În această perioadă, în Castilla la Mancha se desfăşoară campaniile agricole de strângere a usturoiului, ardeilor, pepenilor, iar recent a început şi recolta la viţa de vie. Pentru a veni în sprijinul muncitorilor sezonieri, Primăria din Tomelloso a iniţiat derularea a două proiecte prin intermediul Serviciilor Sociale, unul referitor la funcţionarea unui adăpost pentru agricultorii aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi un alt proiect referitor la deschiderea unei grădiniţe pentru copiii culegătorilor.

Adăpostul pentru muncitorii sezonieri şi-a încetat activitatea în data de 15 septembrie şi a oferit un acoperiş temporar pentru 160 de oameni. Scopul înfiinţării lui a fost acela de a găzdui acele persoane care nu aveau un contract de muncă şi nici mijloacele financiare necesare pentru a-şi închiria un spaţiu de locuit.

În acest fel, sezonierii aflaţi în trecere prin localitate beneficiau de serviciile de bază de igienă, alimentaţie şi locuit pentru o perioadă de 4 zile, perioadă considerată a fi suficientă pentru găsirea unui loc de muncă în agricultură. Cei care nu reuşeau acest lucru, erau nevoiţi să plece mai departe, în alt loc. Cheltuilele generate de funcţionarea acestui adăpost al sezonierilor au urcat la 8.000 de euro, tarif ce nu include şi plata celor 15 angajaţi ai Serviciilor Sociale care s-au ocupat de derularea proiectului.

Un al doilea program social al Primăriei din Tomelloso l-a constituit deschiderea pe perioada 15 septembrie- 13 octombrie a unei grădiniţe cu program prelungit, la care să fie aduşi copiii muncitorilor angrenaţi în muncile agricole sezoniere din localitate. Porţile grădiniţei se deschid zilnic între orele 6 dimineaţa şi 8 seara, oferind un serviciu integral copiilor ai căror părinţi lucrează la strângerea recoltei de viţă de vie.

Proiectul include şi micul dejun al copiilor, masa de prânz, activităţi educative şi recreative, dar şi transportul către centrele şcolare unde învaţă respectivii elevi. Capacitatea grădiniţei este de 68 de locuri, iar pentru desfăşurarea întregului program au fost implicate 25 de persoane, de la asistenţi sociali la bucătari, ajutoare de bucătar, monitori pentru activităţile recreative sau personal responsabil cu curăţenia. Preţul total al serviciului se ridică la 32.000 de euro, bani ce au fost alocaţi de către Junta de Comunidades din Castilla la Mancha.