Reprezintă o creștere de 8% față de valoarea anterioară „Acesta este Guvernul muncitorilor și muncitorilor din țara noastră. Practicăm fiecare și fiecare dintre politicile de îmbunătățire a vieții muncitorilor și muncitorilor. O demonstrăm cu reforma muncii și cu creșterile salariale. , nu sunt minori” Creșterea este retroactivă la 1 ianuarie 2023 În acest fel, salariul minim pentru angajații casnici care lucrează cu ora este stabilit la 8,45 euro pe oră efectiv lucrată. Consiliul de Miniștri a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Economiei Sociale, Decretul Regal prin care se ridică cuantumul Salariului Minim Interprofesional (SMI) până la 1.080 euro brut lunar în 14 plăți, până la 15.120 euro. euro brut pe an, după acordul încheiat cu organizațiile sindicale CCOO și UGT.

Cu această nouă sumă, Salariul Minim crește cu 8% și reprezintă o creștere de 47% în ultimii cinci ani.

Vicepreședintele al doilea al Guvernului și ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a asigurat că „Acesta este guvernul lucrătorilor din țara noastră. Practicăm toate politicile de îmbunătățire a vieții lucrătorilor și muncitorilor. O demonstrăm cu reforma muncii și cu creșterile de salarii, care nu sunt minore”.

Această creștere se aplică retroactiv la 1 ianuarie 2023.

Odată cu această creștere, conform rapoartelor prezentate în iunie 2021 și în decembrie 2022 de către Comisia Consultativă pentru Analiza Salariului Minim Interprofesional, pe de o parte, dreptul la o remunerație echitabilă și suficientă care să ofere oamenilor lucrătorilor și familiilor acestora un mediu decent. nivelul de trai și, pe de altă parte, obiectivul de a atinge 60 la sută din salariul mediu în 2023 pentru salariul minim interprofesional este îndeplinit, cu respectarea prevederilor Comitetului European al Drepturilor Sociale în aplicarea Cartei Sociale Europene și culminând, în acest fel, angajamentul dobândit de Guvern de a atinge acest prag la finalul actualei legislaturi.

În plus, puterea de cumpărare a salariilor este garantată pentru a acoperi costul vieții, mai ales în lumina situației prețurilor și ținând cont de situația economică generală.

Atingerea acestui prag a fost un angajament guvernamental înainte de sfârșitul legislaturii.

În acest fel, Spania se află în partea superioară a grupului mijlociu al nivelului SMI din Uniunea Europeană, în conformitate cu PIB-ul său pe cap de locuitor, și a evoluat cu o creștere acumulată a SMI de 60,3% între 2009 și 2022.

combate inegalitatea

SMI beneficiază lucrătorii cu venituri mai mici și din acest motiv a avut efecte foarte pozitive în combaterea inegalității salariale și a sărăciei în muncă. După cum a subliniat și Comisia Consultativă, datorită veniturilor mai mari ale nivelurilor inferioare ale scalei de remunerare, inegalitatea salarială în Spania a scăzut. În fine, raportul experților confirmă reducerea sărăciei în gospodăriile din țara noastră după creșterea salariului minim.

Creșterile succesive ale SMI au redus decalajul salarial de gen, care a fost redus cu aproape 4 puncte între 2019 și 2021.

„Dovezile sunt că este cel mai bun instrument de combatere a sărăciei în muncă, a inegalității și a promovării egalității între bărbați și femei. Decalajul este redus cu patru puncte și suntem una dintre puținele țări în care apare. Instrumentul Cel mai feminist inițiativa de îmbunătățire a drepturilor femeilor în muncă se numește SMI”, a subliniat Yolanda Díaz”.

sume

Decretul regal care tocmai a fost aprobat stabilește și salariul minim pentru lucrători temporari și lucrători sezonieriale căror servicii către aceeași societate nu depășesc o sută douăzeci de zile, pentru care în niciun caz cuantumul salariului nu poate fi mai mic la 51,15 euro pe zi.

În cazul unui raport de muncă special în serviciul de domiciliu familial, salariul minim de salariații casnici care lucrează cu ora, la 8,45 euro, pe ora efectiv lucrată.

mandat constituțional

Decretul regal respectă articolul 35 din Constituția spaniolă care garantează dreptul lucrătorilor și lucrătorilor la o remunerație suficientă pentru a satisface nevoile lor și ale familiilor lor.

Creșterea menționată mai sus are scopul de a continua să facă efectiv dreptul la o remunerație echitabilă și suficientă în conformitate cu prevederile Comitetului European al Drepturilor Sociale, care a interpretat că respectivul prag este de 60 la sută din salariul mediu pentru acoperirea costului vieții, în special având în vedere situația prețurilor și ținând cont de situația economică generală.

De asemenea, creșterea salariului minim interprofesional contribuie la promovarea creșterii și a redresării activității economice susținute, durabile și incluzive, în conformitate cu Agenda 2030, în special Obiectivele 1.2, 8.3 și 10.4 din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de eradicare. a sărăciei, promovarea politicilor care vizează crearea de locuri de muncă decente și adoptarea unor politici salariale care să realizeze progresiv o mai mare egalitate, în special între femei și bărbați, și o mai mare coeziune socială.


Sursa: Guvernul aprobă majorarea salariului minim interprofesional în 2023 la 1.080 de euro