Autoritatile sanitare spaniole se confrunta cu primul caz de contagiere cu Ebola in afara Africii, dupa ce o asistenta medicala a fost depistata azi la Madrid cu simptomele bolii, care a ajuns in Spania odata cu ultimul misionar spaniol, infectat in Sierra Leone.

Este vorba de una dintre persoanele care l-au ingrijit pe misionarul spaniol Manuel Garcia Viejo, care a decedat in 25 septembrie, la spitalul Carlos III din Madrid. Misionarul fusese adus din Sierra Leone unde s-a imbolnavit intr-un spital gestionat de Ordinul religios San Juan de Dios. Din acelasi ordin facea parte si Miguel Pajares, cealalta victima inregistrata in Spania, dupa infectarea cu virusul Ebola in Liberia. 

In cazul asistentei de la Spitalul Carlos III din Madrid infectarea cu Ebola a fost confirmata de cele doua serii de teste care se fac in aceste cazuri. 

Femeia a fost internata intr-un spital din Alcorcon, langa Madrid, unde s-a prezentat astazi cu febra. Autoritatile sanitare spaniole au activat protocolul de securitate si ministrul Sanatatii, Ana Mato, a difuzat primele informatii publice dupa reuniunea cu celula de criza.

Ministerul Sanatatii din Spania transmite un mesaj de „linistire”

Guvernul spaniol a declarat ca sunt aplicate toate „protocoalele de securitate” si ministrul Sanatatii, Ana Mato, a dat asigurari ca se iau „toate masurile prevazute” pentru ingrijirea pacientei si pentru protejarea populatiei.

Asistenta infectata cu Ebola a inceput sa aiba febra inca din 30 septembrie, cand a anuntat Serviciul de Protectia Muncii ca avea febra.

Ministerul Sanatatii a specificat faptul ca 30 de persoane din cadrul personalului medical sunt supravegheate in aceste momente si se incearca identificarea rudelor care au intrat in contact cu asistenta internata.

Deocamdata, ministrul condus de Ana Mato nu stie ce a putut sa se intample pe parcursul tratamentului aplicat celor doi misionari spanioli care au decedat la Madrid, ca sa fie infectata una dintre asistentele medicale.

Femeia a fost in vacanta la scurt timp dupa decesul lui Miguel Garcia si acum se afla in stare stabila cu febra de 38,6 grade, potrivit autoritatilor sanitare de la Madrid.

Cotidianul El Pais informeaza ca asistenta infectata cu Ebola este o femeie de 44 de ani, fara copii, si cu experienta de 15 ani la spitalul Carlos III. Periodicul spaniol a discutat cu alte asistente care au fost implicate in tratarea celor doi misionari spanioli si acestea si-au exprimat surprinderea pentru ca „masurile de protectie au fost extreme”. Asistentele si medicii implicati in ingrijirea bolnavilor purtau doua randuri de salopete, manusi si ochelari.

{jathumbnail off}{loadposition publi}