Cardedeu, în regiunea Vallès Oriental, a sărbătorit astăzi inaugurarea noii fabrici de cultură textile Rase, situată în vechiul depozit industrial al orașului și reabilitată pentru a fi folosită pentru diferite utilizări socio-culturale și ca fabrică de creație.

La eveniment au fost prezenți ministrul Culturii, Natàlia Garriga, și primarul orașului, Enric Olivé. Au fost prezenți și directorul general de promovare culturală și biblioteci, Josep Vives, și directorul Serviciilor Teritoriale de Cultură din Barcelona., Andreu Felip, printre alte autorități.

În cadrul inaugurării, ministrul a spus că „transformarea unei vechi fabrici de textile într-o fabrică de creație este un semn fără echivoc că cultura este vie” și a evidențiat valoarea noilor utilaje, precizând că „Locuitorii din Cardedeu pot crea acum o cultură în care și-au făcut țara părinții, bunicii și străbunicii și, mai ales, mamele, bunicile și străbunicile voastre”.

Garriga a adăugat că acest proiect „face cultura accesibilă tuturor cetățenilor și acesta este un obiectiv împărtășit cu Guvernul” și a subliniat că „dacă avem în vedere că sănătatea, educația și bunăstarea socială sunt picioare ale stării de bunăstare, ceea ce ne face trăim într-o societate puternică și fericită, trebuie să considerăm și cultura ca fiind aceea”.

Tocmai în această săptămână Departamentul a publicat rezoluția unei noi linii de subvenții pentru sprijinirea entităților care dezvoltă proiecte de cultură comunitară și transformare socială. În total, a fost acordat ajutor pentru 200 de proiecte cu o alocare globală de 1,6 milioane de euro.

În paralel, se lucrează și la viitoarea lege a drepturilor culturale, aflată acum într-un proces participativ, și care urmărește să garanteze participarea liberă, crearea și accesul tuturor cetățenilor la viața culturală, întărind și protecția drepturilor. a persoanelor care lucrează în sector.

Noua Fabrică de Cultură Textilă Rase

Lucrările de reabilitare a vechii fabrici Tèxtil Rase pentru a o transforma într-o fabrică de creație artistică și culturală au făcut posibilă realizarea de săli de expoziție, de circ, de dans și spații polivalente, precum și de diferite puncte de întâlnire deschise organizațiilor și publicului larg.

Serviciile noilor echipamente se bazează pe patru piloni:

•Sprijin pentru creație. O fabrică deschisă profesioniștilor, artiștilor și amatorilor (reședințe de artiști, consiliere și spații de repetiții și expoziții).

•Educație și formare. Un spațiu de învățare prin școli de circ, dans și teatru. O fabrică deschisă formării cetățenilor și susține proiectele comunității educaționale.

•Cultura comunitară. Cu participarea agenților locali, un spațiu de conectare, generare de cunoștințe și promovare a propunerilor culturale și educaționale inovatoare (suport tehnic, săli de lucru, repetiții și diseminare).

•Programare. Artele spectacolului, imagini și muzică concepute pentru toate publicurile.

Odată cu deschiderea noilor utilaje, va începe acum o a treia fază de lucrări care nu va afecta activitatea centrului, unde se vor desfășura treptat diferitele utilizări culturale și comunitare planificate.

sursă: Natàlia Garriga: „Locuitorii din Cardedeu pot acum să creeze o cultură în care strămoșii tăi și-au făcut țara”