Galerie foto

[Check against delivery]

Domnule președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski,

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Doamnelor și domnilor,

Salut inițiativa Parlamentului României de a-l invita pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a susține un discurs și a prezenta imaginile atrocităților care au avut loc la Bucea și, de asemenea, pentru a realiza prin ce perioadă extrem de grea trec Ucraina și Europa.

Simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți astăzi, domnule președinte Zelenski, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate în acest război ilegal și neprovocat. Am văzut cu toții copii, femei, bătrâni care au devenit ținte directe ale agresiunii militare ruse. Mulți, mult prea mulți și-au pierdut viața. Alții au fost obligați să ia calea refugiului ca urmare a bombardamentelor brutale și a atrocităților trupelor rusești, fără discernământ asupra civililor, școlilor, spitalelor, teatrelor.

Atrocitățile de la Bucea, de care am aflat chiar ieri, și pe care dvs le-ați prezentat înaintea discursului, când trupele ucrainene au intrat în zonele ocupate din jurul Kievului, ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni inumane asupra populației civile trebuie sancționate de instanțele penale internaționale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în fața justiției.

Folosesc acest prilej pentru a-mi manifesta admirația pentru tenacitatea, determinarea și curajul poporului ucrainean în a-și apăra țara, valorile democratice și modul lor de viață.

 

Noi, românii, suntem solidari cu poporul ucrainean, ne-am deschis porțile și sufletele pentru vecinii ucraineni veniți la noi în țară și, în același timp, i-am sprijinit și pe ceilalți cetățeni străini plecați din Ucraina spre casele lor.

Solidaritatea noastră față de cei peste 650.000 de vecini și prieteni veniți în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituțiilor statului, ci și la nivelul organizațiilor neguvernamentale, dar cel mai important, la nivelul românilor, al cetățenilor simpli care au simțit drama vecinilor ucraineni și și-au dorit din tot sufletul să îi ajute.

Le mulțumesc tuturor pentru acest efort, dovadă de omenie, solidaritate și deschidere. Este important să înțelegem că în societățile cu valori europene și democratice asumate găsești mereu prieteni de nădejde.

Domnule Președinte Zelenski,

Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca cetățenii ucraineni, care au ajuns în România, să poată avea o viață normală și un trai decent. Cetățenii ucraineni ajunși în România beneficiază de servicii de sănătate în aceleași condiții ca și cetățenii români și își pot găsi un loc de muncă. Am modificat legislația în acest sens, iar peste 1.100 deja lucrează la firme româneşti.

Cei peste 30.000 de copii veniți din Ucraina, pot merge la școală, în cele 50 de școli și 7 licee cu predare în limba ucraineană, precum și folosind celelalte facilități puse la dispoziție de către Ministerul Educației din România.

Vom continua să îi ajutăm atât pe ucrainenii rămași să își apere țara, cât și pe cei strămutați intern, cu ajutor umanitar, combustibil și resurse necesare pentru a putea supraviețui. Am înființat hub-ul umanitar european de la Suceava prin care transferăm ajutoarele venite de pretutindeni.

Suntem gata să ducem până la capăt acest efort de durată, cu sprijinul Uniunii Europene, al ONU și Înaltului Comisariat pentru Refugiați, precum și al altor state partenere.

Domnule președinte Zelenski, familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranţă și avem grijă de toți ucrainenii sosiți pe teritoriul României. Vă mulțumesc că ați făcut referire, în cuvântul dvs, la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina. Sunt convins că așa cum noi avem grijă de cetățenii dvs, la fel veți avea și dvs grijă de cetățenii de etnie română!

Vă mulțumesc! Trăiască România! Slava Ukraini!

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă după participarea la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României, prilejuită de intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

[Check against delivery]

Nicolae Ciucă: România s-a angajat şi se angajează să respecte toate sancțiunile impuse, la nivel internațional, în conformitate cu deciziile tuturor organizațiilor din care facem parte.

Reporter: Este posibilă şi închiderea porturilor româneşti pentru mărfurile rusești?

Nicolae Ciucă: România va respecta toate deciziile, exact așa cum ne-am asumat.

Reporter: Dacă se poate să ne detaliați puțin ce presupune respectarea tuturor deciziilor, așa cum spuneți dumneavoastră.

Nicolae Ciucă: S-au luat decizii și au fost sancționate atât companii rusești, cât și persoane din anturajul președintelui Putin. Toate sunt pe lista de sancțiuni și România respectă această decizie. 

Reporter: Dar ce urmează, pentru că preşedintele Zelenski spune că nu e suficient!

Nicolae Ciucă: Daţi-ne voie să analizăm şi, împreună cu celelalte țări, împreună cu ceilalți parteneri, se vor lua decizii după ce se va analiza.

Reporter: În portul Constanţa se importă în momentul de față mărfuri din Rusia?

Nicolae Ciucă: În portul Constanța…

Reporter: A fost una dintre solicitările făcute de preşedintele Ucrainei.

Nicolae Ciucă: Am înțeles, am fost la ședință, am auzit foarte bine ce a solicitat. Vom analiza și vom lua o decizie.

Reporter: Lituania a renunțat deja la gazele rusești. Când și România?

Nicolae Ciucă: În acest moment, în România, intră gaz din Rusia pe rețeaua de conducte. Nu s-a luat încă această decizie.

Reporter: În țara noastră există cetățeni ruși care ar urma să fie expulzați, din informaţiile pe care le aveţi până acum?

Nicolae Ciucă: Din informațiile pe care le am până acum, nu avem astfel de persoane.

Reporter: Dar există posibilitatea ca diplomați care activează pe teritoriul României să fie expulzați în perioada următoare pentru posibile activităţi?

Nicolae Ciucă: Vă rog să ne dați voie să analizăm și, în funcție de situația concretă, vom lua decizii și le vom anunța.

Reporter: Referitor la pachetul de măsuri pregătit de către executiv, când ar urma să fie acestea făcute publice, prezentate și, mai ales, când vor fi ele adoptate?

Nicolae Ciucă: Ministrul de finanțe a plecat în această seară la Bruxelles. Mâine are loc întâlnirea cu ceilalți miniștri din Uniunea Europeană și, în funcție de flexibilizarea despre care s-a vorbit și s-a discutat și cu Comisia, vom anunța acest pachet de măsuri.

Reporter: Şi ce sumă ar implica pentru bugetul de stat, care e valoarea?

Nicolae Ciucă: În acest moment, din evaluarea pe care o avem, am precizat și ieri, discutăm de un impact de aproximativ 3,4% din PIB.

Reporter: Cu cât vor creşte tichetele de masă?

Nicolae Ciucă: Vă rog să ne dați voie să luăm o decizie şi anunţăm.

Reporter: 3,4% din PIB înseamnă tot pachetul de măsuri, adică inclusiv partea de bani europeni care vin…?

Nicolae Ciucă: Inclusiv bani europeni.

Reporter: Adică doar o parte din bani…

Nicolae Ciucă: O parte dintre ei va fi din fondurile europene.

Reporter: Mai exact, cât anume? 50-70%, cât este posibil să obținem din fondurile acestea netrase până acum?

Nicolae Ciucă: Nu pot să anticipez acum până când nu avem decizia finală de la Bruxelles.

Reporter: Urma să aveţi astăzi o discuţie cu domnul Vîlceanu, care urma să vă prezinte demisia. Aş vrea să vă întreb dacă ați avut această discuție cu domnul Vîlceanu și dacă ne așteptăm zile următoare la o demisie din partea dânsului.

Nicolae Ciucă: Am avut o discuţie cu domnul ministru şi urmează ca în momentul în care va lua o decizie să o anunțe.

Reporter: Care va fi titlul moțiunii cu care veţi candida la Congresul Partidului Naţional Liberal? Care e sloganul sau titlul?

Reporter: Când vă anunțați candidatura oficial?

Nicolae Ciucă: În momentul în care voi face public, o să vă anunț.

Sursa: Discursul premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României, prilejuită de intervenția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski