În urmă cu câteva zile, Primăria din Guadalajara a semnat un acord cu una din asociaţiile din localitate, Guada Acoge, prin care se oferă noi soluţii pentru reintegrarea socială a prostituatelor depistate că exercită practici sexuale contra cost pe şoselele publice din zonă. Indiferent că se prostituează de bună voie ori forţate prin orice împrejurări, femeile ce vor fi prinse de poliţişti au de acum o nouă altenativă: aceea de a apela la sprijinul oferit de asociaţie, care va pune în funcţiune un proiect integral de intervenţie şi reinserţie socială.

 

Mai precis, în momentul în care poliţia surprinde o prostituată pe drumurile publice, este suficient ca femeia să declare că doreşte să abandoneze ilegala practică şi va fi dusă la sediul organizaţiei, unde va beneficia de consiliere (psihologică, juridică, în privinţa unei eventuale angajări etc) şi de orice fel de sprijin pentru a lăsa în urmă viaţa dusă până în acel moment.

În noul acord semnat de Primărie se prevede că sancţiunea economică ce se aplica până în prezent prostituatelor poate fi înlocuită cu muncă în folosul comunităţii, ce va putea fi desfăşurată în cadrul asociaţiei Guada Acoge. Şi aceasta pentru faptul că noile precizări nu urmăresc într-atât sancţionarea prostituţiei, cât reuşirea unei mai bune convieţuiri între toţi membrii societăţii, în care se încearcă reintegrarea prostituatelor, incluse până acum în categoria „persoane aflate în situaţie gravă de excludere socială”.