Propunerile companiilor ÉireSpás, Agropixel și Hemav au fost câștigătorii celei de-a XII-a ediții a concursului de inovare deschisă Smart Catalonia Challenge, promovat de Departamentul Afaceri și Muncii în coordonare cu Institutul Cartografic și Geologic din Catalonia (ICGC), care a sărbătorit astăzi finala în Districtul Administrativ al Generalitati Cataloniei, la Barcelona. Este despre soluții inovatoare bazate pe tehnologia de observare a Pământului New Space. La eveniment au participat Directorul General de Inovare, Economie Digitală și Antreprenoriat, Lluís Juncà Pujolși al director al ICGC, Miriam Moysset și Gil.

Finala a avut participarea live a 9 firme finaliști, selectați dintre toate propunerile prezentate în această ediție. Scopul a fost obținerea de soluții inovatoare bazată pe tehnologia de observare a Pământului cu date satelitare și aliniat cu Strategia NewSpace a Cataloniei pentru a îmbunătăți și transforma managementul teritoriului.

Competiția a ridicat trei provocări: 1) îmbunătățirea studiului litoralului catalan, 2) evaluarea și controlul impactului dezastrelor asupra producției agricole și 3) monitorizarea și controlul secetei în pășuni. Odată ce cele 9 companii finaliste au prezentat soluțiile menite să le răspundă, juriul, format din reprezentanți ai Guvernului, ICGC, Fundació i2CAT și Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), a premiat următoarele propuneri:

Provocarea 1: Soluția „ÉireSpás” la Provocarea nr. 1”. Soluția dezvoltată de ÉireSpás se remarcă prin utilizarea algoritmilor din literatura științifică recentă pentru calcularea liniei de coastă și a altor caracteristici relevante. Toate datele analizate și produsele generate vor fi disponibile într-o bază de date accesibilă pentru a interfața cu alt software existent sau manual.Provocarea 2: ‘Calculul suprafeţei afectate de un îngheţ’. Soluția prezentată de Agropixel permite monitorizarea daunelor cauzate de îngheț folosind imagini din satelit Sentinel în combinație cu sisteme de teledetecție la nivelul solului.Provocarea 3: „Conștientizarea pășunilor pentru pășunatul regenerativ”. Soluția propusă de Hemavîn colaborare cu Ixorigué, face posibilă existența unui tablou de bord săptămânal al stării de secetă a pășunilor combinat cu hărți termice ale poziției animalelor în efectiv, precum și un model predictiv al stării pășunilorDefinirea provocărilor la care au trebuit să răspundă companiile participante la concurs a beneficiat de coordonarea ICGC și de sprijinul Fundației i2CAT și al Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), entități care conduc împreună strategia NewSpace. cu Guvernul.

Cele trei propuneri câștigătoare au primit una premiu de 15.000 euro fiecare intenționează să promoveze un test pilot cu ICGC a soluției pe care au dezvoltat-o. În plus, aceștia vor avea ocazia să își prezinte public soluția inovatoare în cadrul Smart City Expo World Congress 2023. Este pentru prima dată când SmartCatalonia Challenge acordă cea mai bună soluție pentru fiecare dintre provocările ridicate.

Despre SmartCatalonia Challenge cu ICGC

SmartCatalonia Challenge este competiția de inovare deschisă promovată de Departamentul pentru Afaceri și Muncă pentru a încuraja IMM-urile și startup-urile tehnologice să creeze soluții care să răspundă provocărilor prezentate de municipalități și entități din țară.

În această a douăsprezecea ediție, dedicată transformării managementului teritorial cu tehnologia New Sapce de observare a Pământului, companiile participante au trebuit să răspundă uneia dintre aceste 3 provocări:

Îmbunătățiți studiul coastei catalane folosind tehnologia de observare a Pământului. Provocarea caută soluții axate pe creșterea volumului și frecvenței informațiilor privind starea litoralului cu imagini satelitare, precum și îmbunătățirea procesării și automatizării extragerii acestor date pentru a facilita și analiza și evaluarea..Evaluarea și controlul impactului dezastrelor asupra producțiilor agricole folosind tehnologia de observare a Pământului.Scopul acestei provocări este de a găsi soluții pentru a îmbunătăți identificarea zonelor de cultură afectate de evenimente meteorologice nefavorabile, cum ar fi înghețurile, și de a oferi informații pentru a evalua efectele acestora asupra producției curente și potențiale.Monitorizarea și controlul secetei în pășuni folosind tehnologia de observare a Pământului. Cu această provocare ne dorim să găsim soluții tehnologice care, prin analiza imaginilor satelitare, să faciliteze monitorizarea situațiilor de secetă în producția agricolă, precum și luarea deciziilor în jurul potențialelor efecte asupra pășunilor.sursă: ÉireSpás, Agropixel și Hemav câștigă cea de-a 12-a ediție a „SmartCatalonia Challenge”