Comunitatea Madrid utilizează, în cadrul unui studiu clinic, un nou dispozitiv care previne apneea obstructivă în somn. Acest avans, prin electrostimularea muşchilor orofaringieni, implicaţi în originea ei, întărindu-i prin intermediul undelor electrice, permite deschiderea căilor aeriene superioare în . % din cazuri și reducerea sforăitului cu până la 88%. Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a participat astăzi la prezentarea sa la centrul pe care îl investighează, Spitalul Clinic Public San Carlos din capitală.

Acesta este un dispozitiv portabil de dimensiuni, mai mici decat cele ale unui telefon mobil, care detecteaza apnee si le corecteaza in timp real prin aplicarea de stimuli electromagnetici, insesizabili pacientilor. În acest fel, ele reușesc să deschidă și să dilate căile aeriene superioare, prevenind întreruperea respirației pe timp de noapte, iar respirația normală.

Acest mecanism este personalizat în funcție de caracteristicile caracteristicilor anatomice și funcționale. a fiecărui pacient prin senzori care sunt plasați sub maxilar, datorită pansamentelor care se sprijină pe piele. Prin acestea se generează impulsuri electromagnetice a căror intensitate și frecvență sunt reglate prin intermediul unor algoritmi bazați pe tehnici de inteligență artificială, în funcție de rezistența la fluxul de aer în căile aeriene superioare prezentată de mușchii orofaringieni.

. Prin utilizarea sa, nu numai că se evită relaxarea și, în consecință, obstrucția căilor respiratorii în timpul somnului, dar se obține și un efect persistent în timpul zilei datorită întăririi și creșterii tonusului muscular orofaringian, deoarece impulsurile undelor electromagnetice modifică morfologia mușchii implicați în apnee, așa cum sa observat în studiu. „Dacă se va consolida această modificare a morfologiei musculare, ar putea fi considerată un posibil remediu pentru această boală fără a fi nevoie să se recurgă la vreun aparat”, a explicat șefa Secției de Pneumologie a Spitalului Clinic San Carlos, Myriam Calle Rubio.

Progres pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților

Rezultatele testului, efectuat cu 60 pacienții de la Spitalul Clínico San Carlos, au demonstrat că acest dispozitiv realizează o deschidere a căilor aeriene superioare la toți, deoarece au trecut de la prezentarea unui ton foarte lax înainte de tratament la unul foarte asemănător cu cel al unui persoană sănătoasă după. Toți pacienții afectați evaluați au experimentat și o îmbunătățire subiectivă a somnului, atât în ​​ceea ce privește durata, cât și calitatea repausului nocturn.

În plus,

% dintre participanți au reușit să-și îmbunătățească elasticitatea și tonusul muscular, lucru esențial pentru a evita obstrucția căilor respiratorii și apneea de somn; iar în 88% din cazuri s-a înregistrat o scădere notabilă a sforăitului, după o perioadă de antrenament de șase săptămâni, cu trei ședințe săptămânale de 20 minute fiecare, cu pacienți diagnosticați cu apnee de somn moderat și sever.

Dezvoltarea și utilizarea acestui dispozitiv reprezintă „un progres important pentru îmbunătățirea calității vieții celor care suferă de o boală la fel de frecventă ca aceasta. Mulți dintre aceștia au nevoie să fie conectați în timp ce dorm la un fel de mască sau un echipament cu presiune pozitivă continuă în căile respiratorii, cunoscut sub numele de CPAP, pe care trebuie să le poarte și în călătorii, până la punctul în care mulți pacienți abandonează această terapie din cauza disconfortului pe care îl au. se prezintă”, a subliniat pneumologul Spitalului Clínico San Carlos și investigatorul principal al studiului, Juan Luis Rodríguez Hermosa.

Concluziile obținute până acum cu acest dispozitiv numit Kalinix, proiectat de bioingineri de la compania spaniolă Torytrans și în procesul de marcare CE, sunt atât de plini de speranță încât vor permite repetă aceleași ședințe două luni mai târziu fără ajutorul lor „pentru a evalua dacă aceste rezultate bune obținute pe termen scurt se mențin pe termen mediu și lung și pentru a verifica dacă vindecarea apneei obstructive de somn poate fi persistentă”, a expus. Rodríguez Hermosa.

Referent în tratamentul bolilor respiratorii

Această problemă respiratorie este cea mai frecventă legată de odihna nocturnă și este cauzată de episoade repetate de obstrucție a căilor aeriene superioare în timpul somnului, care de obicei variază între 20 și 60 de secunde și poate fi mai lungă. Cele mai frecvente simptome sunt sforăitul și somnolența excesivă în timpul zilei, precum și alte tulburări cognitiv-comportamentale, respiratorii și inflamatorii.

Se estimează că această boală afectează aproximativ 4% femei și 6% din bărbații adulți și prevalența acesteia crește odată cu vârsta. Se asociază cu o creștere a tensiunii arteriale și o decompensare mai mare a factorilor de risc cardiovascular, ceea ce presupune, la rândul său, o probabilitate mai mare de internare în spital.

Serviciul Pneumologie al Spitalului Clínico San Carlos are grijă de mai mult de 4.500 pacienți activi diagnosticați cu apnee obstructivă în somn tratați cu CPAP. Este un centru național de referință pentru capacitatea sa de a oferi beneficii și servicii extrem de complexe în domeniul afecțiunilor respiratorii, care a fost recunoscut ca fiind excelent de către Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică în îngrijirea diferitelor afecțiuni respiratorii, cum ar fi BPOC și alfa. 1 deficit de antitripsină, una dintre cele mai răspândite boli rare.

)

Sursa: Comunitatea Madrid – Sistemul de sănătate publică din Madrid utilizează un dispozitiv nou care previne apneea în somn