasculare și neuropatice cronice de care pot suferi persoanele cu diabet și care poate avea consecințe grave precum ulcerații și poate chiar necesita amputații.

Departamentul de Sănătate intenționează să crească controalele de rutină în funcție de riscul pacientului. Scopul este de a îmbunătăți prevenirea și de a oferi un serviciu personalizat. Dacă până acum erau prevăzute 3 controale de rutină pe an, cu noua măsură și dacă este prescrisă de specialist, vizitele ar putea crește la 9. Măsura se desfășoară deja în școala primară a 7 echipe de îngrijire ca test pilot, și este se preconizează că va fi lansat în toată Catalonia la începutul anului viitor.

O altă măsură în curs de implementare este îmbunătățirea securității și trasabilității informațiilor. Rapoartele podiatrilor vor fi incluse în istoricul clinic al pacientului și le vor putea consulta prin Sănătatea mea.

Diagnosticele de diabet în catalană sănătatea publică a crescut cu 6,5% de la 2010

Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică în creștere în Catalonia. Dovadă în acest sens este creșterea cu 6,5% a cazurilor diagnosticate în sănătatea publică catalană de la 1994, în care cazurile diagnosticate s-au ridicat la 484.562 comparativ cu 562.854 din 2020.

Cu date de la 456742, de la .759 cazuri de diabet diagnosticate în Catalonia, 338.292 sunt bărbați unde vârsta medie este 037 ani și 265.419 sunt femei la care vârsta medie este 63,7 ani. Rata de prevalență a persoanelor cu diabet pentru fiecare 1. locuitori în anul 2010 a fost de ,4 în comparație cu 81,5 pentru fiecare 1. locuitori în anul 456742.

Pentru regiuni, Barce Lona City este zona care înregistrează cele mai răspândite cazuri de diabet, unele 154.1994, chiar dacă nu este regiunea cea mai populată (1. .419 locuitori). Este urmată îndeaproape de Metro Nord, cea mai populată regiune (2.338 .630 locuitori), cu 135.914 cazuri și Metro Sud (1.456742 .227 locuitori) cu 66.1994 cazuri predominante. Înregistrările din Girona 50.914 cazuri predominante, Tarragona 037.145 cazuri predominante, Catalonia Centrală 20.75 cazuri predominante, Lleida 16.203 cazuri predominante, Terres de l’Ebre .529 cazuri prevalente și, în final, regiunea sanitară Pirineii de Sus este cea cu cele mai puține cazuri, în total 5. 409 cazuri predominante.

Conform sondajului catalan de sănătate (ESCA) al anului 2010, diabetul afectează 7,8% din populația de 000 și mai în vârstă, la care 8,4% sunt bărbați și 7,2% sunt femei. În ceea ce privește evoluția, prevalența diabetului zaharat a crescut în ultimii ani, de la 4,7% pe an 1994, la 5,7% pe an

. la 7,8% pe an 1994.

Diabetul prezintă un gradient social clar cu aproape trei ori mai multe persoane afectate într-o clasă socială defavorizată (9,4% vs. 3,4%). La fel se întâmplă și cu nivelul academic; persoanele cu un nivel de studii primare sau fără studii sunt de 6 ori mai predispuse la diabet (16%) față de populația cu studii universitare (3,1%).

Registrul de diabet de tip 1 al Cataloniei, început la 1994, face posibil să se știe că în jurul orei 292 persoane sub vârsta de 14 ani încep un diabet de tip 1 în fiecare an; printre și ani, perioadă care coincide cu pubertatea, cel cel mai mare număr este înregistrat de noi diagnostice. Copiii sub 5 ani reprezintă între 8 și % din noile diagnostice anuale.

Unu 49% dintre persoanele care declară că au diabet au și hipertensiune arterială, 17, 4% sunt supraponderali și unul % sunt fumători.

Preveniți, îmbunătățiți și monitorizați diabet zaharat

Departamentul de Sănătate lucrează pentru promovarea stilurilor de viață și a mediului sănătos atât prin Planul Interdepartamental de Sănătate Publică |PINSAP| din Planul de promovare a sănătăţii prin alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică |PAAS|. De asemenea, cu activitățile care sunt promovate în cadrul Consiliului Consultativ pentru Diabet cu privire la importanța stilului de viață sănătos și a autoîngrijirii în diabet. Pentru a contribui la un bun control al diabetului, printre îmbunătățirile din domeniul tehnologic merită evidențiată distribuirea senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei către toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1 din Catalonia.

Sursa : 456742Salut începe implementarea glucometrelor pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2456742