Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 4-5 iunie 2022, la Întâlnirea anuală a sașilor transilvăneni de la Dinkelsbühl, Republica Federală Germania, în calitate de invitat de onoare.

La festivitate au mai participat Consilierul Prezidențial Sergiu Nistor, Însărcinatul Guvernului federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, Natalie Pawlik, Însărcinatul Guvernului landului Renania de Nord-Westfalia pentru interesele germanilor expulzați, repatriați și repatriați târziu​, Heiko Hendriks, comisarul Guvernului landului Bavaria pentru repatriați și expulzați, Sylvia Stierstorfer, președintele federal al Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania, Rainer Lehni, primarul orașului Dinkelsbühl, Christoph Hammer, precum și alți oficiali din România și Germania.

În alocuțiunea rostită la deschiderea festivităților, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a apreciat în mod deosebit contribuția minorității germane de pe teritoriul României la cultura, economia și societatea  românească, precum și loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului. A arătat că atât etnicii germani și cetățenii români care s-au stabilit în Germania, cât și minoritatea germană din România reprezintă un adevărat catalizator pentru consolidarea bunelor relații dintre țările noastre.

A evidențiat că ediția de anul acesta a serbărilor tradiționale (Heimattag) se desfășoară în contextul mai larg al aniversării, anul acesta, a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.

Oficialul român a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit refugiaților ucraineni de către comunitatea etnicilor germani din România.

A subliniat, de asemenea, angajamentul statului român de a susține în continuare prezervarea, promovarea și dezvoltarea identității culturale și etnice a persoanelor aparținând minorității germane din România, precum și dezvoltarea economico-socială a acestora. A evocat, în acest sens, rezultatele consistente ale celei de-a XXV-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, care s-a desfășurat la Berlin, în perioada 2-3 iunie 2022.

 

Informații suplimentare În mod tradiţional, de Rusalii, asociaţiile saşilor transilvăneni și cele ale şvabilor bănăţeni din Germania organizează Heimattag, care se constituie în prilej de întâlnire a saşilor și şvabilor din Germania, România, dar şi din alte părţi ale lumii (Austria, SUA, Canada etc.), de dialog şi de cultivare a tradiţiilor comunităţilor respective.

Anul acesta, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania a organizat Heimattag între 3 și 6 iunie 2022, sub motto-ul „Căutând rădăcini – găsind căi”.

(Sursa: Ministerul Afacerilor Externe)

Sursa: Întâlnirea anuală a sașilor transilvăneni de la Dinkelsbühl