La data de 17 iunie 2022, ambasadorul României la Berlin, E.S. Adriana Stănescu, a participat, împreună cu ambasadorul Germaniei la Bucuresti, E.S. Peer Gebauer, la o dezbatere organizată de Europlus în cadrul Forumului Eurosfat 2022, dedicata celebrării a 30 de ani de la semnarea Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa si a celor 15 ani de la aderarea României la UE.

Temele abordate de cei doi ambasadori au vizat relațiile bilaterale  și cooperarea româno-germană în cadrul UE, lecțiile învățate în urma pandemiei de Covid-19 și abordarea războiului din Ucraina. 

În intervenția sa, ambasadorul României s-a referit la istoricul relațiilor bilaterale, contextul semnării Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa în 1992, aprofundarea ulterioară a relațiilor româno-germane și sprijinul german pentru integrarea europeană și euro-atlantică a României, precum și perspectivele pentru dezvoltarea în continuare a acestora. Pandemia de Covid-19 a demonstrat încă o dată valoarea solidarității europene, care este deosebit de importantă inclusiv în abordarea actualei crize de securitate provocate de războiul din Ucraina, a arătat ambasadorul României, care a evidențiat totodată cooperarea strânsă româno-germană atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și al NATO.

Înregistrarea dezbaterii poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Ambasadei, precum și pe site-ul Forumului Eurosfat 2022.

 

Sursa: Participarea ambasadorului Romaniei la Forumul Eurosfat 2022