La 26 august 2021, ambasadorul agreat al României la Dublin, E. S. domnul Laurențiu – Mihai Ștefan, împreună cu doamna doctor Diana Păun, consilier prezidențial pentru probleme de sănătate au participat la evenimentul de marcare a sosirii, în Irlanda, a celei de-a doua tranșe de vaccin Pfizer BioNTech, cedată de țara noastră, la inițiativa Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.

Cele 700.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech, achiziționate de Irlanda din România, reprezintă o redistribuire a cotei României, alocată, inițial, de către Uniunea Europeană

Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Sănătății, cu participarea unor înalți oficiali irlandezi din cadrul Ministerului Sănătății, Health Protection Division: Fergal Goodman, Asst. Secretary ; Gerry O’Brien, director; Siobhan O’Sullivan, chief Biothics Officer; Collete Bonner, Deputy Chief Medical Officer.

De asemenea, au mai fost prezenți Gerry Horkan, senator, coordonatorul Grupului Parlamentar de Prietenie Irlanda – România, E.S. Paul McGarry, ambasadorul Irlandei la București și diplomați din cadrul Ambasadei.

Oficialii irlandezi au adresat, în numele Guvernului irlandez, mulțumiri Președintelui Iohannis privind această inițiativă, subliniind că acest demers al României concretizează principiul larg și adesea doar retoric invocat, al solidarității europene. Au menționat, în acest context și principiul reciprocitățiii, exprimând, astfel, disponibilitatea de a oferi ajutor și sprijin similar României, la nevoie.

Totodată, aceștia și-au exprimat satisfacția față de această achiziție impresionantă, precizând că, deși programul de vaccinare în Irlanda se desfășoară foarte bine, tranșa de vaccin cedată de România va impulsiona vaccinarea, în mod semnificativ. Dozele de vaccin vor fi distribuite, la nivel național și utilizate în perioada imediat următoare.

Doamna consilier prezidențial Diana Păun a evidențiat importanța pe care România și Președintele Iohannis o acordă  unor astfel de acțiuni, menite de a veni în sprijinul unui alt Stat Membru UE, în contextul pandemiei, dar și către state din vecinătatea României, care nu sunt membre UE.

E.S. domnul Laurențiu–Mihai Ștefan, ambasadorul agreat al României la Dublin și-a arătat deschiderea, chiar de la începutul mandatului, față de aprofundarea relațiilor bilaterale, exprimându-și disponibilitatea pentru realizarea unor proiecte comune, în diverse domenii de interes. În acest context, a subliniat că acest eveniment reprezintă un pas înainte, în aprofundarea relației bilaterale.

Oficialul român a precizat că inițiativa Președintelui Iohannis, ca România să cedeze Irlandei o parte din cota proprie de vaccin, reprezintă viziunea șefului statului român față de valorile comune ale Uniunii Europene: unitate și solidaritate.

În marja acestui eveniment, doamna Diana Păun, consilier prezidențial, a efectuat vizite la Centrul Medical Alfa Medics, administrat de domnul George Brătulescu, membru al comunității de români, și la Centrul de Vaccinare Citywest Vaccination Center. De asemenea, doamna Păun a avut o întrevedere cu Thomas Kearns, profesor, director executiv al Royal College of Surgeons, cu care colaborează deja într-un proiect comun european dedicat asistentelor medicale din România.

 

Informații suplimentare

România, Irlanda și UE au semnat, la începutul lunii august a.c., un Acord privind achiziționarea, de către Irlanda, a 700.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech, din România.

Prima tranșă de vaccin a sosit în Irlanda la 18 august a.c. (540.000 de doze), iar cea de-a doua, la 26 august a.c. Guvernul irlandez estimează că decizia sa de accelerare a procesului de vaccinare va încetini răspândirea variantei Delta a coronavirusului şi, totodată, va permite o redeschidere, cât mai curând posibil, a tuturor sectoarelor economiei.

Atât la semnarea Acordului, cât și la sosirea primei și a celei de-a doua tranșe de vaccin, o serie de demnitari irlandezi au adresat mulțumiri Președintelui României și Guvernului român, pentru această achiziție.

Declarații ale unor înalți oficiali irlandezi, publicate în mass media irlandeze

Micheál Martin Prim-Ministrul Irlandei a adresat, în numele Guvernului irlandez, mulțumiri Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, privind această achiziție:

„Vreau să mulțumesc României și UE pentru sprijin și pentru dovada de solidaritate față de Irlanda, în vederea protejării cetățenilor noștri împotriva pandemiei. Am încheiat un Acord prin care ne-am asigurat 700.000 de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 din România. Sunt vești excelente și un impuls binevenit pentru campania noastră de vaccinare, care se bucură de un sprijin imens din partea publicului irladez.”

Stephen Donnelly, ministrul irlandez al Sănătății

„În numele Guvernului, doresc să le mulțumesc sincer colegilor noștri din România, inclusiv Excelenței Sale, Președintele Iohannis și oficialilor români. Acordul subliniază beneficiile solidarității europene în ceea ce privește achiziția de vaccinuri.”

Paul Reid, directorul Serviciului Executiv de Sănătate (HSE)

„Cele 700.000 de doze de vaccin primite din România, vor impulsiona procesul de vaccinare în Irlanda.”

 

Sursa: Guvernul Irlandei mulțumește României pentru cedarea unei părți din cota proprie de vaccin Pfizer BioNTech, alocată de Uniunea Europeană