#Spania – Paris, Franta)

Ministrul Președinției, Relații cu Instanțele și Memoria Democratică, Félix Bolaños, a participat, împreună cu primara Parisului, Anne Hidalgo, și primarul Kievului, Vitali Klichkó, ​​la actul de omagiu adus La Nueve, compania Diviziei a doua blindate franceze formată din exilați republicani spanioli care a fost decisivă în eliberarea capitalei franceze de sub ocupația nazistă în august 1944.

Ministrul a mulțumit Primăriei Parisului pentru invitație și a amintit că este a treia oară când participă la aceste evenimente de când este ministru. „Ne amintim de un grup de spanioli curajoși care au luptat pentru idealuri universale, care au fost dispuși să-și dea propriile vieți pentru democrație și libertate. Astăzi recunoaștem încă o dată sacrificiul și onorăm memoria celor care au scris un capitol glorios în lupta internațională împotriva Nazismul și fascismul”, a subliniat el.

Ministrul Președinției, Relațiile cu Parlamentul și Memoria Democrată, Félix Bolaños, în timpul discursului său la ceremonia de omagiu pentru La Nueve. | Piscina Moncloa

Bolaños a subliniat paralelismul dintre rolul acestui grup de spanioli curajoși, care au fost capabili să-și dea viața pentru a apăra democrația și eliberarea de fascism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și cei care astăzi o fac în apărarea acelor valori în Ucraina. . .

În timpul discursului său, a apreciat și progresele înregistrate de aprobarea Legii memoriei democratice în Spania: „O lege umanistă care pune în centru victimele războiului spaniol și ale dictaturii Franco, și care ne leagă de memoria democratică europeană. și Dreptul Internațional”. În acest sens, ministrul a evidențiat valorile democratice ale libertății, progresului și păcii împărtășite de Franța și Spania, precum și apărarea memoriei „ca element esențial al democrațiilor”.

Șeful Ministerului Președinției și-a încheiat discursul punând în legătură valorile celor care au luptat pentru eliberarea Parisului de sub ocupația nazistă cu actuala apărare a valorilor democratice. „Eroii de la La Nueve au visat la o societate justă și egalitară. Acestea erau valorile lor și astăzi sunt ale noastre. Feptura lor continuă să inspire democrația noastră.”

Întâlniri cu primarul Parisului și primarul KievuluiMinistrul Președinției, Relațiile cu Instanțele și Memoria Democratică, Félix Bolaños, în cadrul întrevederii sale cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, și primarul Kievului, Vitali Klichkó. | Piscina Moncloa

La sosirea sa la Primărie, înainte de omagiu, ministrul a avut o întrevedere cu primara Parisului, Anne Hidalgo, în care a lăudat angajamentul primarei pentru memoria democratică și a subliniat importanța ca Parisul să-și poată aminti în continuare de luptătorii spanioli care au apărat democrație și libertate, mai întâi în Spania și apoi în Franța și Germania.

Ulterior, Bolaños și Hidalgo au mai avut o întrevedere cu primarul Kievului, Vitali Klichkó, ​​care se află într-o călătorie oficială în capitala Franței pentru a participa la evenimentele desfășurate acolo cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei. Ministrul i-a transmis consilierului angajamentul și sprijinul Guvernului și al întregii societăți spaniole cu poporul ucrainean.

Ministrul Președinției, Relații cu Instanțele și Memoria Democratică, Félix Bolaños, împreună cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, și primarul Kievului, Vitali Klichkó, ​​la ceremonia de omagiu pentru La Nueve. (Piscina Moncloa)

Mai multe informatii Bolaños vizitează expoziția cu care Muzeul Picasso din Paris comemorează 50 de ani de la moartea artistului Sursa: Guvernul Spaniei – Félix Bolaños participă la omagiu adus „La Nueve”, la actele comemorative ale celei de-a 79-a aniversări de la eliberarea Parisului de sub ocupația nazistă