Departamentele Educație și Sănătate propun să flexibilizeze gestionarea cazurilor de COVID în mediul școlar începând cu această miercuri 23 Februarie

Din motive practice, protocolul de management al cazului Covid va fi în această miercuri fără efect – nu se mai închide contactele sau carantinele vor fi identificate – și se vor aplica în continuare doar centrelor de educație specială. În mod similar, doar centrele de educație specială vor continua să folosească Tracacovid. În rest, mâine marți va fi ultima zi de actualizare a cazurilor din această aplicație.

Școlile și familiile nu vor fi nevoite să comunice dacă motivul absenței la cursul elevilor se datorează la COVID. Din același motiv, prescripțiile pentru testele antigene pentru profesori nu vor mai fi emise. Vor fi menținute doar testele finanțate de elevii din învățământul special care au fost în contact strâns.

Aceste ghiduri urmează recomandările Comisiei de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății: „Numai contacte strânse vor fi identificate în acele zone în care expunerea este considerată cu risc ridicat din cauza prezenței persoanelor cu o vulnerabilitate mai mare precum centrele de sănătate și casele de bătrâni sau alte centre socio-sanitare.

Copiii și tinerii au demonstrat că nu sunt, în general, un grup de risc. Măsurile care vor rămâne, deocamdată, sunt masca din interior, grupurile de conviețuire stabilă și nevoia de a ventila foarte bine sălile de clasă, precum și măsurile de igienă care trec dincolo de COVID.

De asemenea, rețineți că Sănătatea Publică va continua să monitorizeze efectul VOCID în școli și, dacă în orice moment trebuie întreprinsă vreo acțiune, se va lucra cu centrul afectat ca în orice alt mediu.

Finalizarea ghidurilor de carantină și monitorizarea mai atentă a mediului școlar va permite, de asemenea, referenților școlari (RECO) să fie pe deplin integrați în sarcinile obișnuite ale echipelor de îngrijire primară.

Direcțiile Educație și Sănătate au transmis o scrisoare școlilor, respectiv centrelor de sănătate prin care le informează cu privire la completarea acestor indicații.


Sursa: Educația și Sănătatea propun flexibilitatea managementului cazurilor de COVID în mediul școlar de miercuri 23 februarie