Guvernul va redeschide frontierele terestre ale Ceuta și Melilla cu Maroc la 00: 00 ore din 19 mai, adică la miezul nopții între luni și marți a săptămânii următoare.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, va semna în această săptămână ordinul ministerial de frontieră care îl va modifica pe cel care a ținut închise aceste puncte de trecere din martie 2020.

Redeschiderea este rezultatul muncii bilaterale desfășurate cu autoritățile marocane în cadrul foii de parcurs convenite după întâlnirea dintre președintele Guvernului, Pedro Sánchez, și regele Marocului, Mohamed al IV-lea, și care a făcut posibilă stabilirea mecanismelor care vor guverna redeschiderea – graduală, ordonată și cu toate garanţiile de securitate şi sănătate – a trecerilor de frontieră dintre cele două ţări sess.

Având în vedere acest caracter gradual agreat, prima fază a redeschiderii va începe la 15: 00 din următorul 17 în luna mai, moment în care, prin trecările El Tarajal, în Ceuta, și Beni Enzar, în Melilla, cetățenii și rezidenții în Uniunea Europeană și acele persoane autorizat să circule în spațiul Schengen.

În ambele categorii, pentru a accesa Ceuta și Melilla va fi esențială îndeplinirea cerințelor toaletelor prevăzute de Ministerul Sănătate pentru aceste postări terestre activate.

Începând de marți viitoare 31 din mai, lucrătorii transfrontalieri legal recunoscuți vor putea intra și pe teritoriul spaniol.

În cadrul acestui proces gradual, grupurile de lucru hispano-marocane va determina următoarele categorii de persoane și bunuri care p Aceștia vor putea accesa Ceuta și Melilla prin granița cu Maroc.

În plus, ordinul de frontieră pe care îl va emite ministrul de interne extinde toate restricțiile care se aplică în prezent frontierelor terestre, maritime și aeriene externe spaniole în virtutea recomandărilor Consiliului Uniunii Europene din cauza crizei de sănătate cauzate de COVID-19 până la 24: 00 ore din 15 iunie 2022 și îl înlocuiește pe cel actual, care nu era valid pentru acest domeniu 15 în mai.

În mod complementar și pentru a garanta nevoile de securitate, Ministerul de Interne a întărit forțele de poliție atât în ​​Ceuta, cât și în Melilla.

Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul va redeschide granițele terestre cu Maroc pe următorul 24 mai 2022