Guvernul Romaniei pregateste o serie de masuri fiscale pentru romanii plecati in strainatate, cu scopul de a-i atrage ca investitori in Romania.

Prim-vicepresedintele Partidului National Liberal, Klaus Iohannis a declarat recent ca Ministerul de Finante urmeaza sa anunte masuri fiscale de incurajare a investitiilor din partea romanilor plecati la munca in strainatate, care vor sa se intoarca acasa pentru a-si deschide o afacere, scrie Agerpres.ro.

Propunerea ii apartine Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a aratat Iohannis.

„A fost o initiativa adusa in discutie de ministrul Cristian David, dar nu am facut un plan concret. Noi am discutat chestiunea politic si urmeaza ca Ministerul Finantelor sa vina cu o propunere de masuri fiscale de sprijinire a acestor posibili mici investitori”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Klaus Iohannis.

„Sunt cateva solutii pe care le-am discutat si pe care le dorim sa le promovam in perioada imediat urmatoare. Este vorba de reducerea TVA la paine, la 9 %. Este vorba de reintroducerea ajutorului minim pentru IMM-uri, este vorba de a cauta modalitati de a-i incuraja pe romanii care au castigat un ban in strainatate si ar vrea sa vina inapoi, sa deschida o mica afacere”, a spus in timpul unei emisiuni televizate, Klaus Iohannis.

In contextul in care trei milioane de romani lucreaza in strainatate inca din 2007, tara a atins limitele exportului fortei sale de munca, a spus la inceputul acestei luni, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, care semneaza un articol preluat de publicatiile ”This is Money” si Daily Mail.

Investitiile directe ale rezidentilor romani in strainatate totalizau 1,099 miliarde euro, la 31 decembrie 2012, din care participatiile la capital erau de 432 milioane euro, informeaza Banca Nationala in statistica privind pozitia investitionala internationala a Romaniei, publicata in luna februarie, pe pagina sa de Internet.