#Catalunia – Confruntat cu riscul crescut de incendiu forestier, mâine, 10 martie 2023, de la ora 00:00, nivelul 2 al Planului Alfa va fi activat în 15 regiuni din Catalonia.

Mai exact, nivelul 2 al Plan Alfa va fi activat în șapte județe Barcelona (Alt Penedès, Anoia, Bages, Barcelonès, Garraf, Baix Llobregat și Vallès Occidental), cinci județe Tarragona (Baix Penedès, Alt Camp , Conca de Barberà, Baix Camp și Priorat) și trei județe din Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta și Baix Ebre).

Corpul Serviciului Rural îndeamnă la prudență în timpul acestui episod, care este de așteptat să dureze pe tot parcursul weekendului. La nivelul 2 al Planului Alfa sunt suspendate activitățile cu cel mai mare risc de incendiu (inclusiv arderea resturilor vegetale, incendii recreative…). Mai exact, 24.838 de activități au fost suspendate pentru mâine în scopul prevenirii incendiilor forestiere. În plus, trebuie să fii foarte atent cu toate activitățile din mediul natural.

Activarea nivelului 2 al Planului Alfa este motivată de prognoza temperaturilor ridicate, a umidității relative scăzute și a pătrunderii vântului dinspre Vest, împreună cu seceta acumulată, ceea ce va crește pericolul de incendiu forestier.

Nu este exclus ca nivelul 2 să fie extins în mai multe județe în weekend, în funcție de evoluția prognozelor meteo.

Mâine și sâmbătă sunt de îngrijorare deosebită pentru zonele în care există mai multă secetă acumulată, în special zonele de coastă și pre-coasta din Barcelona. În ceea ce privește duminică, se așteaptă sosirea vântului Tramuntana, care va crește și pericolul pe litoralul și prelitoral Girona, unde este și un deficit acumulat de ploaie.

Planul Alpha

Planul Alfa este procedura operațională stabilită de Corpul Agenților Rurali pentru a defini acțiunile personalului de supraveghere și prevenire a incendiilor în situațiile de pericol de incendiu forestier ce pot apărea.

Aceste situații se notează pe o scară de 4 niveluri, de la 0 la 3, pentru fiecare județ, 0 fiind nivelul scăzut și 3 nivelul extrem de pericol de incendiu. Activarea fiecărui nivel presupune un grad de mobilizare a numerarului și efectuarea unor acțiuni preventive.

Direcția Generală a Agenților Rurali întocmește zilnic Planul Alfa pe baza pericolului riscului de incendiu forestier întocmit de Serviciul de Prevenire a Incendiilor Forestieri din cadrul Direcției Generale Ecosisteme Forestiere și Gospodărirea Mediului din cadrul Departamentului Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, precum și ca și în cazul altor instrumente de analiză.

Toate informațiile despre Alfa Plan la:

https://interior.gencat.cat/plaalfa

sursă: Nivelul 2 al Planului Alfa este activat în 15 județe începând de mâine