Într-o operațiune comună cu Poliția Națională Franceză

Poliția Națională destructura o organizație criminală dedicată trimiterii de canabis în Franța ascuns în camioane Au fost ridicate în total 247 de kilograme de muguri de marijuana, cantități mici de hașiș, aproape 40.000 de euro și o armă de foc.

Șapte persoane au fost arestate și au fost efectuate două percheziții în ferme situate în Sevilla și Malaga care au funcționat ca „pepiniere” pentru substanțe stupefiante înainte de a fi puse în circulație.

Aceasta este o investigație efectuată între agenți ai Poliției Naționale Spaniole și Poliția Națională Franceză în cadrul EMPACT (Platforma Europeană Multidisciplinară Împotriva Criminalului) și a fost cofinanțată de Uniunea Europeană.

03/06/23

Agenții Poliției Naționale, într-o operațiune comună cu Poliția Națională Franceză, au destructurat o organizație criminală dedicată trimiterii de canabis ascuns în mărfuri legale prin camioane marocane cu destinația Franței. Narcoticul a fost colectat în două „pepiniere” -cum este cunoscut în argoul polițiștilor locul unde drogul este ascuns până la punerea în circulație-, situate în Sevilla și Malaga. Au fost ridicate în total 247 de kilograme de muguri de marijuana, cantități mici de hașiș, aproape 40.000 de euro și o armă de foc.

Operațiunea a început în noiembrie anul trecut, când anchetatorii au strâns informații despre subiecții din Benalmádena și Fuengirola presupus angajați în trafic de droguri, în principal hașiș și marijuana, cu destinația Franței. Cercetările au făcut posibilă localizarea unei locuințe folosită drept „pepinieră”, unde cei anchetați au ascuns o dubă și o mașină pe care le-au folosit pentru colectarea substanței stupefiante. De asemenea, au observat și modul în care cei anchetați au schimbat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor înainte de fiecare deplasare către „creșele de zi”, care aveau măsuri de securitate puternice.

În aceste călătorii transportau pachete din interiorul vehiculelor până la casele unde pregătiu drogurile pentru expediere. La mijlocul lunii noiembrie, grupul infracțional s-a deplasat într-un poligon din Malaga unde a luat contact cu un camion marocan care avea să se îndrepte ulterior spre Franța.

Un camion s-a ciocnit de o balustradă în timp ce încerca să scape Odată ce anchetatorii au depistat procedura folosită de organizație, la jumătatea lunii decembrie au fost observate noi mișcări care au coincis cu colectarea de substanțe stupefiante, motiv pentru care agenții au efectuat o operațiune de arestare a celor implicați. Când cei anchetați au părăsit locuința în trei autovehicule -două mașini și o dubă- pentru a se întâlni cu un camion, când a depistat prezența polițiștilor, acesta a început să zig-zag de-a lungul autostrăzii până a intrat în coliziune cu una dintre balustradele exterioare.

La inspectarea vehiculului, anchetatorii au găsit trei genți în interiorul cabinei și alți patru într-o gaură de pe partea de jos a patului remorcii, care conțineau muguri de marijuana ambalați în vid, cu o greutate de aproximativ 165 kg.

Ulterior, a fost efectuată o percheziție în locuințele în care se aflau aproape 37.000 de euro numerar, două aparate destinate localizării dispozitivelor de geolocalizare, mai multe pastile de hașiș, plăcuțe de înmatriculare germane și franceze, precum și diverse documente care indicau expedieri regulate de câteva sute de kilograme de hașiș și canabis.

Fermele au fost folosite pentru cultivarea în interior a marijuanei Datorită operațiunii polițiștilor, s-a depistat că ambele ferme erau implicate în activitate infracțională, având instalații electrice asociate cu cultivarea în interior a marijuanei, folosirea câinilor de supraveghere și prezența persoanelor care monitorizau substanțele stupefiante.

După intrarea și percheziția fermelor, situate în Sevilla și Malaga, au fost ridicate o armă de foc scurtă, o mică plantație de marijuana interioară și diverse documente referitoare la tranzacții anterioare cu droguri. Un total de șapte persoane au fost arestate ca fiind presupuse responsabile pentru infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, trafic de droguri și arme și fraudă electrică.

Cercetare cofinanțată de Uniunea Europeană în cadrul EMPACT Ancheta a fost efectuată de agenți ai Poliției Naționale Spaniole și ai Poliției Naționale Franceze în cadrul EMPACT (Platforma Europeană Multidisciplinară împotriva Amenințărilor Criminale). Prin acest cadru, statele membre ale Uniunii Europene, agențiile și alți parteneri ai UE colaborează strâns pentru a aborda amenințările criminale majore prin acțiuni operaționale comune menite să perturbe rețelele criminale, structurile și modelele de afaceri ale acestora. Cercetarea efectuată în acest cadru a fost cofinanțată de Uniunea Europeană în cadrul sprijinului acordat statelor membre pentru combaterea criminalității în domenii precum traficul de canabis, heroină și cocaină, printre altele.


Sursa: Poliția Națională destructura o organizație criminală dedicată trimiterii de canabis în Franța ascuns în camioane