Teresa Ribera va participa la întâlnire în calitate de negociator european pentru pachetul privind cadrul global privind biodiversitatea, program care va permite dezvoltarea unei societăți în armonie cu natura până în 2050.

În acest sens, vicepreședintele a afirmat că „oprirea și inversarea pierderii și realizarea unei lumi cu natură pozitivă până în 2030, este misiunea cheie care ar trebui să ne ghideze obiectivele și scopurile pentru cadrul global: stoparea pierderii riscului ridicat. ecosistemele valorează pentru biodiversitate și măresc suprafața ecosistemelor naturale. Spania se numără printre delegațiile care au apărat un nivel ridicat de ambiție pentru acest cadru global de biodiversitate”.

Adoptarea noului cadru global este unul dintre principalele rezultate așteptate de la COP15. Această schemă de măsuri va actualiza Protocolul de la Aichi cu ținte ambițioase pentru 2030 care vor contribui la realizarea viziunii europene de „Trai în armonie cu natura” până la jumătatea secolului.

În cadrul negocierilor, Spania, împreună cu partenerii săi europeni, pledează pentru adoptarea unui pachet ambițios, cu obiective și scopuri reînnoite și concrete, care să răspundă crizei alarmante de pierdere și degradare a biodiversității și care să garanteze consolidarea mecanismelor pentru implementare eficientă, precum și pentru integrarea deplină a biodiversității în decizii și politici sectoriale.

Printre alte aspecte, Spania pledează pentru obiective ambițioase în aspecte precum: protecția a 30% din suprafețele terestre și maritime și gestionarea eficientă a acestora; conectivitate ecologică; refacerea ecologică a ecosistemelor; biodiversitatea marină și de coastă; consolidarea sinergiilor dintre biodiversitate și schimbările climatice; protecția și conservarea polenizatorilor; lupta împotriva speciilor exotice invazive; o lupta împotriva traficului ilegal de specii sălbatice; printre alții.

O întâlnire cheie pentru a opri pierderea biodiversităţii
COP15 este un eveniment cheie și extrem de relevant, în care este în joc acordul global privind obiectivele și acțiunile care promovează schimbarea necesară pentru a inversa pierderea biodiversității și degradarea ecosistemelor și, în cele din urmă, pentru a asigura sănătatea, economia și bunăstarea actuală și viitor pentru întreaga lume.

Această întâlnire, a cărei deschidere și prima parte a avut loc în octombrie 2021, are loc în perioada 7-19 decembrie 2022 sub președinția chineză și servește, de asemenea, ca a X-a reuniune a părților la Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea (COP/MOP 10). ) și IV Reuniunea părților la Protocolul de la Nagoya privind accesul și partajarea beneficiilor (COP/MOP 4).

COP, în contextul acestui cadru, are în vedere, printre altele, includerea unor obiective legate de aspecte precum: protecția sporită a suprafeței terestre și maritime, conectivitate și refacere a ecosistemelor, refacerea și conservarea speciilor, lupta împotriva specii exotice invazive, reducerea poluării, contribuția biodiversității la adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice, împărțirea echitabilă și echitabilă a beneficiilor derivate din utilizarea resurselor genetice, integrarea

valorile diversității biologice în politici și sectoare și disponibilitatea mijloacelor necesare de implementare, inclusiv mobilizarea resurselor financiare, pentru îndeplinirea cadrului global și a obiectivelor convenției.

De asemenea, la COP se negociază și alte decizii fundamentale, de exemplu, privind mobilizarea resurselor financiare, precum și aspecte orizontale, relevante pentru implementarea Convenției și viitorul cadru.

Un alt subiect crucial de dezbatere la COP este cel legat de distribuirea beneficiilor derivate din utilizarea informațiilor digitale ale secvențelor derivate din resurse genetice (DSI), aspect cheie pentru multe delegații, în special din țările în curs de dezvoltare, care condiționează adoptarea unui cadru global ambițios la COP la adoptarea unei soluții satisfăcătoare la așteptările acestora cu privire la DSI și finanțarea internațională pentru biodiversitate.

Participare activă spaniolă
La ședința Consiliului de Miniștri pentru Mediu din luna octombrie a acestui an a fost adoptat documentul concluziilor Consiliului, care constituie orientarea politică a poziției de negociere a Uniunii Europene și a statelor sale membre în perspectiva COP15.

Spania a participat în mod proactiv la discuțiile pregătitoare pentru aceste concluzii ale Consiliului, apărând și promovând un nivel ridicat de ambiție, inclusiv, în special, cu privire la aspecte precum: necesitatea de a include obiective cantitative ambițioase în viitorul cadru global privind aspecte precum reducerea utilizarea și riscul produselor fitosanitare, promovarea practicilor agricole conforme cu biodiversitatea sau prevenirea și eradicarea speciilor exotice invazive; menținerea referințelor la soluții bazate pe natură; o Includerea considerațiilor privind importanța fundamentală a includerii unor obiective specifice care să garanteze integrarea sectorială a biodiversității în toate sectoarele și politicile sectoriale.

Al treilea vicepreședinte al Guvernului, Teresa Ribera, la COP15 din Montreal (Canada), unde participă în calitate de negociator european pentru pachetul privind cadrul global privind biodiversitatea.

Mai multe informatii Site-ul web al celei de-a XV-a Conferințe a Părților Națiunilor Unite (COP15) a Convenției privind diversitatea biologică Programul Națiunilor Unite pentru Mediu: COP15 Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera participă la COP15 a Diversității Biologice în calitate de negociator european al cadrului global al biodiversității