Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero refuza sa promoveze o normativa prin care sa poata fi lichidata o datorie ipotecara prin predarea locuintei. In ultima sedinta de control asupra Guvernului, din Congresul Deputatilor, premierul a subliniat faptul ca predarea locuintei pentru lichidarea creditului ar pune in pericol „solvabilitatea sistemului financiar spaniol”.

Problema persoanelor cu datorii ipotecare din Spania, afectate de criza, a fost ridicata de catre deputatul din partea Ezquerra Republicana de Catalunya, Joan Ridao, care s-a plans de faptul ca Guvernul a sprijinit bancile cu „peste 100 de miliarde euro din banul public” cand a izbucnit criza, in timp ce primele 5 banci din Spania au castigat anul trecut 15 miliarde de euro, „in mod curios, aceeasi suma ca cea a creditelor ipotecare executate judecatoresc in 2010”. Ridao l-a intrebat pe Zapatero daca este de partea bancilor sau de cea a oamenilor buni si a precizat ca daca o locuinta a fost evaluata bine „inapoierea ei catre banca ar trebui sa fie suficient pentru lichidarea datoriei”, (dacion en pago) asa cum se intampla in Germania sau SUA.

Zapatero a spus ca „problema este ca toti oamenii buni au banii la banca asa ca este indicat sa conservam solvabilitatea acestor entitati”. De asemenea, premierul a spus ca intelege ca „trebuie sa oferim sprijin persoanelor care au dificultati la plata creditelor ipotecare” si ca o astfel de masura este mai indicata „decat o normativa legala prin care sa poata fi afectata solvabilitatea sistemului financiar”.

La ora actuala, in Spania, lichidarea unui credit ipotecar se poate face doar daca locuinta ipotecata acopera prin valoarea ei suma imprumutata. In conditiile actuale, cand piata imobiliara a scazut dramatic, cei care nu mai pot plati creditele ipotecare raman fara locuinte si pe deasupra li se atribuie si o datorie sub forma unui credit personal.