Ambasada României la Paris  a organizat o întâlnire cu membri ai comunității românești din Franța, pentru a sprijini și mobiliza eforturile de strângere de fonduri și ajutoare umanitare pentru Ucraina și refugiații ucraineni din România.

Numeroși reprezentanți ai asociațiilor, cultelor românești și formațiunilor politice își exprimaseră deja disponibilitatea în acest sens. Alți cetățeni români și francezi au răspuns, cu promptitudine, apelului Ambasadei. Toți au împărtășit nevoia de a veni în sprijinul celor aflați în situații extrem de dificile în aceste zile, ca urmare a invaziei ruse asupra Ucrainei, o agresiune ilegală, neprovocată și nejustificată.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a mulțumit participanților pentru mobilizarea rapidă exemplară și pentru solicitudine. S-a referit pe scurt la reacțiile și demersurile președintelui, ministrului de externe și altor oficiali români privind această criză, relevând mai ales coordonarea și cooperarea euro-atlantică. A prezentat  principalele modalități de sprijin puse la dispoziție de către autoritățile române, precum și inițiativele societății civile, din România și din Franța, dovadă a solidarității depline față de poporul ucrainean. A menționat că, prin intermediul platformei „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, accesibilă de pe site-ul Guvernului României, au fost colectate și organizate deja două transporturi de ajutoare umanitare. „În aceste zile extrem de dificile pentru Ucraina, bunătatea și generozitatea dumneavoastră, a românilor de aproape sau mai departe de frontieră, sunt impresionante și oferă o speranță vecinilor noștri ucraineni că pot petrece următoarele zile, săptămâni în siguranță și demnitate”, a mulțumit ambasadorul Luca Niculescu celor prezenți.

Discuțiile cu participanții la întâlnire au facilitat identificarea unor soluții concrete pentru ca inițiativele din Franța să poată ajunge la cetățenii ucraineni din România, existând o adevărată sinergie între cei prezenți. În acest sens, au agreat crearea unui grup pentru o coordonare în timp real și pentru organizarea cât mai eficientă a resurselor. Asociații franceze renumite, precum ”Secours Populaire”, au participat la reuniunea de la ambasada României, oferindu-și sprijinul pentru ajutorarea refugiaților din România. Cei prezenți au detaliat proiectele și acțiunile pe care le desfășoară deja sau le au în vedere pentru zilele următoare, de la colectare de produse sau medicamente în diverse puncte din Franța, la organizarea transportului cu ajutorul unor companii locale, și până la sprijin administrativ, juridic, logistic sau tehnologic. A participat, de asemenea, delegatul permanent al României la UNESCO, ambasadoarea Simona Miculescu, care a prezentat câteva din demersurile UNESCO privind criza din Ucraina și agresiunea ilegală a Rusiei.

Ambasada a fost în legătură în acest demers și cu ambasada Ucrainei la Paris, astfel încât acțiunile de susținere din partea comunității românești din Franța să fie cât mai utile, precum și cu alte instituții și organizații din România și Franța implicate în aceste eforturi.

 

Sursa: Românii din Franța se mobilizează la sediul Ambasadei, în sprijinul Ucrainei