La data de 14 aprilie 2013, Ambasada Romaniei la Madrid a organizat la Centrul Cultural Sanchinarro din Madrid, o noua etapa a concursului de cultura generala „Cunoaste Romania!” – concurs aflat deja la cea de-a treia editie si adresat copiilor de origine romana, rezidenti in Spania, cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani.

Participantii, grupati in 15 echipe, au putut raspunde la intrebari de cultura generala, intr-o atmosfera competitiva, clasificarea fiind urmatoarea:

1. Vulturii Arganda del Rey, Madrid – CEIP Miguel Hernandez

2. Nuferii Madrid – CP Blas de Otero, CP Alfonso X el Sabio

3. Sfinxul Alcala de Henares, Madrid – CEIP Juan de Austria

4. Est Mostoles, Madrid – CEIP Miguel Delibes

5. Tomis Alcala de Henares, Madrid – CEIP Minerva

6. Miorita Torrelaguna, Madrid – CEIP Cardenal Cisneros

7. Prietenia Quintanar de la Orden, Castilla-La Mancha – CP Nuestra Senora de la Muela, CEIP Corral de Almaguer, CEIP Cristobal Colon

8. Doina Ocana, Castilla- la Mancha

9. Muschetarii Madrid – CP Antonio Machado

10. Bucuresti Brunete, Madrid – CEIP Batalla de Brunete

11. Hora Villafranca de los Caballeros, Castilla-La Mancha

12. Muntenia Aranjuez, Madrid – CP San Isidro, CP San Jose de Calasanz, CP Sagrada Familia

13. Romanasii Tarancon, Castilla-la Mancha – CC Melchor Cano, IES La Hontanilla

14. Silvania Valdemoro, Madrid – Scoala Parohiala Sf. Marturisitori

15. Tigrii Fuenlabrada, Madrid – CEIP Francisco de Goya

Urmare celor trei runde ale concursului, vor participa la finala concursului din luna iunie 2013, de la Madrid, echipele Vulturii Arganda del Rey, Nuferii Madrid, Sfinxul Alcala de Henares, Madrid.

Formatul concursului a implicat participarea ca prezentator a actorului roman Valentin Potrivitu si a unui juriu format din diplomati si stagiari ai Ambasadei.

Pe langa diversele premii oferite concurentilor de partenerii Ambasadei, constand in carti si dulciuri, toti copiii participanti la aceasta etapa a concursului se vor bucura si de o vizita la Muzeul Cosmo Caixa din Alcobendas – oferita de Fundatia Obra Social „la Caixa”. 

Ambasada Romaniei adreseaza felicitari si multumiri copiilor, parintilor si profesorilor indrumatori pentru entuziasmul si dedicarea cu care au participat la acest concurs.

De asemenea, Ambasada Romaniei adreseaza multumiri partenerilor care au sprijinit de la inceput la acest concurs: Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Institutul Limbii Romane, Oficiul de Turism al Romaniei la Madrid, Editura Niculescu, Grupul Dobrogea, Grupul Kandia Dulce, WSC Europe si partenerii din Spania: Digi Mobil Spania, compania de transporturi Nelu Barsan, Grupul Leche Pascual si Obra Social la Caixa.

La editia din 2013 a concursului „Cunoaste Romania!” se vor infrunta in total 53 de echipe pe parcursul a patru etape preliminare, la Madrid, Zaragoza si Castellon de la Plana. Primele trei echipe clasate la cele doua etape ce vor fi organizate la Madrid, alaturi de primele doua echipe clasate la etapele de la Zaragoza si Castellon de la Plana, vor concura in finala concursului din 2 iunie 2013. Urmatoarea etapa va avea loc duminica, 12 mai 2013, la Castellon de la Plana.