Premierul Romaniei face pasi antidemocratici impotriva institutiilor, scrie El Pais intr-un editorial publicat astazi 6 iulie. 

Lupta dintre presedintele conservator Traian Basescu si noul premier, in functie din mai, social-democratul Victor Ponta poate trage sistemul politic romanesc catre un abis necunoscut de la caderea dictaturii comuniste a lui Ceausescu in 1989„, scrie El Pais despre procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, demarata de USL in aceste zile.

Publicatia spaniola semnaleaza faptul ca actiunile politice din Romania „au declansat alarma la Bruxelles, Paris, Berlin si inclusiv la Washington” si militeaza pentru o interventie urgenta a Uniunii Europene.

Lupta pentru putere a lui Ponta impotriva sefului Statului pare fara ragaz. Premierul a incercat sa schimbe regulile jocului, fortand numirea unor noi presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului si un alt Avocat al Poporului si incercand sa manipuleze alegerea judecatorilor Curtii Constitutionale„, mai scrie El Pais, care mentioneaza ca premierul Ponta are un profil „tulbure„, amintind de acuzatia de plagiat publicata de revista Nature.

El Pais aminteste si declaratia facuta de Victor Ponta acestei publicatii cand spunea ca va demisiona daca se va dovedi ca a plagiat. „Intr-o tara cu un trecut extrem de dur, dominata de coruptie si de lupta pentru putere, romanii nu par sa fie foarte preocupati, dar cel mai democratic lucru, in aceasta situatie ar fi organizarea anticipata de alegeri parlamentare, prevazute sa aiba loc la toamna„, se mentioneaza in cronica din cotidianul El Pais.

Romania trebuie sa raspunda cu mai multa democratie, si nu cu regresiuni, la criticile care afirma ca nu era pregatita sa intre in UE„, incheie El Pais. „Iar Bruxelles nu ar trebui sa tolereze nici un pas inapoi„.