Ministrul Președinției, Relații cu Parlamentul și Memorie Democratică, Félix Bolaños, a jucat în micul dejun informativ pe care Europa Press îl organizează la Madrid. În discursul său, ministrul a subliniat că „Spania lucrează” în sfera economică și socială, conducând în același timp principalele dezbateri și soluții din Uniunea Europeană.

Bolaños și-a început discursul explicând axele care ghidează acțiunea Guvernului Spaniei încă de la învestitură: dezvoltare durabilă însoțită de crearea de locuri de muncă de calitate cu drepturi; transformarea digitală și tranziția ecologică; coeziune socială; coeziunea teritorială și egalitatea între bărbați și femei. Unele priorități care coincid, de altfel, cu cele stabilite ulterior de Comisia Europeană pentru gestionarea fondurilor Next Generation.

Șeful Președinției a subliniat că, în ciuda faptului că se confruntă cu o legislatură cu dificultăți enorme, Executivul a reușit să își îndeplinească programul de guvernare. „Am obținut majorități pentru a merge mai departe, a proteja și a îngriji cetățenii într-un moment dificil precum cel actual”, a subliniat el. „Nimeni nu se aștepta la un război sau la o pandemie. Nu a fost ușor. În plus, suntem un guvern cu 155 de deputați. În ciuda acestui fapt, am reușit deja să ducem 194 de inițiative legislative în această legislatură”, a asigurat el. „Nu am venit să stăm în fotoliile Consiliului de Miniștri, am ajuns să transformăm Spania astfel încât să fie o țară model în Europa și în lume”.

Spania funcționează economic
„Țara noastră a trecut de la a fi percepută ca una dintre țările care ar putea genera probleme financiare sau bancare UE la conducerea dezbaterilor privind soluțiile europene, avangarda oportunităților și gestionarea fondurilor europene”, a asigurat el.

Ministrul a susținut că „Spania funcționează economic, cu o creștere de peste 5% în 2022, fiind economia marilor țări din UE care a crescut cel mai mult”. „Și am reușit să reducem inflația cu cinci puncte în cinci luni până la cea mai mică cifră din Uniunea Europeană”.

După cum a explicat Bolaños, Spania conduce astăzi investițiile internaționale. În primele nouă luni ale anului 2022, investițiile străine au crescut cu 55%, companii precum Google, Cisco, Intel sau Volkswagen, lideri în sectoare strategice cu valoare adăugată ridicată. „Aceasta este economia viitorului”, a apărat el. „Fondurile europene ar trebui folosite pentru a transforma realitatea economică a țării noastre și pentru a o face mai rezistentă. Spania astăzi atrage investiții străine pentru că sunt conștiente de angajamentul nostru față de provocări precum tranziția ecologică sau digitizarea.”

Ca exemplu al acestor proiecte de viitor, el a evidențiat rolul principal al Spaniei în promovarea H2Med: „Spania conduce și promovează cel mai ambițios proiect de energie regenerabilă din Europa, la care se alătură Franța, Germania și Portugalia. Și o face și în Catalonia. , acesta ar trebui să fie motorul Spaniei și al UE”.

Pentru ministru, datele economice bune nu sunt rezultatul întâmplării, ci produsul a trei linii de acțiune care explică conducerea în creștere și oportunități: protecția companiilor în vremuri complexe, cu politici precum ERTE, împrumuturi ICO în perioada pandemie sau implementarea soluției iberice, care face companiile spaniole mai competitive; reforme juridice care generează oportunități, cu legi precum Știința, Formarea Profesională sau Legea Creare și Creștere; și aplicarea fondurilor NextGenerationEU, cu care Executivul promovează douăsprezece PERTE-uri în domenii strategice pentru transformarea economiei.

Spania lucrează social
Bolaños a apărat, de asemenea, nevoia unui management centrat pe oameni, „esențial pentru ca noi să avem o țară coerentă și corectă” și a evidențiat politicile de ecranare și extindere a statului bunăstării desfășurate de Guvern. „Cel mai bun exemplu este creșterea pensiilor conform IPC, cu 8,5%, între 1.300 și 1.500 de euro pe an, garantând o viață decentă pensionarilor noștri”, a explicat el, după ce a evidențiat alte măsuri desfășurate pentru a proteja cetățenii de consecințele pandemia și războiul din Ucraina, precum ERTE-urile „care au salvat mai mult de 3,6 milioane de locuri de muncă”, aprobarea și creșterea ulterioară cu 15% a venitului minim vital, reducerea TVA la produsele de bază sau ajutorul direct pentru familiile cele mai afectate de cresterea inflatiei.

El a evidențiat, de asemenea, transformările de pe piața muncii cu care Executivul a abordat provocări precum șomajul sau precaritatea. „Datorită reformei muncii, astăzi există mai multe locuri de muncă ca niciodată în istoria țării noastre, 470.000 de noi locuri de muncă în 2022. Locuri de muncă de calitate, jumătate dintre ele permanente”, a subliniat el. „Astăzi, trei din patru tineri lucrători au un loc de muncă permanent și își pot începe proiectele de viață”, a subliniat el, subliniind și dialogul social care a făcut posibilă reforma.

Instituții care lucrează și conduc în străinătate
Diferențele dintre Spania și Catalonia de astăzi și cele din 2017 au fost o altă problemă abordată în discurs. „Astăzi Constituția este mai în vigoare și este respectată pe întreg teritoriul național. Catalonia viitorului, cea a dialogului, acordurilor și investițiilor, își croiește drum în ciuda rezistenței și a celor nostalgici de conflict și dezbinare. Niciodată nu ne vom mai întoarce. la tensiunea din 2017. Astăzi Catalonia este motorul țării noastre și este un exemplu de înțelegeri, înțelegere și oportunități”, a asigurat el.

Pe de altă parte, ministrul a ținut să evidențieze conducerea internațională a Spaniei care, după cum a explicat, a putut fi văzută în cadrul summitului NATO și „se va demonstra și cu președinția europeană că Spania va exercita în a doua jumătate a anului 2023”. „Vom continua să conducem dezbaterile din UE, așa cum am condus crearea fondurilor europene Next Generation sau soluția iberică, care astăzi este un exemplu, și așa cum conducem acum reforma pieței de energie electrică”, a spus el. Evidențiat.

Politică utilă pentru aprofundarea democrației
Bolaños a subliniat că „Spania lucrează pentru că privește viitorul cu optimism. Avem un orizont clar de oportunități, știm ce avem de făcut și o vom face. Dacă am reușit toate acestea în vremuri de pandemie și cu un război la granițele UE, vă puteți imagina ce vom putea realiza cu vântul care suflă în favoarea noastră?”

La finalul discursului său, ministrul a reflectat asupra relevanței politicii utile pentru aprofundarea democrației și asupra importanței legăturii dintre politică și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor. „Astăzi este greu să găsești o singură persoană care să nu fi beneficiat de hotărârile Guvernului. Am ajuns în sectoare sociale uitate de zeci de ani: am reglementat sectorul călăreților, ne-am amintit de oamenii de știință, de studenții care se regăsesc. acum o oportunitate în Formarea Profesională pentru lucrătorii casnici”, a explicat el. „Politica utilă este cel mai eficient vaccin împotriva populismului și a discursului instigator la ură. Noi legitimăm democrația și instituțiile făcând viața mai ușoară oamenilor”, a conchis el.

Ministrul Președinției, Relații cu Instanțele și Memoria Democratică, Félix Bolaños, în cadrul discursului său la micul dejun informativ al Europa Press. (Piscina Moncloa/Fernando Coto)

Sursa: Guvernul Spaniei – Félix Bolaños susține că „Spania lucrează și conduce principalele dezbateri și soluții din Uniunea Europeană”