Angajati ai spitalului Carlos III din Madrid au denuntat ieri dupa-amiaza ca salopetele in care i-au tratat pe cei doi misionari ucisi de Ebola nu indeplineau masurile de securitate prevazute pentru o astfel de situatie.

Cotidianul El Pais relateaza denuntul facut de angajatii spitalului care semnaleaza faptul ca in astfel de cazuri trebuie folosit echipament de nivel 4, adica sa fie complet impermeabil si cu respiratie artificiala autonoma.

Salopetele folosite de personalul medical in timpul ingrijirii celor doi misionari catolici adusi din Liberia si Sierra Leone erau, potrivit personalului, de nivel 2.

El Pais o citeaza si pe Yolanda Fuentes, director adjunct al Spitalului Carlos III La Paz, care a negat ca s-ar fi incalcat masurile de securitate.

Echipamentele de protectie indeplinesc cu totul protocolul si masurile de securitate prevazute pentru aceasta boala”, a spus ea, potrivit El Pais, care publica o serie de fotografii cu salopetele medicale in care se vede ca acestea nu au respiratie artificiala, iar manusile de latex sunt lipite cu banda adeziva.

Angajatii spitalului Carlos III, citati de El Pais, mai denunta si faptul ca spitalul nu a fost evacuat pentru a-l asista pe cel de-al doilea bolnav, Garcia Viejo, si ca reziduurile care proveneau din camerele celor doi misionari decedati, erau evacuate cu acelasi ascensor folosit pentru restul spitalului de ceilalti angajati.

Conducerea spitalului neaga acuzatiile si sustine ca toate masurile de securitate au fost respectate. De asemenea, presa spaniola preia acuzatiile personalului medical care critica faptul ca pregatirea asistentilor inaintea primirii celor doi bolnavi de Ebola a constat intr-o discutie de 15 – 20 de minute si ca sistemul sanitar spaniol nu este pregatit ca sa izoleze un astfel de virus.

Intre timp, femeia infectata cu Ebola a fost transferata la Spitalul Carlos III, iar sotul ei se afla sub supraveghere fara sa prezinte simptome. Interventia autoritatilor medicale este criticata cu atat mai mult cu cat asistenta a semnalat faptul ca avea febra usoara la 4 zile dupa moartea pacientului Manuel Garcia Viejo, dar nu a fost izolata pana ieri, cand a prezentat febra de 38,6 grade.

Cu toate ca a fost una dintre asistentele implicate in ingrijirea unui pacient cu Ebola care a decedat recent, femeia a fost lasata sa-si petreaca vacanta in continuare.

Sindicatele denunta faptul ca toate neregulile din acest caz au fost semnalate dinainte si ca acestea sunt determinate si de taierile buigetare din ultimii doi ani. Mai multe organizatii cer demisia ministrului Ana Mato si diverse platforme ale angajatilor din Sanatate anunta deja proteste la spitalul Carlos III din Madrid fata de modul in care este gestionata criza.

{jathumbnail off}{loadposition publi}