Franţa

Data ultimei actualizări: 2 februarie 2022

STARE DE URGENȚĂ – Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară, până la data de 31 iulie 2022.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Intrarea în Franța:

Persoanele nevaccinate care sosesc din România (aflată pe lista statelor verzi) trebuie să prezinte un test molecular tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de intrarea în Franța sau un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.

Astfel, la intrarea pe teritoriul francez se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:

nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru COVID–19 pentru persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze  pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere. ATENȚIE!!! Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, cel mai târziu  la  9 luni de la ultima doză administrată.

persoanele care nu sunt vaccinate (cu schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare/la trecerea frontierei: fie rezultatul unui test negativ pentru COVID-19, de tip PCR sau antigen (TAG), efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de plecare. Singurele teste antigen care pot fi prezentate sunt cele care permit detectarea proteinei N a virusului SARS-CoV-2. (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000043798619) Sunt exceptați pasagerii aflați în tranzit aeroportuar, pentru care statul de destinație finală nu solicită testul. fie un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu  cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior. Atenție! Se acceptă ca certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau ale rezultatului negativ al unui test tip RT-PCR doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză.

Această obligație nu se aplică transportatorilor rutieri în timpul desfășurării activității profesionale și următoarelor deplasări pe cale terestră: deplasări cu o durată mai mică de 24 de ore pe o rază de 30 km în jurul locului de reședință; deplasări profesionale ale căror urgență sau frecvență sunt incompatibile cu efectuarea unui test (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19). Transportatorii rutieri care sosesc în Franța trebuie să prezinte un certificat european pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaționale. Formularul poate fi descărcat de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez:  https://www.interieur.gouv.fr/fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Deplacement-des-transporteurs-routiers-internationaux.

De asemenea, toate persoanele trebuie să prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că nu prezintă simptome de COVID-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact. Declarația poate fi descărcată de pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage. Suplimentar, persoanele care sosesc din statele aflate pe lista verde, trebuie să prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că acceptă testarea aleatorie la sosirea în Franța.

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani nu este necesar testul PCR/antigen sau dovada vaccinării. Este necesară, însă, declarația pe proprie răspundere, care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de COVID-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact.

Pe baza indicatorilor sanitari, autoritățile franceze au clasificat statele în patru culori, în funcție de situația sanitară, iar aceste liste sunt actualizate și publicate pe pagina de internet: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/deplacements.

Clasificarea statelor, definită pe baza indicatorilor de sănătate, este următoarea:

state verzi state portocalii state roșii state roșu închis Atenție! Începând cu luna decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în Franța trebuie să prezinte un test molecular tip PCR sau antigen efectuat cu maximum 24 – 48 ore anterior, în funcție de statul de proveniență. Singura excepție de la această măsură o reprezintă persoanele vaccinate cu schemă completă sau cele care prezintă un certificat de recuperare de COVID-19 și care sosesc dintr-un stat din spațiul european (statele UE și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican).

Statele «verzi»: virusul nu circulă activ, nu există variante îngrijorătoare. Pe lista verde se află statele din spațiul european (statele UE și: Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția, Vatican), la care se adaugă următoarele state/regiuni: Arabia Saudită, Bahrein, Republica Coreea, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Japonia, Kuwait, Noua Zeelandă, Qatar, Rwanda, Senegal, China/Taiwan, Uruguay, Vanuatu.

Persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din statele membre UE și din Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția și nu dispun de un certificat de vaccinare completă sau un certificat de recuperare de COVID-19, trebuie să prezinte înaintea îmbarcării rezultatul negativ al unui test (PCR sau antigen), efectuat cu cel mult 24 ore anterior. Aceste persoane pot fi supuse testării antigen la sosirea în Franța.

Această obligație nu se aplică transportatorilor rutieri în timpul desfășurării activității profesionale și următoarelor deplasări pe cale terestră: deplasări cu o durată mai mică de 24 de ore pe o rază de 30 km în jurul locului de reședință; deplasări profesionale ale căror urgență sau frecvență sunt incompatibile cu efectuarea unui test.

Persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din restul statelor aflate în zona verde, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să prezinte la îmbarcare rezultatul negativ al unui test (PCR sau antigen), efectuat cu cel mult 48 ore anterior. Aceste persoane pot fi supuse testării antigen la sosirea în Franța. Sunt exceptați pasagerii aflați în tranzit aeroportuar, pentru care țara de destinație finală nu solicită prezentarea testului.

De asemenea, trebuie prezentată declarația pe propria răspundere care să ateste absența simptomelor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat de COVID-19. Suplimentar, persoanele care sosesc din statele aflate pe lista verde trebuie să prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că acceptă testarea aleatorie la sosirea în Franța.

Statele «portocalii»: circulație activă a virusului, situația este însă sub control și nu sunt răspândite variante îngrijorătoare. Pe această listă se află statele care nu se regăsesc pe lista verde, respectiv roșie.

Persoanele vaccinate care sosesc din state portocalii pot intra fără un motiv urgent și trebuie să prezinte dovada vaccinării și o declarație pe propria răspundere care să ateste absența simptomelor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat de COVID-19. Suplimentar, trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, de tip PCR sau antigen (TAG), efectuat cu maximum 48 ore anterior.

Persoanele nevaccinate care sosesc din statele portocalii pot intra în Franța doar cu un motiv urgent (lista motivelor urgente pentru statele portocalii poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage). Suplimentar, trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, de tip PCR sau antigen (TAG), efectuat cu maximum 48 ore anterior.

Persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent inclusiv pentru ieșirea din Franța către statele «portocalii». Cu toate acestea, orice cetățean francez sau străin care dorește să se întoarcă în statul de reședință sau origine nu va fi împiedicat să părăsească teritoriul francez (însă pentru revenirea pe teritoriul francez va trebui să prezinte un motiv absolut necesar).

Statele «roșii»: virusul circulă activ, există variante care provoacă îngrijorare. Statele incluse în această categorie sunt: Afganistan, Belarus, Georgia, Mauritius, Muntenegru, Nigeria, Pakistan, Republica Democrată Congo, Statele Unite ale Americii, Suriname, Tanzania, Turcia.

Persoanele cu vârsta de peste 12 ani, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să prezinte la îmbarcare rezultatul negativ al unui test tip PCR sau antigen (TAG), efectuat cu maximum 48 ore anterior.

Persoanele vaccinate care sosesc din statele roșii pot intra în Franța fără un motiv urgent. Acestea trebuie să prezinte dovada vaccinării și o declarație pe propria răspundere care să ateste absența simptomelor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat de COVID-19. Suplimentar, trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, de tip PCR sau antigen (TAG), efectuat cu maximum 48 ore anterior. Aceste persoane pot fi supuse testării antigen la sosirea în Franța.

Persoanele nevaccinate care sosesc din statele roșii pot intra în Franța doar cu un motiv urgent (lista motivelor urgente pentru statele roșii poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage). Pot intra în Franța cetățenii francezi și familiile lor, cetățenii din Spațiul European și familiile lor cu reședința principală în Franța sau care sunt în tranzit prin Franța către reședința principală aflată într-un stat a Spațiului European sau în tranzit către statul de cetățenie.

Suplimentar, trebuie să prezinte companiilor de transport și autorităților de frontieră un test PCR sau antigen negativ, efectuat cu mai puțin de 48 de ore anterior și vor fi supuse unui test antigen obligatoriu la sosire. Excepție fac pasagerii aflați în tranzit aeroportuar pentru care țara de destinație finală nu solicită prezentarea testului. Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la efectuarea testului. La sosirea în Franța vor intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile (măsură verificată de forțele de ordine), cu excepția persoanelor aflate în tranzit aeroportuar.

De asemenea, vor prezenta:

o declarație pe propria răspundere privind lipsa simptomelor de infectare cu SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat; un angajament că se vor supune unui test antigen la sosirea în Franța; un document justificativ care să ateste adresa de domiciliu sau locația unde vor efectua carantina sau faptul că sunt în tranzit aeroportuar. Persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent inclusiv pentru ieșirea din Franța către statele «roșii». Cu toate acestea, orice cetățean francez sau străin care dorește să se întoarcă în statul de reședință sau origine nu va fi împiedicat să părăsească teritoriul francez (însă pentru revenirea pe teritoriul francez va trebui să prezinte un motiv absolut necesar).

În prezent niciun stat nu se află pe lista roșu închis. 

Frontiera cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

Începând cu data de 14 ianuarie 2022, se aplică următoarele măsuri pentru deplasările între Marea Britanie și Franța:

Măsurile se aplică diferit, în funcție de statutul de vaccinare. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze  pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere.

ATENȚIE!!! Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, cel mai târziu  la  9 luni de la ultima doză administrată.

Măsurile aplicate adulților vaccinați se aplică în aceleași condiții și asupra minorilor care îi însoțesc, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

Condiții de intrare în Marea Britanie:

Pentru călătoriile din Franța Metropolitană către Marea Britanie, numai persoanele nevaccinate trebuie să aibă un motiv absolut necesar. Lista motivelor absolut necesare poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez:: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage#from2. Autoritățile franceze fac apel către cetățenii care doresc să plece către Marea Britanie să-și amâne călătoria.  Condiții de intrare din Marea Britanie în Franța:

Persoanele vaccinate care sosesc din Marea Britanie nu trebuie să aibă un motiv absolut necesar pentru a intra în Franța. Acestea trebuie să prezinte dovada vaccinării și o declarație pe proprie răspundere privind lipsa simptomelor de infectare cu SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat. Totodată, vor prezenta un test negativ de tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare.  Persoanele nevaccinate trebuie să aibă un motiv absolut necesar pentru a intra în Franța, din lista celor valabile pentru statele roșii (lista motivelor urgente pentru statele roșii poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage). Acestea trebuie să prezinte următoarele: un test negativ de tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare, o declarație pe proprie răspundere privind lipsa simptomelor de infectare cu SARS-CoV-2 și a contactului cu un caz confirmat, un angajament că se vor supune unui test antigen la sosirea în Franța și un angajament că se vor supune măsurii izolării pentru o perioadă de 10 zile la sosirea în Franța. la finalul căreia vor efectua un nou test PCR. Persoanele nevaccinate sunt obligate să se înregistreze înaintea deplasării pe o platformă care permite transmiterea adresei la care vor locui în Franța (https://passager.serveureos.org)  Alte dispoziții de interes:

Începând cu luna decembrie 2021, persoanele cu vârsta de peste 12 ani care se deplasează între Corsica și Franța metropolitană trebuie să prezinte:

o declarație pe propria răspundere că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 (https://www.prefectures-regions.gouv.fr/corse/Documents-publications/Sal…)  dovada efectuării schemei complete de vaccinare Persoanele nevaccinate trebuie să prezinte fie rezultatul unui test PCR sau antigen negativ, efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de plecare, fie un certificat de imunitate pentru persoanele care au avut deja COVID-19 (rezultatul pozitiv al testului de tip RT-PCR sau antigen efectuat cu cel puțin 11 zile anterior călătoriei, dar nu mai mult de 6 luni. Documentele se prezintă în format tipărit sau versiunea de pe aplicația «TousAntiCovid» companiei de transport, înaintea îmbarcării. Companiile de transport vor refuza îmbarcarea persoanelor care nu dețin documentele menționate. Informații suplimentare pot fi consultate pe: http://www.corse-du-sud.gouv.fr/covid-19-dispositions-applicables-pour-les-a2571.html. În ceea ce privește deplasarea/revenirea pe cale aeriană către/dinspre teritoriile franceze de peste mări, condițiile sunt diferite în funcție de teritoriu (unele teritorii au adoptat măsuri de carantină obligatorie pentru toți călătorii care sosesc din metropolă și pot solicita dovezi ale caracterului urgent al deplasării cu 6 zile înainte de plecare). A fost decretată stare de urgență sanitară în Guadelupa, Guyana, Mayotte, Saint-Martin și Saint-Barthélemy. Valabilitatea „Pass-ului sanitar” este condiționată de doza de rapel (a treia doză pentru vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca) la vaccinul COVID-19 pentru adulții cu vârsta de peste 65 de ani și de doza de rapel (a doua) pentru persoanele vaccinate cu vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), indiferent de vârstă. A fost decretată starea de urgență sanitară în: Guadelupa, Guyana, Mayotte, Saint-Martin și Saint-Barthélemy. Pentru deplasările către Guadelupa, Guyana, Martinica, Mayotte, La Réunion, Saint-Martin, Saint-Barthélemy, Polinezia Franceză, St-Pierre-și-Miquelon, condițiile de călătorie sunt următoarele: Persoanele vaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior; persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent (pentru Polinezia Franceză motivul urgent se transmite cu 6 zile înainte și este obligatorie înregistrarea pe platforma Etis cu trei zile înaintea zborului), rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se va izola timp de 7 zile (10 zile în Polinezia Franceză și Saint-Pierre-et-Miquelon) și că va efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. Persoanele în cauză pot fi supuse testării antigen la sosirea în teritoriu; Persoanele cu vârsta între 12-17 ani și care nu sunt vaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, nu trebuie să prezinte un motiv urgent și nici angajamentul de izolare timp de 7 zile, dacă sunt însoțite de un adult vaccinat cu schema completă. În insula Martinica este interzisă circulația pe stradă între orele 20.00 și 05.00. Deplasările către Noua Caledonie sunt permise doar persoanelor vaccinate cu schema completă, care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior. Persoanele cu vârsta între 12-17 ani și care nu sunt vaccinate și/sau pasagerii care prezintă o contraindicație medicală pentru vaccinare, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se va izola timp de 7 zile și că va efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. Persoanele în cauză pot fi supuse testării antigen la sosirea în teritoriu. Pentru deplasările către Wallis și Futuna, condițiile de călătorie sunt următoarele: Persoanele vaccinate și nevaccinate trebuie să prezinte un motiv urgent, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se va izola timp de 10 zile și că va efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. De asemenea, pot fi supuse testării antigen la sosirea în teritoriu. Persoanele nevaccinate, cu vârsta între 12-17 ani, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu mai puțin de 24 ore anterior, să declare că se va izola timp de 10 zile și că va efectua un nou test la finalul perioadei de izolare. Este interzisă circulația pe stradă între orele 20.00 și 05.00. Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet oficială a aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs  și a Ministerului teritoriilor franceze de peste mări:  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/outre-mer, unde sunt publicate informații pentru fiecare teritoriu în parte. Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde: 0800 130000 pentru întrebări privind modul de aplicare a măsurilor referitoare la intrarea și sejurul în Franța.  MĂSURI PE PLAN INTERN:

ATENȚIE! Începând cu data de 24 ianuarie 2022, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 16 ani, pentru accesul în anumite locuri (vezi mai jos), „pass-ul sanitar” se transformă în „pass vaccinal”, fiind astfel necesară fie schema completă de vaccinare, fie certificatul de însănătoșire, testul PCR sau antigen negativ efectuat cu maximum 24 ore anterior nemaifiind acceptat. Locurile unde accesul este permis în baza unui pass vaccinal sunt următoarele: în săli de spectacol, parcuri de atracții, săli de concert, festivaluri, săli de sport, săli de joc, biblioteci, cinematografe, restaurante/cafenele (inclusiv pe terase), târguri, saloane profesionale, spitale (cu excepția situațiilor de urgență), unele centre comerciale mari (pe baza unei decizii a prefecturii), deplasările pe distanțe lungi cu transporturile publice interregionale (aeriene, rutiere, navale), unele locuri de cazare precum: camping sau cluburi de vacanță, hoteluri care dispun de restaurant, bar, piscină sau sală de spectacol etc. Pass-ul sanitar (fie schema completă de vaccinare, fie certificatul de însănătoșire, fie un test PCR sau antigen negativ efectuat cu maximum 24 ore anterior) continuă să se aplice persoanelor cu vârsta între 12-15 ani, pentru accesul în locațiile menționate anterior.  

Schema de vaccinare este considerată completă pentru pass-ul vaccinal dacă au fost efectuate dozele de rapel a vaccinului COVID-19.

Astfel:

Persoanele care au primit 2 doze de vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) trebuie să facă rapelul (a treia doză) nu mai târziu de 7 luni de la a doua doză; Persoanele care au primit o doză de vaccin Janssen (Johnson & Johnson) trebuie să facă rapelul (a doua doză) nu mai târziu de 2 luni de la prima doză; Persoanele care au avut COVID-19 și apoi au primit o singură doză de vaccin (Pfizer, Moderna, AstreZeneca) trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 7 luni de la injectare; Persoanele care au primit o doză de vaccin și au avut COVID-19 la mai mult de 15 zile de la injectare trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 6 luni de la infectare; Persoanele care au primit două doze de vaccin și au avut COVID-19 trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 6 luni de la infectare. Rapelul se poate face după 3 luni de la infectare; Persoanele care au avut COVID-19 și au primit o doză de Janssen (Johnson & Johnson) după infectare trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 2 luni după injectare. În cazul persoanelor care nu sunt încă eligibile pentru doza de rapel (conform schemei de vaccinare din Franța),  certificatul de vaccinare pentru schema inițială de vaccinare (doză unică sau două doze) rămâne valabil. Persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt eligibile pentru o doză de rapel la trei luni după ultima doză sau infectare. Începând cu data de 24 ianuarie 2022, efectuarea rapelului este posibilă și pentru minorii cu vârsta de 12-17 ani.

Pentru persoanele care au primit doza de rapel, Pass-ul vaccinal devine activ astfel: 

7 zile după efectuarea celei de-a doua doze în cazul vaccinului Janssen/Johnson & Johnson; 7 zile după efectuarea celei de-a doua doze în cazul persoanelor care au fost infectate anterior cu virusul SARS-CoV-2  (este o măsură aplicată de Franța persoanelor care au trecut prin boală și cărora le-au expirat cele 180 zile după ce au fost infectate; până la data de 15 ianuarie a.c., în cazul acestora era valabilă o singura doză de vaccin); 7 zile după efectuarea celei de-a treia doze în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna, AstraZeneca. Persoanele care nu vor efectua dozele de rapel indicate mai sus nu vor avea acces la deplasările pe distanțe lungi cu transporturile publice interregionale (aeriene, rutiere, navale), în restaurante, cafenele, spații culturale și de agrement, anumite centre comerciale.

Telemunca este obligatorie acolo unde este posibil (minimum 3 zile pe săptămână, 4 zile dacă este posibil).  Începând cu data de 2 februarie 2022, telemunca nu va mai fi obligatorie, dar va rămâne recomandată. La marile evenimente pot participa 2.000 de persoane în interior și 5.000 de persoane în exterior; Concertele în picioare sunt interzise (până la data de 16 februarie); În cafenele și baruri consumația în picioare este interzisă (până la data de 16 februarie); Începând cu data de 2 februarie nu mai este obligatorie purtarea măștii în exterior; Până la data de 16 februarie nu este permis accesul persoanelor în discoteci; dansul este interzis și în alte unități, precum restaurante sau baruri. Începând cu luna noiembrie 2021, purtarea măștii este din nou obligatorie de la vârsta de 6 ani, în locurile publice închise, inclusiv în cele supuse regulii Pass-ului sanitar. Începând cu luna decembrie 2021, rapelul la vaccinul pentru COVID-19 a fost deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, care au minim trei luni de la ultima doză sau de la ultima infecție cu COVID-19. Începând cu luna decembrie 2021, vaccinarea este deschisă copiilor de la 5 la 11 ani. Clasele primare nu își vor mai suspenda cursurile după depistarea unui caz pozitiv cu virusul SARS-CoV-2,  revenirea la cursuri fiind condiționată de prezentarea unui test negativ (https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus). Certificatul sanitar (rezultatul negativ al unui test pentru depistarea COVID-19, certificatul de vaccinare sau certificatul de însănătoșire ca urmare a unei infectări cu virusul SARS-CoV-2) poate fi prezentat pe suport hârtie sau digital. Mai multe informații referitoare la valabilitatea Pass-ului sanitar pot fi consultate la pagina de internet:  https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A15318 MAE francez a implementat un dispozitiv specific care permite turiștilor extra-europeni cu schema de vaccinare completă să obțină un cod QR echivalent cu certificatul sanitar (pass sanitaire). Studenții străini pot adresa o cerere în acest sens online (https://www.demarches-simplifiees.fr/commencer/passe-sanitaire-etudiants), iar restul cetățenilor străini pot solicita obținerea unui cod QR cu prezentarea pașaportului și a certificatului de vaccinare original din statul de proveniență, pe suport tipărit, la anumite farmacii (lista poate fi consultată accesând următorul link https://www.sante.fr/obtenir-un-passe-sanitaire-en-cas-de-vaccination-letranger). Aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă peste 12 ani la data de 1 octombrie 2021, să fie vaccinați cu un vaccin omologat de Agenția europeană a medicamentelor (sau echivalent) și vaccinarea să fi fost făcută în alte state decât cele membre UE, Albania, Andorra, Armenia, Capul Verde, El Salvador, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Insulele Feroe, Islanda, Israel, Liban, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Maroc, Republica Moldova, Monaco, Noua-Zeelandă, Norvegia, Panama, Marea Britanie, San Marino, Serbia, Singapore, Togo, Turcia, Ucraina, Vatican. Aceste state permit obținerea unui certificat COVID UE sau echivalent, acceptat în Franța, și este necesar ca persoanele în cauză să se afle deja în Franța sau să sosească în zilele următoare. Informații suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet a MAE francez: https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/le-ministere-et-son-reseau/actualites-du-ministere/informations-coronavirus-covid-19/demande-de-passe-sanitaire-en-cas-de-vaccination-a-l-etranger-procedure-pour-64244/.  

„Paris Aéroport” pune la dispoziție două centre de testare exclusiv cu programare, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, deasupra gării TGV, orar: luni, vineri și sâmbătă între 7:00 și 20:00 și marți, miercuri, joi și duminică între 7:00- 19:00) și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul Plecări, teste PCR cu programare, orar: de luni până duminică, între 7:00 și 19:00 (testele PCR rapide pot fi realizate în cel mult 60 min, exclusiv cu programare, pasagerilor care pleacă în aceeași zi) și terminal Orly 3 – Poarta 32A – Nivelul Sosiri, centru rezervat testelor rapide antigen (TRA), doar cu programare, orar: de luni până duminică, între 7:00 și 18:00). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Accesul la centrele de testare este posibil până la 72 ore înaintea zborului, cu prezentarea biletului de avion și a programării. Rezultatele vor fi recepționate în maximum 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigen. Gratuitatea testelor efectuate la aeroport este rezervată persoanelor rezidențe în Franța, în următoarele condiții: prezintă schema vaccinală completă; prezintă o rețetă medicală nu mai veche de 48 ore; minori; persoane identificate drept caz contact, contactate prin SMS de Asigurările Medicale; persoane cu contraindicații pentru vaccin; persoane care prezintă certificat de însănătoșire. Persoanele fără rezidență în Franța pot realiza un test gratuit doar pe bază de rețetă medicală sau dacă sunt identificate drept caz contact (cu prezentarea cărții europene de asigurare de sănătate în cazul cetățenilor statelor membre UE sau ai Spațiului Economic European și Elveției). Tarifele sunt: 50 EUR, testul PCR și 30 EUR testul antigen. Realizarea unui test PCR rapid (rezultat disponibil în 1-2 ore) necesită un cost suplimentar de 20 EUR pentru toate persoanele, nerambursabil de către asigurările sociale. Plata se poate face doar prin card bancar. Date de contact ale misiunilor României în Franța – AICI.

 

Sursa: INFORMAȚII ACTUALIZATE COVID-19