#Spania – Ministrul Sănătății, Carolina Darias, împreună cu reprezentanții Coordonatorului de Stat HIV/SIDA

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a vizitat expoziția, însoțită de directorul Direcției HIV, ITS, Controlul Hepatitei Virale și Tuberculozei, Julia del Amo; președintele SEISIDA, José Antonio Pérez Molina; și președintele CESIDA, Reyes Velayos.

„Itinerantas” va rămâne deschis publicului, la parterul sediului ministerial din Paseo del Prado 18-20 din Madrid, include un total de 21 de fotografii interactive care, printr-un cod QR, duc la cât mai multe povești vitale ale femeile care trăiesc cu HIV.

Expoziția își propune să facă lumină asupra unui grup deosebit de invizibil și care face parte din proiectul CESIDA „Mujeres VIHvas” care vizează lucrul cu femeile cu HIV și care vizează instruirea acestora în crearea de conținut audiovizual.

Fotografiile care alcătuiesc „Itinerantas” sunt organizate în trei secțiuni: „Acesta sunt eu!”, în care se descriu pe ei înșiși; „Trăiesc cu HIV și…”, în care explică ce înseamnă HIV pentru ei, cum trăiesc cu virusul și alte probleme precum stigmatizarea asociată infecției; și „Îți arăt altfel?” cu tematică liberă, în care prezintă conținut ales de ei înșiși.

Inițiativa se înscrie și în strategia Direcției de Control al HIV, ITS, Hepatite Virale și Tuberculozei (DCVIHT) a Ministerului Sănătății, în cadrul Planului Strategic de Prevenire și Control al Infecției HIV și a altor ITS 2021-2030.

În plus, face parte din acțiunile Pactului Social pentru nediscriminare și tratament egal asociat cu HIV, promovat în 2018 de Ministerul Sănătății, al cărui obiectiv este eliminarea stigmatizării și discriminării asociate HIV și SIDA, garantând egalitatea. de tratament și oportunități, nediscriminare, respect pentru drepturile omului și diversitatea persoanelor afectate și se bazează pe principiile coresponsabilității, multisectorialității, participării sociale și echității.

În 2021, în Spania au fost diagnosticate un total de 388 de cazuri de infecție cu HIV la femei, 13,9% din toate diagnosticele noi. 79,9% au dobândit infecția cu HIV prin act sexual heterosexual neprotejat și 1,8% prin consumul de droguri injectabile.

Întâlnire cu reprezentanții colectivuluiAnterior, ministrul Sănătății, Carolina Darias, și directorul Diviziei de control al HIV, ITS, hepatite virale și tuberculoză din cadrul Ministerului Sănătății, Julia del Amo, au avut o întâlnire cu președintele SEISIDA, José Antonio Pérez Molina; președintele CESIDA, Reyes Velayos; și femeile care participă la programul „Femei HIVvas”.

Ministrul Sănătății le-a transmis angajamentul ferm al Guvernului Spaniei de a respecta obiectivele intermediare 95-95-95 stabilite de UNAIDS, precum și de a atinge obiectivul de discriminare 0% a persoanelor cu HIV; angajamente pe care, a amintit el, le-au transferat ieri reprezentantului Programului Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA la New York, César Núñez, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o în orașul SUA.

Ministrul Sănătății a reamintit câțiva dintre pașii înainte făcuți de Guvernul Spaniei în acest domeniu în ultimii ani, precum implementarea profilaxiei pre-expunere (PrEP), promovarea strategiei Fast-Track Cities, crearea Divizia proprie HIV, ITS, Hepatite Virale și Tuberculoză, aprobarea Planului de Prevenire și Control HIV 2021-2030, sau includerea de noi medicamente injectabile în finanțarea publică, în cazul Cabotegravir și Rilpivirine.

În cele din urmă, a confirmat că orașul Sevilla va găzdui o reuniune la nivel înalt privind HIV/SIDA în al doilea semestru al anului 2023, ca parte a agendei de sănătate a Guvernului Spaniei în timpul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Sursa: Guvernul Spaniei – Coordonatorul de Stat pentru Sănătate și HIV/SIDA comemorează 8M cu expoziția „Itinerantă”